Kaptárkői 2. sz. forrásbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaptárkői 2. sz. forrásbarlang
Hossz 8,4 m
Mélység 0,5 m
Magasság 1 m
Függőleges kiterjedés 1,5 m
Tengerszint feletti magasság 185 m
Település Diósd
Földrajzi táj Tétényi-fennsík
Típus kifagyásos kőzetaprózódással keletkezett
Barlangkataszteri szám 4710-6

A Kaptárkői 2. sz. forrásbarlang egy barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Tétényi-fennsíkon található.

Leírása[forrásszöveg szerkesztése]

A Tétényi-fennsíkon, Érd és Diósd közigazgatási határának a közelében, a Szidónia-hegy oldalában, a Kaptárkői-barlang bejáratától körülbelül 10 méterre, egy sziklakibúvásban nyílik. A diósdi Hegyalja utca egyik ingatlanán, magánterületen található természetes, ovális bejárata 0,75 méter széles és 0,66 méter magas.

Porózus, középső miocén, bádeni mészkőben alakult ki. Tektonikus törésvonalak mentén jött létre valószínűleg kifagyásos kőzetaprózódással és korróziós hatásra. Egyszerű, egyszintes és vízszintes barlang. A járatainak a jellemző szelvénytípusa az alagútszelvény. Egy főjáratból és az azt keresztező mellékjáratból áll a barlang. Nincsenek benne képződmények. A barlang egy része lehet, hogy mesterségesen lett kibővítve. A barlang hossza 8,4 méter, a mélysége 0,5 méter, a magassága 1 méter, a függőleges kiterjedése 1,5 méter és a vízszintes kiterjedése 6,3 méter a részletes felmérés alapján.

Csak engedéllyel látogatható és a megtekintéséhez csak alapfelszerelés szükséges. A barlang illetékes természetvédelmi hatósága a Duna–Ipoly Nemzeti Park. Halász Árpád 1963-as kézirata szerint valószínűleg összefügg a Kaptárkői-barlanggal a közelsége és az észlelt légmozgás miatt.

A közelében található kaptárkövekről lett elnevezve. Előfordul az irodalmában Kaptárkői 2.sz. forrásbarlang (Gazda 2005) néven is.

Kutatástörténete[forrásszöveg szerkesztése]

A Karszt és Barlang 1962. évi 1. félévi számában barlangnév nélkül írja le röviden Ozoray György a barlangot. A leírás szerint akkor nem volt járható méretű, a Kaptárkői-barlanggal majdnem párhuzamos járatú üreg, a bejárata a Kaptárkői-barlangtól pár méterre található és kőzetrés menti felszíni oldással kialakult üreg. 1963-ban készült kéziratában Halász Árpád szintén leírja barlangnév nélkül. A Karszt és Barlang 1964. 2. félévi számában jelent meg a Kaptárkői-barlang térképén a Kaptárkői 2. sz. forrásbarlang alaprajzi térképe egy hosszmetszettel és egy keresztmetszettel. A tanulmányban nincs név szerint említve.

Az 1984-ben megjelent „Magyarország barlangjai” című könyv országos barlanglistájában nem szerepel a neve. 2005. március 5-én Gazda Attila szerkesztette meg az alaprajzi térképét egy hosszmetszettel és két keresztmetszettel, a saját felmérése alapján.

Irodalom[forrásszöveg szerkesztése]

További információk[forrásszöveg szerkesztése]