Donát-hegyi-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donát-hegyi-barlang
Hossz 60 m
Mélység 8 m
Magasság 8 m
Függőleges kiterjedés 16 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Tétényi-fennsík
Típus mesterséges
Barlangkataszteri szám 4710-505

A Donát-hegyi-barlang egy barlang nevű, mesterséges üreg. A Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Tétényi-fennsíkon található.

Leírása[szerkesztés]

A Donát-hegyi-barlang Budapest XXII. kerületében, a Donát-hegy oldalában helyezkedik el. Egy néhány méter magas sziklafal tövében nyílik a fő bejárata. Van még egy bejárata, amely a fő bejárat felett, egy magánterületen, letakarva található meg. A Mária utca végéből lehet a legegyszerűbben eljutni az üreghez.

Középső miocén, szarmata mészkő a befoglaló kőzete. A mesterségesen létrehozott üreget a kifagyásos kőzetaprózódás és az omlás alakította át. Egyszerű, többszintes üreg. Az egyik járata el van falazva. Az üreg járatainak a falán ősmaradványok figyelhetők meg. Az üreg 60 méter hosszú, nyolc méter magas, nyolc méter mély, 16 méter függőleges kiterjedésű és 25 méter vízszintes kiterjedésű. A méretadatok becsléssel lettek megállapítva. Barlangjáró alapfelszereléssel, engedély nélkül megtekinthető.

Kutatástörténete[szerkesztés]

2005-ben Gazda Attila töltötte ki az üreg nyilvántartólapját. 2009. január 22-én Kovács Richárd és Reszegi Attila készítette el a fénykép-dokumentációját.

Irodalom[szerkesztés]

  • Gazda Attila: Barlang nyilvántartólap. Kézirat, 2005. március 9. 5 old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)