Kapafogú őselefántok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kapafogú őselefántok
Evolúciós időszak: Késő oligocén - kora pleisztocén
A Deinotherium giganteum rekonstrukciója
A Deinotherium giganteum rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Plesielephantiformes
Shoshani et al., 2001
Család: Deinotheriidae
Bonaparte, 1845
Elterjedés
Elterjedési területük
Elterjedési területük
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kapafogú őselefántok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kapafogú őselefántok témájú kategóriát.

A kapafogú őselefántok (Deinotheriidae) az emlősök (Mammalia) osztályának ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belül a fosszilis Plesielephantiformes alrendjébe tartozó család.

Először Afrikában jelentek meg, majd Dél-Ázsiában és Európában. Létezésük alatt nem sokat változtak, legfeljebb méretük nőtt meg, a késő miocén idején ők voltak a legnagyobb szárazföldi állatok. Legjellegzetesebb külső jegyük az alsó állkapcsukból lefelé görbülő agyar.

Nem voltak túl változatos család, mindössze három nemük létezett: a Chilgatherium, a Prodeinotherium és a Deinotherium. Ezek az evolúciójuk során egymásból fejlődtek ki, és az egyik gyakorlatilag felváltotta a másikat. A mamutokkal (Mammuthus) és a masztodonfélékkel (Mammutidae) ellentétben a kapafogú őselefántok kihaltak a pleisztocén kezdete előtt, azaz már nem érték meg a jégkorszakot.

Leírásuk[szerkesztés]

Testük formája és testarányaik a ma élő modern elefántokéval (Elephantidae) gyakorlatilag megegyező volt. Lábaik hosszúak voltak, koponyájuk viszont lapítottabb. A felső fogsorukból hiányzott a metszőfog és a szemfog, helyette öt-öt pár zápfog volt jelen, amelyek az állkapocsban is jelen voltak. Az első fogakkal feltehetően összezúzták a táplálékot, a hátsókkal feldarabolták, hasonlóan a mai tapírokhoz (Tapiridae).

Az állkapocs első része lefelé görbült, ebben volt egy pár meghosszabbodott metszőfog, egyfajta agyar. Ezek is lefelé és hátrafelé görbültek, legismertebb jellegzetességük volt. A magyar nevükkel ellentétben a fogakat nem kapaként használták, hanem a növényzet lekopaszítására.

A kapafogú őselefántok megettek bármit, ami a talajszint felett nőtt. Fogaik állapota alapján lágyszárú erdei növényzetet ettek, kapafogukkal pedig a fák kérgét is képesek voltak lehántani.

A Deinotherium giganteum mellső lábai hosszabbak voltak, amelyekkel az állat az előretörő szavannás környezethez alkalmazkodott. A faj ugyanis feltehetőleg erdőről erdőre vándorolt, és közben át kellett vágniuk a számukra szinte semmilyen tápértékkel nem rendelkező füves pusztákon.

Evolúciójuk[szerkesztés]

Hogy mik voltak e család ősei, az jelenleg homályos, a fogazatuk hasonlósága alapján talán a Barytherium emlősnem lehetett. Annyi bizonyos, hogy az elefántféléktől már egészen korán elkülönültek a törzsfejlődés során. Első ismert fajuk a Chilgatherium harrisi volt, a késő oligocénban élt. Leleteit Afrikában találták meg, Viszonylag kis méretű volt, egy nagyobb disznó és egy kisebb víziló közötti termettel.

A korai miocén során a Prodeinotherium rend Eurázsiába vándorolt, testméretük pedig már egy kisebb elefántéval vetélkedett. A miocén során ez a testméret hatalmasra nőtt, annyira, hogy a Paraceratherium kihalása után a kapafogú őselefántok lettek a legnagyobb szárazföldi élőlények.

A pliocén kezdetétől a kapafogú őselefántoknak leáldozott. A Deinotherium indicum körülbelül 7 millió évvel ezelőtt halt ki, feltehetőleg ugyanazért, mint a Paraceratherium (az élőhelyek elsivatagosodása illetve a füves pusztaságok előretörése miatt). Európában még kitartott a Deinotherium giganteum, de számuk fokozatosan csökkent, majd eltűntek. Legfrissebb leleteiket Romániában találták meg. Afrikában a pliocén során még élt fajuk, együtt az első emberfélékkel. Itt körülbelül 1 millió évvel ezelőtt haltak ki, utolsó fajuk a Deinotherium bozasi volt. Itteni kihalásuk oka nem tisztázott de ebben az időben több más afrikai állatfaj is kihalt.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 2 alcsalád és 3 nem tartozik:

  • Chilgatheriinae Sanders, Kappelman & Rasmussen, 2004
    • Chilgatherium Sanders, Kappelman, & Rasmussen, 2004 - késő oligocén; Etiópia[1]
  • Deinotheriinae

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Sanders, W.J., Kappelman, J. & Rasmussen, D. T., (2004), New large-bodied mammals from the late Oligocene site of Chilga, Ethiopia. Acta Palaeontologica Polonica Vol. 49, no.3, pp. 365–392 pdf
  2. William J. Sanders|Sanders, W. J., 2003, chap 10, Proboscidea, in Mikael Fortelius (ed) Geology and paleontology of the Miocene Sinap Formation, Turkey, Columbia University Press, New York
  3. (2002. április 21.) „Systematics and Taxonomy of the European Deinotheriidae (Proboscidea, Mammalia)”. Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien 103 A, 237–250. o.  
  4. (2002. április 21.) „A partial skeleton of Prodeinotherium bavaricum (Proboscidea, Mammalia) from the Middle Miocene of Unterzolling (Upper Freshwater Molasse, Germany)”. Geobios 35, 489–514. o. DOI:10.1016/s0016-6995(02)00042-6.  
  5. (2014. április 21.) „A partial skeleton of Deinotherium (Proboscidea, Mammalia) from the late Middle Miocene Gratkorn locality (Austria)”. Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments 94 (2014), 49–70. o. DOI:10.1007/s12549-013-0140-x.  

Források[szerkesztés]

  • Alan Turner: Ősemlősök, Móra Kiadó
  • Carroll, R.L.. Vertebrate Paleontology and Evolution. WH Freeman & Co. (1988. április 21.) 
  • Colbert, E. H.. Evolution of the Vertebrates, 2nd, John Wiley & Sons Inc (1969. április 21.) 
  • Gugliotta, Guy. „Six New Species of Prehistoric Mammals Discovered in Africa Find Proves Elephants Originated on Continent, Scientist Says, Washington Post”, 2003. december 4., A02. oldal 
  • Harris, J.M.. Deinotherioidea and Barytherioidea. Cambridge & London: Harvard University Press, 315–332,. o. (1978) 
  • Harris, J.M.. Family Deinotheriidae. Oxford: Clarendon Press, 22–39. o. (1983) 
  • Sanders, W.J.. Proboscidea,. New York: Columbia University Press (2003. április 21.) 
  • Sanders, W. J.. New large-bodied mammals from the late Oligocene site of Chilga, Ethiopia. [archivált változat], 365–392. o. (2004. április 21.). Hozzáférés ideje: 2019. augusztus 15. [archiválás ideje: 2005. május 29.] 
  • "Dinotherium", 1911 Encyclopædia Britannica

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Deinotheriidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Proboscidea#Classification című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.