Kanárimadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kanárimadár
Serinus canaria 5.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Pintyfélék (Fringillidae)
Alcsalád: Carduelinae
Nem: Serinus
Faj: S. canaria
Tudományos név
Serinus canaria
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kanárimadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kanárimadár témájú médiaállományokat és Kanárimadár témájú kategóriát.

Orange finch 1.jpg
Paxaro GFDL21.JPG

A kanárimadár (Serinus canaria) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Azori- és a Kanári-szigeteken, valamint Madeira erdeiben, gyümölcsöseiben és kertjeiben még található vadon élő kanárimadár.

Sikeresen betelepítették a Hawaii-szigetekre. Számos sikertelen betelepítési kísérlet történt szerte a Földön, így Ausztrália, az Egyesült Államok, a Bermuda-szigetek, Új-Zéland, Anglia és Olaszország területén is megpróbálták meghonosítani ezt a kedvelt madarat.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-23 centiméter, testtömege 15-20 gramm. A vadon élő madarak tollazata felül szürkésbarna, míg melle és fara zöldessárga. Kalitkamadárként, tudatos tenyésztéssel sokféle színváltozatát hozták létre.

Életmódja[szerkesztés]

Társas madár, több példány keresi együtt táplálékát, amit túlnyomórészt magvak, levél- és virágrügyek tesznek ki.

Szaporodása[szerkesztés]

Serinus canaria canaria

Ivarérettségüket 1 éves korban érik el. A költési időszak januártól júliusig tart, egyes területeken ebben az időszakban akár ötször is költenek. A fészekalj 3-5 kékeszöld tojásból áll, ezeken vörhenyesbarna vagy ibolyaszín foltok találhatók. A tojásokon kimondottan csak a tojó kotlik, 14 napig, ez időben a hím eteti a nőstényt. A fiatal madarak körülbelül 15 nap után repülnek ki.

Rokon fajok[szerkesztés]

A tengelic, a kenderike, a zöldike mind rokonai a kanárimadárnak, de legközelebbi rokona a csicsörke.

Háziasítása[szerkesztés]

Népszerű kalitkamadár, szép énekéért tartják. Manapság sok megjelenési formája ismert, ezek közül néhány akár fajtának is tekinthető. Ezeket ma három fő csoportba sorolják: énekes, szín- és alak-kanárik. Legrégebbi hagyománya Európában a Harzer Roller (nemeskanári) tenyésztésének van. Ezt a fajtát a Harz-hegység bányászai tenyésztették ki, a bányákban jelzőmadárként használták. A tudatos tenyésztés megalapozója Wilhelm Trute volt. Magyarországon a szervezett díszmadártenyésztés is ezzel a fajtával kezdődött 1902-ben. A madár énekét négy fő futamra osztják, és ezeket aprólékosan értékelik az évente megrendezett versenyeken. A második világháborúig lényegében díszmadáron ezeket a madarakat értették. Azóta a tenyésztése jelentősen visszaesett, a csekély számú roller-kedvelő ma az MDOSZ Roller Szakcsoportjába tömörül.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]