Harz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harz
A Brocken csúcsa télen
A Brocken csúcsa télen

Magasság1141 m
Hely  Németország,
Alsó-Szászország,
Szász-Anhalt,
Türingia
Hegység Német-középhegység
Legmagasabb pont Brocken (1141 m)
Típus gránit
Terület2226 km2
Hosszúság110 km
Szélesség40 km
Kor paleozoikum
Elhelyezkedése
Harz (Németország)
Harz
Harz
Pozíció Németország térképén
é. sz. 51° 45′, k. h. 10° 38′Koordináták: é. sz. 51° 45′, k. h. 10° 38′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Harz témájú médiaállományokat.

A Harz avagy Harz hegység Németországban, Alsó-Szászország, Szász-Anhalt és Türingia tartományokban található. Ez Észak-Németország legmagasabb középhegysége. 2006 óta nemzeti parkot alakítottak ki területén.

Neve[szerkesztés]

Neve a Hart német szóból ered, ami magyarul „hegyi erdő”-t jelent.

Földrajza[szerkesztés]

A Harz települései

Németország középső-északi részén fekszik három tartomány, Alsó-Szászország, Szász-Anhalt és Türingia területén. A Német-középhegység része, a Variszkuszi-hegységrendszer maradványa. 110 km hosszú és 30–40 km széles elnyújtott alakot vesz fel. Legmagasabb pontja az 1141,1 m-es tengerszint feletti magasságú Brocken.

Részei:

  • Oberharz
  • Magas-Harz (Hochharz)
  • Mittelharz
  • Unterharz
  • Harzabdachung
  • Ramberg

Főleg gránitból, illetve más, átalakult kőzetekből épül fel, ami igen ellenállóvá teszi. Így a középső része kevésbé pusztult le, az úgynevezett Brocken-masszívum, vagy Magas-Harz még őriz valamit egykori magasságából. Mivel átalakult kőzetekből áll és ezek jól levezetik a vizet, ezért a hegységben igen sok felszíni vízfolyás található, amit 17 völgyzáró gáttal hasznosítanak áramtermelés, illetve víztározás hasznára. A hegység belseje szinte teljesen lakatlan, ott emberi települések nincsenek.

Éghajlata[szerkesztés]

A Brocken klímadiagrammja

A hegység jellegzetes középhegységi jellemzőkkel bír, már ami az éghajlatot illeti. Mivel nyugat felől az atlanti-óceáni szelek gyakorlatilag akadálytalanul eljuthatnak idáig, ezért egész évben egyenletes, bőséges csapadék öntözi. Ebből következik, hogy a nyugati-északi oldalak hűvösebbek és csapadékosabbak, míg a keleti-déli oldalak szárazabbak és melegebbek. Az évi középhőmérséklet magasabb az ezen földrajzi széleken megszokottnál, ami egyértelműen mutatja a markáns óceáni hatást. Az igazi hegyvidéki éghajlat csak 800 méter felett kezdődik, a Brocken és környéke már egyértelműen ide sorolható, ami kedvező a téli sportoknak is.

Közlekedése[szerkesztés]

Kisvasúti hálózat a Harzban
A Brocken csúcsára vezető Brockenbahn télen

Vasút[szerkesztés]

A hegység előterében fontos vasútvonalak futnak, északi oldalán a Bad Harzburgot, Goslart, Hannover útvonalon át összekötő normál, nem villamosított vasúti vágány. A Harz déli oldalán ugyancsak normál nyomközű vasúti szolgáltatás van, így az utasok könnyen elérhetik a céljukat.

A Harzban gazdag keskeny nyomközű vasúthálózat is található, ami napjainkban is üzemel, főleg turistacélokra használják. Három vonal van, amik összesen 140 km hosszúságúak, 1000 mm-es nyomtáv mellett. Ezek sorrendben: Harzquerbahn, Selketalbahn és a Brockenbahn. A Brockerbahn felvezet a hegység legmagasabb csúcsára, a Brockenre. A német újraegyesülés előtt állaga annyira leromlott, hogy 1986-ban le kellett rajta állítani a közlekedést, csak azóta újították fel. (Egyébként a kisvasúti hálózat teljes egészében az egykori NDK-hoz tartozott. Manapság nosztalgiaszerelvények, főként gőzvontatással jutnak fel az 1141 méteres csúcsra, akár télen is.

Közutak[szerkesztés]

A Harzhochstraße

A terület nyugati szélén halad az észak-déli irányú Bundesautobahn 7, Európa és egyben Németország leghosszabb nemzeti autópályája, amely a dán határtól indul és Bajorországban, az osztrák határnál végződik. A déli oldalon halad a 38-as jelzésű autópálya, amelyik még nincs készen, de a tervek szerint Göttingentől Drezdáig fog húzódni. Mivel igen sokáig a Harz mellett halad, ezért az egyik becenev is: Südharzautobahn, vagyis dél-harzi autópálya. A hegység délnyugati szélén vezet a 2×2 sávos B243-as gyorsforgalmi út, ami Nordhausent köti össze Hildesheimmal. Északon, Goslar környékén a B4 és a B6 jelű utak futnak. A B4-es út teljesen átszeli a Harzot, Bad Harzburgtól déli irányban, érintve a hegység idegenforgalmi központját, Braunlage várost is a 841 méteres Torfhaus csúcson keresztül.

Külső hivatkozások[szerkesztés]