Harz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Harz
A Brocken csúcsa télen
A Brocken csúcsa télen

Magasság1141 m
Hely  Németország
Alsó-Szászország
Szász-Anhalt
Türingia
Hegység Német-középhegység
Legmagasabb pont Brocken (1141 m)
Típus gránit
Terület2226 km2
Hosszúság110 km
Szélesség40 km
Kor Paleozoikum
Elhelyezkedése
Harz (Németország)
Harz
Harz
Pozíció Németország térképén
é. sz. 51° 45′, k. h. 10° 38′Koordináták: é. sz. 51° 45′, k. h. 10° 38′
Térkép
Harz map.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Harz témájú médiaállományokat.

A Harz avagy Harz hegység Németországban, Alsó-Szászország, Szász-Anhalt és Türingia tartományokban található. A Variszkuszi hegységrendszer maradványa, tagja a Német-középhegységnek. Ez Észak-Németország legmagasabb középhegysége, 1141,1 méterrel. 2006 óta nemzeti parkot alakítottak ki területén.

Neve a Hart német szóból ered, ami magyarul „hegyi erdő”-t jelent.

Fekvése, földrajza[szerkesztés]

Németország középső-északi részén fekszik, három tartomány területén. 110 km hosszú és 30–40 km széles, tehát elnyújtott alakot vesz fel. Főleg gránitból, illetve más, átalakult kőzetekből épül fel, ami igen ellenállóvá teszi. Így a középső része kevésbé pusztult le, az úgynevezett Brocken-masszívum, vagy Magas-Harz még őriz valamit egykori magasságából. Mivel átalakult kőzetekből áll és ezek jól levezetik a vizet, ezért a hegységben igen sok felszíni vízfolyás található, amit 17 völgyzáró gáttal hasznosítanak áramtermelés, illetve víztározás hasznára. A hegység belseje szinte teljesen lakatlan, ott emberi települések nincsenek.

Éghajlata[szerkesztés]

A Brocken klímadiagrammja

A hegység jellegzetes középhegységi jellemzőkkel bír, már ami az éghajlatot illeti. Mivel nyugat felől az atlanti-óceáni szelek gyakorlatilag akadálytalanul eljuthatnak idáig, ezért egész évben egyenletes, bőséges csapadék öntözi. Ebből következik, hogy a nyugati-északi oldalak hűvösebbek és csapadékosabbak, míg a keleti-déli oldalak szárazabbak és melegebbek. Az évi középhőmérséklet magasabb az ezen földrajzi széleken megszokottnál, ami egyértelműen mutatja a markáns óceáni hatást. Az igazi hegyvidéki éghajlat csak 800 méter felett kezdődik, a Brocken és környéke már egyértelműen ide sorolható, ami kedvező a téli sportoknak is.

A hegység közlekedése[szerkesztés]

Kisvasúti hálózat a Harzban
A Brocken csúcsára vezető Brockenbahn télen

Vasút[szerkesztés]

A hegység előterében fontos vasútvonalak futnak, északi oldalán a Bad Harzburgot, Goslart, Hannover útvonalon át összekötő normál, nem villamosított vasúti vágány. A Harz déli oldalán ugyancsak normál nyomközű vasúti szolgáltatás van, így az utasok könnyen elérhetik a céljukat.

A Harzban gazdag keskeny nyomközű vasúthálózat is található, ami napjainkban is üzemel, főleg turistacélokra használják. Három vonal van, amik összesen 140 km hosszúságúak, 1000 mm-es nyomtáv mellett. Ezek sorrendben: Harzquerbahn, Selketalbahn és a Brockenbahn. A Brockerbahn felvezet a hegység legmagasabb csúcsára, a Brockenre. A német újraegyesülés előtt állaga annyira leromlott, hogy 1986-ban le kellett rajta állítani a közlekedést, csak azóta újították fel. (Egyébként a kisvasúti hálózat teljes egészében az egykori NDK-hoz tartozott. Manapság nosztalgiaszerelvények, főként gőzvontatással jutnak fel az 1141 méteres csúcsra, akár télen is.

Közutak[szerkesztés]

A Harzhochstraße

A terület nyugati szélén halad az észak-déli irányú Bundesautobahn 7, Európa és egyben Németország leghosszabb nemzeti autópályája, amely a dán határtól indul és Bajorországban, az osztrák határnál végződik. A déli oldalon halad a Bundesautobahn 38-as jelzésű autópálya, amelyik még nincs készen, de a tervek szerint Göttingentől Drezdáig fog húzódni. Mivel igen sokáig a Harz mellett halad, ezért az egyik becenev is: Südharzautobahn, vagyis dél-harzi autópálya. A hegység délnyugati szélén vezet a 2¤2 sávos B243-as gyorsforgalmi út, ami Nordhausent köti össze Hildesheimmal. Északon, Goslar környékén a B4 és a B6 jelű utak futnak. A b4-es út teljesen átszeli a Harzot, Bad Harzburgtól déli irányban, érintve a hegység idegenforgalmi központját, Braunlage várost isa 841 méteres Torfhaus csúcson keresztül.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Harz
A Wikimédia Commons tartalmaz Harz témájú médiaállományokat.