Kamenyitzky Etelka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamenyitzky Etelka
Született1875. augusztus 20.
Barót
Elhunyt1958 (82-83 évesen)
Kulcs
ÁlneveÁdám Éva
Állampolgárságaromán
Foglalkozása
  • tanár
  • író
  • lapszerkesztő
  • haditudósító
SablonWikidataSegítség

Kamenyitzky Etelka, írói nevén Ádám Éva (Barót,[1] 1875. augusztus 20.Kulcs, 1958) tanító, író, haditudósító, lapszerkesztő.

Életpályája[szerkesztés]

Lengyel származású családja már a 17. században Székelyföldre került. Édesapja, Kamenyitzky Benedek bányafelőr volt az erdővidéki Köpecen. Miután elvégezte a sepsiszentgyörgyi tanítóképzőt, Köpecen lett kézimunkatanár a női ipariskolában. 1914-ben létrehozta a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Irodalmi Társaságot, Balázs Béla filmrendező és a gyergyócsomafalvi Lázár István költő biztatására.

Az első világháborúban haditudósító volt, előbb a galíciai, majd az olasz frontról küldte írásait a budapesti Magyarság című napilapnak. Az 1916-os román betörés háromszéki és erdővidéki pusztításait a Hadak útján. Az Olt partjától a Piavéig címmel írta meg, és 1936-ban adta ki Budapesten.

A Szegedre menekült székelyek Hargitaváralja (1936–1942) című folyóiratában tájékoztatta az akkori magyar társadalmat a Romániához csatolt erdélyi magyarság sorsáról.

Élete végén a Fejér megyei Kulcson lakott nagyon szerényen, állás nélkül, lapját betiltották, mert írói munkássága nem illett bele a kommunista Magyarország eszmevilágába. Távoli rokonai élnek Marosvásárhelyen és Bukarestben.

Művei[szerkesztés]

  • Hadak útján. Az Olt partjától Piavéig. Magyar Szépirodalmat Pártolók Egyesülete, 1936, Budapest. Online hozzáférés
  • Hogy volt, hogy nem volt? (antológia). Palladis Kiadó, Budapest, 1932

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Néhol Köpec szerepel szülőhelyének.

Források[szerkesztés]