Környezeti technológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A környezeti technológiák olyan technológiák, melyek a környezeti tudomány, a zöld kémia vagy éppen a környezeti hatásvizsgálat alkalmazásával kívánják megfigyelni modellezni és konzerválni a természeti környezetet. A kifejezést a fenntartható energiatermelés eszközeire, mint a szélturbina, naperőmű vagy éppen biomasszával működő eszközökre is alkalmazzák.

Példák[szerkesztés]

Újrahasznosítás[szerkesztés]

Megújuló energia[szerkesztés]

A megújuló energiaforrás olyan energiaforrások, melyek könnyen újratermelődnek, ellentétben a fosszilis tüzelőanyagokkal, melyek hosszú idő alatt alakultak ki és használatuk sebessége jelentős mértékben gyorsabb mint újratermelődésüké. Általában a természetes alapú energiák, mint a nap- szél vagy éppen növényi eredetű biomassza számítanak a megújuló energiaforrások közé.

Víztisztítás[szerkesztés]

A természetben keresztülhaladó víz tisztaságára kíván ügyelni eme eljárás, ami az emberiség egyre növekvő vízfelhasználásával egyre fontosabbá válik.[1] A növekvő vízszennyezés miatt is folyamatosan növekszik az ilyen típusú technológiák jelentősége.

Levegőtisztítás[szerkesztés]

Számos beltéren nevelt zöld növény képes a levegő tisztábban tartására, mert minden fotoszintetizáló növény köt meg szén-dioxidot.

Energia konzerválás[szerkesztés]

A magasabb energiahatékonyságú gépek használata segíthet csökkenteni a felhasznált energiát, így a szükséges fosszilis tüzelőanyagok és az ily módon légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét.

Alternatív és tiszta energia[szerkesztés]

A tudomány folytatja kutatásait, hogy a jelenlegi energiatermelési gyakorlatok helyett fenntartható és tiszta energiaforrásokat találjon. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése csak az ipari méretekben is alkalmazott energiahatékony technológiák és a tisztább energiatermelés kombinálásával lehetséges. Az elektromotorok hatékonyságának emelése szintén sokat segíthet a célok elérésében. A környezeti technológiák legfontosabb expója az Egyesült Államokban tartott Greasestock.[2][3][4][5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Recycling”. Hozzáférés ideje: June 15th, 2009. http://earth911.com/recycling/. “Recycle.gif”. Hozzáférés ideje: June 15th, 2009. http://library.uwf.edu/recycle_logo.gif Archiválva 2012. november 23-i dátummal a Wayback Machine-ben “What is Water Purification”. Hozzáférés ideje: June 16th, 2009, http://www.bionewsonline.com/s/what_is_water_purification.htm Archiválva 2012. június 21-i dátummal a Wayback Machine-ben “Sewage Treatment”. Hozzáférés ideje: June 17th, 2009 http://www.euwfd.com/html/sewage_treatment.html Archiválva 2009. március 26-i dátummal a Wayback Machine-ben “Environmental Remedies and water Resource
  2. Norman, Jim. "Where There’s Never an Oil Shortage". New York Times. May 13, 2007.
  3. Tillman, Adriane. "Greasestock Festival returns, bigger and better Archiválva 2008. május 18-i dátummal a Wayback Machine-ben". May 14, 2008.
  4. "Greasestock 2008 Archiválva 2008. május 29-i dátummal a Wayback Machine-ben". Greasestock Archiválva 2008. május 29-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: May 20, 2008.
  5. Max, Josh. "Gas-guzzlers become veggie delights at Greasestock in Yorktown Heights Archiválva 2011. augusztus 5-i dátummal a Wayback Machine-ben". Daily News. May 13, 2008.
  6. "Greasestock 2008: Alternative Fuel, Fun and French Fries Archiválva 2008. május 29-i dátummal a Wayback Machine-ben". Natural Awakenings. May 2008.