Kék vanda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kék vanda
Termesztett változat virágai
Termesztett változat virágai
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Alcsalád: Epidendroideae
Nemzetség-
csoport
:
Vandeae
Alnemzetség-
csoport
:
Aeridinae
Nemzetség: Vanda
R.Br.
Faj: V. coerulea
Tudományos név
Vanda coerulea
Griff. ex Lindl. (1847)
Szinonimák
  • Vanda coerulea var. rogersii Rolfe, Orchid Rev. 22: 31 (1914)
  • Vanda coerulea delicata Rolfe, Orchid Rev. 33: 318 (1925)
  • Vanda coerulea f. luwangalba Kishor, Orchid Rev. 116: 224 (2008)
  • Vanda coerulea f. delicata (Rolfe) Christenson, Orchid Rev. 117: 222 (2009)
  • Vanda coerulea f. rogersii (Rolfe) Christenson, Orchid Rev. 117: 222 (2009)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kék vanda témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kék vanda témájú médiaállományokat és Kék vanda témájú kategóriát.

A kék vanda vagy kék pártáskosbor (Vanda coerulea) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A kék vandát gyakran termesztik; a Himalája déli oldalán őshonos, Északkelet-Indiától Dél-Kínáig, valamint Délkelet-Ázsiáig, ahol többnyire 1000-1700 méter magasságban fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

A növény felálló szárú, erőteljes, 60-100 centiméter magas évelő, vastag léggyökerekkel. Levele szíj alakú, 12-25 centiméter hosszú, 1,5-3 centiméter széles, vastag-bőrnemű, tompa csúcsú. A levelek kétsorosan állnak. Virágai 7-11 centiméteresek, világos ibolya- vagy égszínkék színűek. A lepellevelek rövid körműek, hosszúkás-tojásdadok vagy széles kerekdedek. A virágtakaró öt lepellevele sötét erezetű vagy csaknem sakktábla mintájú, többnyire kékes színű; a három felső valamivel kisebb, mint a két alsó, a hatodik lepellevél rövid, a tövén lévő kis hajlat után csaknem egyenes, sötét színű mézajakká alakult át. A mézajak tövén 2-3 hosszanti redő és 2 kis, hegyes, fehér oldalkaréj látható. A virágok 5-20 tagú, többnyire oldalt, a levelek hónaljából eredő 30-50 centiméteres fürtökben fejlődnek. Termése hosszanti réssel felnyíló, sok apró magot tartalmazó tok.

Egyéb[szerkesztés]

A kék vanda a természetben annyira megritkult, hogy a Washingtoni egyezményben (CITES) a legszigorúbb szabályok vonatkoznak rá. Aki nem tudja bizonyítani, hogy növényeit törvényesen, termesztett állományból szerezte be, már puszta birtoklásáért is büntethető. Bár többnyire a kosborféléknél egészen szokatlan kék virágai miatt termesztik, más színvariációk is léteznek, a rózsaszíntől a palaszürkéig. Más Vanda-fajoknál és a számtalan nemesített fajtánál ezenkívül a szivárvány csaknem valamennyi színe (egészen a zöldig) megtalálható, amelyhez gyakran érdekes foltmintázat is társul.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]