Kárpátaljai Területi Tanács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kárpátaljai Területi Tanács
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületUngvár
RangOblast Council
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Kárpátaljai Területi Tanács (Ukrajna)
Kárpátaljai Területi Tanács
Kárpátaljai Területi Tanács
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 37′ 35″, k. h. 22° 17′ 20″Koordináták: é. sz. 48° 37′ 35″, k. h. 22° 17′ 20″
Kárpátaljai Területi Tanács weboldala

A Kárpátaljai Területi Tanács vagy Kárpátontúli Területi Tanács (ukránul: Закарпатська обласна рада) a Ukrajna Kárpátontúli területének (Kárpátalja) helyi területi önkormányzati szerve. A Kárpátaljai Területi Tanács székhelye Ungváron, a területi adminisztrációval egy épületben található.[1]

A Kárpátaljai Területi Tanács tagjait öt évre választják. Ahhoz, hogy egy párt bekerüljön a tanácsba, az összes szavazat több mint 5 százalékát kell megszereznie.

A Tanács összetétele[szerkesztés]

A 2020. október 15-i helygóhatósági választás nyomán megalakult Kárpátaljai Területi Tanács pártok szerinti megoszlása (zárójelben a képviselők száma):

     Andrij Baloha Csapata (18)
     Európai Szolidaritás (15)
     Újjászületés (11)
     „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt(wd) (8)
     Batykivscsina (7)
     Ellenzéki Blokk (4)
     Frakción kívüli (1)

A Kárpátaljai Területi Tanács épülete[szerkesztés]

A Kárpátaljai Területi Tanács székhelye az 1932 és 1936 között František Krupka pozsonyi építész által épített épületben található. Ez az épület ad helyet a Kárpátaljai Állami Területi Közigazgatási Hivatalnak is. Kárpátalja legfontosabb közigazgatási épülete a modernista klasszicizmus stílusában épült. Ungvár Kis-Galagó városrészében található épület a neoklasszicizmus példája. A hatemeletes épületet impozáns, oszlopokkal díszített travertínó oszlopcsarnokkal ékesített masszív rizalit dísziti. Az épület díszítésénél nagyvonalúan használtak travertínót, ónixot és különböző márványfajtákat.[2]

A Kárpátaljai Megyei Területi épületének belső tere, így az átrium is megtekinthető hétköznapokon. Az átriumban František Krupka a zenei eseményekhez kiváló akusztikai feltételeket teremtett. Ebben az épületben található Ukrajna egyetlen páternosztere.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kárpátaljai Megyei Tanács (magyar nyelven). Karpat.in.ua, 1970. január 1. (Hozzáférés: 2023. szeptember 28.)
  2. Ужгород архітектурно-модерний: вхідна будівля міського водосховища (ukrán nyelven). uzhgorod.net.ua. (Hozzáférés: 2023. szeptember 28.)
  3. Відкрити заново архітектуру Закарпаття: 10 запитань про Малий Ґалаґов (ukrán nyelven). Varosh. (Hozzáférés: 2023. szeptember 28.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Закарпатська обласна рада című ukrán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.