Irena Sendler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irena Sendler
SzületettIrena Krzyżanowska
1910. február 15.[1]
Varsó[2][3]
Elhunyt2008. május 12. (98 évesen)[4][5][6][7][8]
Varsó
Állampolgárságalengyel
Gyermekeihárom gyermek
SzüleiStanisław Krzyżanowski
Foglalkozása
 • klinikai szakápoló
 • ellenálló
IskoláiVarsói Egyetem
Kitüntetései
 • A Lengyel Köztársaság Érdemkeresztje
 • Gold Cross of Merit‎
 • Order Ecce Homo
 • a Polonia Restituta-rend lovagja
 • Világ Igaza díj (1965. október 19.)[1]
 • Izrael tiszteletbeli állampolgára (1991)
 • Commander of the Order of Polonia Restituta (1996. június 12.)
 • Commander with Star of the Order of Polonia Restituta (2001. november 7.)
 • Fehér Sas-rend (2003. november 10.)[3]
 • Varsó díszpolgára (2007)
 • Tarczyn díszpolgára (2007)
 • Mosolyrend (2007. április 11.)
 • Jan Karski Courage to Care Award (2010)
Halál okatermészetes halál
SírhelyePowązki temető

A Wikimédia Commons tartalmaz Irena Sendler témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Irena Stanisława Sendler (Varsó, 1910. február 15. – Varsó, 2008. május 12.) Lengyelországban született, leánykori nevén Krzyżanowska, Irena Sendlerowaként is ismert.[9] Lengyel katolikus szociális munkás volt, aki a Lengyel Földalatti Államban és a Żegota ellenállási mozgalomban dolgozott a németek által megszállt Varsóban a második világháború idején. Társaival együtt 2500 zsidó gyereket mentett ki a varsói gettóból, majd hamis papírokkal ellátva, családoknál és árvaházakban helyezte el őket.[10]

Fiatalkora[szerkesztés]

Irena Sendlert gyerekkora óta szoros szálak fűzték a zsidókhoz. Édesapja Dr Stanislaw Krzyzanowski, egy Varsó melletti kisvárosban praktizált, legtöbb páciense szegény zsidó volt. Az apa 1917-ben tífuszban halt meg.[11]

Második világháború[szerkesztés]

Irena Sendler a német megszállás alatt Varsóban élt (azelőtt Otwockban és Tarczynban lakott, ahol a városi szociális ügyosztályainak dolgozott). Zsidósegítő tevékenységét 1939-ben kezdte el, amikor a németek betörtek Lengyelországba. Segítőivel együtt több mint 3000 hamis iratot készítettek zsidó családok számára még a Żegota, illetve gyermekekkel foglalkozó részleg létrejötte előtti időkben. Zsidóknak segíteni nagyon veszélyes dolognak számított a németek által megszállt Lengyelországban: a család minden tagját kivégezték, ha kiderült, hogy zsidót bújtattak.

Náci német poszter németül és lengyelül (Varsó, 1942) mely halállal fenyeget minden lengyelt, aki zsidót bújtat
Zsidó gyermekek a varsói gettóban

1942-ben az újonnan alakult Żegota (Zsidómentő Tanács) Irenát a gyermekekkel foglalkozó részleg vezetőjének nevezte ki, fedőneve Jolanta volt.[12]) A Szociális Ügyosztály alkalmazottjaként különleges engedélyt szerzett a tífuszjárványra hivatkozva, így a varsói gettóban szabadon mozoghatott.[13] Mikor a falakon belül járt, szolidaritásból és az álcázás hitelessége érdekében hordta a sárga csillagot.

Együttműködött a városi önkormányzat gyermek részlegével és az RGO-val (Rada Główna Opiekuńcza), ami egy német hatóságok által megtűrt lengyel intézmény volt. Irena szervezte meg a zsidó gyerekek kijuttatását a gettóból: dobozokban, bőröndökben és ládákban rejtette el őket.[10] A gettón belüli tífuszjárvány kitörése lehetővé tette Irena számára, hogy egészségügyi vizsgálatokra hivatkozva bejuthasson a gettóba, majd az újszülötteket és a kisebb gyerekeket mentőautókban csomagoknak álcázva kicsempészhesse.[14] A varsói gettó szélén található régi bíróságot is sokszor használta a gyerekek kijuttatására.

A gyerekeket lengyel családoknál, a varsói Mária Családja Ferences Nővéreinek árvaházába, vagy katolikus kolostorokban, mint például a Szeplőtelenül Fogantatott Áldott Szűz Mária Nővéreinek zárdájában helyezte el.[15] Turkowiceben és Chotomówban. Néhányan a községi plébániára kerültek közülük. Irena mindegyik pártfogoltjáról feljegyzést készített, hogy megőrizze régi és új adataikat. Ezeket egy almafa alá ásva, egy üvegben tartotta. A Żegota meggyőzte a gyerekeket arról, hogyha a háborúnak vége, akkor felkeresik majd a zsidó rokonaikat.[16]

1943-ban a Gestapo letartóztatta Irenát, kegyetlenül megkínozták és halálra ítélték. A Żegota viszont megvesztegette a kivégzésért felelős németeket, így Irena megmenekült a haláltól. Eszméletlenül, kezeit és lábait eltörve egy erdőben hagyták.[10] Varsóban megfélemlítés céljából azt terjesztették, hogy meghalt. A háború végéig elrejtőzve élt, viszont folytatta a zsidó gyerekek mentését. A háború után kiásta a gyerekek adatait tartalmazó üvegeket és megpróbálta megkeresni a gyerekeket, hogy visszatérhessenek a szüleikhez. Majdnem az összes szülő a treblinkai megsemmisítőtáborban vesztette életét.

Kitüntetések[szerkesztés]

A földi létem értelme minden megmentett gyermek, akinek segíteni tudtam.[17]
Irena Sendler 2005

A szovjet hatalomátvétel után Lengyelországban, Irena Sendlert a kommunista lengyel állam hatóságai üldözték a lengyel emigráns kormánnyal és a Honi Hadsereggel való kapcsolatai miatt. Ez idő alatt elveszítette második gyermekét.

Sendler és a megmenekült gyerekek, Varsó 2005

1965-ben a Jad Vasem Sendlert a Világ Igaza címmel tüntette ki,[18] melyet 1983-ban jóváhagyott az Izraeli Legfelsőbb Bíróság. Az Izrael Intézet parancsnoki keresztjével is megtisztelték. A lengyel kommunista kormány csak ebben az évben engedte meg, hogy külföldre utazhasson Izraelbe a kitüntetés miatt.

2003-ban II. János Pál pápa személyes levélben köszönte meg Irenának a háborúban nyújtott segítségét. 2003. október 10-én Fehér Sas-rendet kapott, amely Lengyelország legmagasabb civil kitüntetése és Washingtonban, az Amerikai Lengyel Kulturális Centrumtól Jan Karski-díjat bátorságáért és jó szívéért.

2007. március 14-én kitüntette őt Lengyelország szenátusa. 97 évesen már nem volt olyan állapotban, hogy átvehesse a díját, helyette egy levelet írt, melyet az egykor általa csecsemőként megmentett Elżbieta Ficowska vitt el. 2007. április 11-én ő kapta meg legidősebb korában a Mosolyrend kitüntetést.

2009 májusában Irena Sendlert az Audrey Hepburn Humanitárius Posztumusz Díjában részesítették.[19] A színésznőről illetve későbbi UNICEF nagykövetről elnevezett díjat gyermekeket segítő magánszemélyek és szervezetek kaphatják. Az alapítvány felidézi Irena Sendler hősies munkásságát, mellyel 2500 zsidó gyermeket mentett meg a németek által megszállt Lengyelországban, a második világháború idején.

Sendler volt a Żegota Zsidósegítő Tanács Gyermekekért Felelős Részlegéből az utolsó, aki távozott sorainkból.

Nobel-díj jelölése[szerkesztés]

Lech Kaczyński lengyel elnök azt nyilatkozta, hogy őt illetné meg, hogy Nobel-békedíjra jelöljék, bár a jelöléseket titokban szokták tartani. Sendler jelölése 2007-ben nagy sajtóvisszhangot kapott,[20][21] újból előtérbe került második világháború alatti tevékenysége. Sokan úgy vélték, hogy ő fogja a Nobel-békedíjat kapni, azonban a bizottság végül Al Gorenak ítélte a díjat, s nem Sendlernek.[22][23]

Dokumentumfilm[szerkesztés]

Az amerikai filmrendező Mary Skinner történelmi dokumentum filmet kezdett forgatni Irena Sendler 2003-ban Anna Mieszkowskának elmesélt emlékeire alapozva. "Irena Sendler, In the Name of Their Mothers" Az "Irena Sendler, a mindannyiuk anyja nevében" c. film a halála előtt adott hosszú interjúkon alapszik. Szintén közreműködött Irena három segítőtársa és néhány zsidó gyerek, akiket megmentett. A filmet leginkább Lengyelországban helyi operatőrökkel, Andrzej Wolffal és Sławomir Grunberggel forgatták, bemutatva számos helyszínt: Irena Sendler háború alatti szállását, a Żegota székhelyeit, Varsó csatornáit, a Gestapo székhelyét, illetve a Pawiak börtönt. Ez az első nem lengyelek által készített történelmi dokumentumfilm, amely Irena Sendler igaz történetét és a nők merész "összeesküvését" mutatja be. Skinner több mint 70 órányi interjús anyagot vett fel, 4 évet töltött archívumok tanulmányozásával, történészekkel és szemtanúkkal értekezett, hogy minél hitelesebb munkát készíthessen. A filmet valószínűleg 2010-ben mutatják be.

Élet egy üvegben[szerkesztés]

2006-ban, Kansasban egyetemisták egy színdarabot adtak elő Irena életéről, mely az Élet egy üvegben címet kapta. Ebből később film készült Irena Sendler – Bátor szív címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b The Righteous Among the Nations Database (angol nyelven)
 2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 11.)
 3. a b http://ww2.senat.pl/k6/pos/029/materialy.pdf
 4. 2008. május 18., http://www.iht.com/articles/ap/2008/05/12/europe/EU-GEN-Poland-Obit-Sendler.php, https://web.archive.org/web/20080518002233/http://www.iht.com/articles/ap/2008/05/12/europe/EU-GEN-Poland-Obit-Sendler.php
 5. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 26.)
 6. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 8. GeneaStar
 9. Irena Sendler
 10. a b c Baczynska, Gabriela, JonBoyle. „Sendler, savior of Warsaw Ghetto children, dies”, Washington Post, The Washington Post Company, 2008. május 12. (Hozzáférés: 2008. május 12.) [halott link]
 11. The Economist obituary
 12. RaoulWallenberg.net Article "Irena Sendler". [2007. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 13.)
 13. Richard Z. Chesnoff, "The Other Schindlers: Steven Spielberg's epic film focuses on only one of many unsung heroes" Archiválva 2013. december 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, U.S. News and World Report, 13 March 1994.
 14. Polish Holocaust hero dies at age 98, 2008. május 12. (Hozzáférés: 2008. május 13.)[halott link]
 15. L.S.I.C.. [2009. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 20.)
 16. IrenaSendler.org. [2010. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 20.)
 17. 'Female Schindler' Irene Sendler, who saved thousands of Jewish children, dies - Telegraph Archiválva 2008. június 22-i dátummal a Wayback Machine-ben|source=Levél a lengyel parlamentnek
 18. Adatlapja a Jad Vasem nyilvántartásában
 19. [1] The Audrey Hepburn Humanitarian Award goes to Irena Sendler (pdf)
 20. Nobel Prize Is Sought for Polish Heroine Archiválva 2009. május 30-i dátummal a Wayback Machine-ben The New York Sun
 21. The Objects of the Foundation, Part 10 Archiválva 2008. június 13-i dátummal a Wayback Machine-ben from The Nobel Foundation
 22. Nominations & Speculations Archiválva 2010. február 17-i dátummal a Wayback Machine-ben from International Peace Research Institute, Oslo
 23. The Nobel Peace Prize 2007. The Nobel Foundation. (Hozzáférés: 2009. szeptember 10.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]