Fertőzés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Infekció szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
HPV fertőzés (kék vonal) a szexuális tevékenység kezdete után. A legtöbb HPV-fertőzést az immunrendszer spontán módon megszünteti. A rákbetegség előtti elváltozások (narancssárga vonal) és az invazív méhnyakrák (vörös vonal) kialakulása általában sok éves, rákot okozó HPV-típusú tartós fertőzés után következik be

A fertőzés egy idegen faj káros megtelepedését jelenti a gazdaszervezetben. A fertőzés egy olyan harc, amelyben a fertőző organizmus a gazdaszervezet erőforrásait kívánja felhasználni annak érdekében, hogy a gazdaszervezet költségére szaporodjon. A fertőző élőlény (infektív ágens) a normálistól eltérő funkciót is okozhat, esetleg elpusztíthatja a gazdaszervezetet ez esetben kórokozónak (patogénnek) is nevezzük. Patogén organizmus lehet baktérium, gomba, állati egysejtű (Protozoa), többsejtű állati parazita vagy vírus. Patogén hatású ágens ezeken kívül az organizmusnak nem tekinthető prion is, amely egy megváltozott konformációjú polipeptid. Az orvostudomány azon ága, mely az ilyen jellegű fertőzésekkel foglalkozik, az infektológia és az epidemiológia. A biológia szakterületei közül az immunológia és a mikrobiológia szintén érintett ezen kérdések vizsgálatában.

Szinte az összes többsejtű élőlényben találunk idegen fajokból származó kolóniákat, melyek így együtt szimbiózist, kommenzalizmust alkothatnak. Erre példa az anaerob baktériumok jelenléte az emlősök bélrendszerében, vagy a számos Staphylococcus faj, mely az emberi bőrön található. Ezek egyike sem tekinthető fertőzésnek. Viszont az ilyen jellegű együttélés és a fertőzés közötti határ meghúzása csak a körülmények kérdése. Egy nem patogén organizmus is patogénné válhat bizonyos körülmények között, és a legpatogénebb vírus sem tud fertőzni bizonyos körülmények nélkül.

Fertőzöttség mértéke[szerkesztés]

Egy kórokozó következtében a gazdaszervezet fertőzöttsége a következő körülményektől függ:

  • ahogyan a patogén bejut a szervezetbe
  • a szervezet melyik régiójához képes kötődni
  • az adott patogén virulenciája (képessége a gazdaszervezet fertőzésére, károsítására)
  • a bejutó patogének száma, minősége
  • a szervezet immunrendszerének állapota

Példaként említhető a bőrön lévő Staphylococcus baktérium, mely ha a hashártyába kerül, ott sokszorozódni képes, hatalmas terhet jelentve ezzel a hordozónak.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]