Staphylococcus aureus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Staphylococcus aureus
A S. aureus Pásztázó elektron-mikrogramja hamis szokatlan mesterséges festéssel, az angol nyelvű Wikipédiából. Rákattintva az angol verzió több képet is mutat természetes színeiben.
A S. aureus Pásztázó elektron-mikrogramja hamis szokatlan mesterséges festéssel, az angol nyelvű Wikipédiából. Rákattintva az angol verzió több képet is mutat természetes színeiben.
Rendszertani besorolás
Domén: Bacteria
Ország: Eubacteria
Törzs: Firmicutes
Osztály: Bacilli
Rend: Bacillales
Család: Staphylococcaceae
Nemzetség: Staphylococcus
Faj: S. aureus
Tudományos név
''Staphylococcus aureus''
Rosenbach 1884
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Staphylococcus aureus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Staphylococcus aureus témájú médiaállományokat és Staphylococcus aureus témájú kategóriát.

Staphylococcus aureus transzmissziós elektronmikroszkópos felvétele. (50.000X nagyítás)

A Staphylococcus aureus egy Gram-pozitív baktérium a Staphylococcus nemzetségből. Átmérője 0,8–1,0 μm. Telepei általában kerekek, enyhén domborúak, simák, fénylőek, vaj konzisztenciájúak. A pigmenttermelés rendkívül változékony. Az esetek többségében aranysárga színű, de lehet citromsárga vagy fehér is. A faj elnevezése ellenére (aureus (latin) = aranyszínű) a Staphylococcus aureus törzsek tehát nem feltétlenül aranysárga színűek. 7,5–10%-os NaCl tartalmú táptalajon is tenyésztik. Vértartlamú agar táptalajon általában β-típusú hemolízist okoz.[1] Koaguláz pozitív.[1] A dextrózt és a mannitot aerob és anaerob módon is bontja. Foszfatázt és koagulázt termel. A nitrátot nitritté redukálja.

Egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján, de ürülékében is megtalálható. Potenciális kórokozó. Okozhat többek között furunkulust, hólyaghurutot, agyhártyagyulladást, szepszist, az enterotoxin-termelő törzsek ételmérgezést.

MRSA[szerkesztés]

A penicillinek családjába tartozó meticillin antibiotikumkezelésre ellenállóvá váló baktériumtörzseit MRSA-nak nevezik (Meticillin-Rezisztens Staphylococcus Aureus). Az 1960-as években használni kezdett antibiotikum kezdetben hatásos volt, de természetes szelekcióval, illetve horizontális géntranszferrel létrejöttek rezisztens törzsek, amelyek mára már nemcsak a meticillinnel, de több más szerrel szemben is ellánállóvá váltak. A megnevezést ezekre a multirezisztens törzsekre is tovább használják.

Az MRSA fertőzések általánosnak tekinthetők, főleg kórházakban, börtönökben, ápolóotthonokban van jelen, ahol nyílt sebek, testbe hatoló eszközök (pl. katéterek) és legyengült immunrendszer kedvez a baktérium szaporodásának. Világszerte százezernél is több haláleset köthető az ilyen fertőzéshez (2019).[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b szerk.: KJ Ryan, CG Ray: Sherris Medical Microbiology, 4th, McGraw Hill (2004). ISBN 0-8385-8529-9 
  2. Christopher J.L. Murray, Kevin Shunji Ikuta, Fablina Sharara et. al. (2022. január 19.). „Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis” (angol nyelven). The Lancet 399 (10325), 629–655. o. DOI:10.1016/S0140-6736(21)02724-0. ISSN 0140-6736. PMID:35065702, PMC:8841637.  

További információk[szerkesztés]

  • Staph infection pictures - Pictures of staph infections, MRSA, and the associated skin diseases caused by these infections (angolul)
Commons:Category:Staphylococcus aureus
A Wikimédia Commons tartalmaz Staphylococcus aureus témájú médiaállományokat.