Indiai leopárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Indiai leopárd
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Párducformák (Pantherinae)
Nem: Panthera
Faj: P. pardus
Alfaj: P. p. fusca
Tudományos név
Panthera pardus fusca
(Meyer, 1794)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Indiai leopárd témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Indiai leopárd témájú médiaállományokat és Indiai leopárd témájú kategóriát.

Az indiai leopárd vagy ázsiai leopárd (Panthera pardus fusca) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó leopárd (Panthera pardus) egy alfaja, amely az Indiai szubkontinens területén széleskörben megtalálható.

Elterjedése[szerkesztés]

Indiában, Nepálban, Bhutánban, Bangladesben és Pakisztánban fordul elő. Elterjedési területe nagyjából egybeesik az indiai szubkontinensével; nyugaton az Indus a perzsa leopárd (P. l. ciscaucasica), keleten a Gangesz és a Brahmaputra alsó folyása az indokínai leopárd (P. l. delacouri) területétől választja el, északon a Himalájában 2500 méteres magasságáig terjed, ahol a hópárduc (Panthera uncia) elterjedésével határos.

A trópusi esőerdőktől a száraz lombhullató erdőkön keresztül a tűlevelű erdőkig változatos élőhelyeken megél, a Szundabaransz mangroveerdeiben azonban nem.

Életmódja[szerkesztés]

Magányos és éjjeli állat. Oppurtunista ragadozó széleskörű étrenddel. Zsákmányai között szerepel a pettyes szarvas, számbárszarvas, nilgau, vaddisznó, langur, indiai nyúl és a páva.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Legfőképp az orvvadászat, valamit az ember térhódítása miatti élettércsökkenés és populációinak felaprózódása veszélyezteti. Az emberek által sűrűn lakott mezőgazdasági területeken a prédaállatok számának csökkenése miatt a leopárdok háziállatok zsákmányolására kényszerülnek, ezért egyre nagyobb számban mérgezik, csapdázzák és lövik ki őket.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Indian Leopard című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.