Ugrás a tartalomhoz

Ilmenit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ilmenit
Általános adatok
Névváltozatoktitanioferrit, cibdelofán
Kémiai névvas-titán-oxid
KépletFeTiO3
Kristályrendszertrigonális
Ásványrendszertani besorolás
OsztályOxidásványok
Alosztály2:3 és 3:5 típusú fém-oxidok
CsoportIlmenitcsoport
Azonosítás
Megjelenésszemcsés halmazok
Színacélszürke, vasfekete
Porszínvörösesbarna, barna
Fényfémfényű
Átlátszóságátlátszatlan
Keménység5,5-6,0
Hasadásrossz
Töréskagylós
Sűrűség4,5-5,0 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Ilmenit témájú médiaállományokat.

Az ilmenit az oxidásványok közé tartozó ásvány, az ilmenitcsoport névadó ásványa. A trigonális kristályrendszerben kristályosodik, lapos lemezes kristályai tömött szemcsés halmazokat alkotnak. Előfordul mangán vagy magnézium szennyeződése, ekkor porának színe világos ibolyás árnyalatúvá válik. A magas titántartalom miatt fontos nyersanyag, feldúsulásokban a legfontosabb titánércásvány.

Kémiai összetétele:

Keletkezése[szerkesztés]

Elsődlegesen bázikus magmás kőzetekben járulékos kőzetalkotó ásvány. Nagyobb mélységben megszilárduló magmatikus kőzetekben nagy szemcsés (pegmatitos) megjelenése a jellemző. Gyakori az előfordulása mállást követő áthalmozódásokban torlatásványként.

Hasonló ásványok: hematit és a magnetit.

Előfordulásai[szerkesztés]

Legfontosabb előfordulásai a Skandináv-félsziget ércesedési zónáiban találhatók. Norvégiában a déli területen Sokndal közelében, Svédországban több helyen. Svájc területén a Szt. Gotthard vidékén. Oroszországban az Ural-hegységben több helyen. Jelentősek az indiai előfordulások. Nagyobb mennyiségben Dél-afrikai Köztársaság KwaZulu-Natal tartományában található. Az Amerikai Egyesült Államokban Wyoming és New York szövetségi államok területén. Kanada Québec tartományában és Ausztrália Queensland tartományában.

Kísérő ásványok: apatit, hematit, kromit, kvarc, magnetit, rutil, titanit és földpátok.
Ilmenit külszíni fejtés. Norvégia, Sokndal

Hazai előfordulások[szerkesztés]

A Bükk hegység DNY-i részén Szarvaskő közelében magmás kőzetek, elsősorban diabáz változatok eruptív tömegei és teléres kifejlődésű ércesedésekben a Vasbánya-hegy területén jellemző az oxidos ércesedés, ahol magnetit társaságában aprószemcsésen jelenik meg. Erdőbénye közelében andezit kőfejtőben hidrotermásan keletkezett ércesedésben mutattak ki ilmenitet. Cserépváralja közelében a miocén korban keletkezett torlatban található más nehézfém ásványokkal együtt. Celldömölk mellett a Ság hegyen az ilmenit centiméter nagyságú, vékony lemezekben fennőve fordul elő, táblás kristályai fűrész-szerű összenövésekben alakultak ki. Sály község határában a Tarizs-hegy árkaiban ilmenitet is tartalmazó homok található, mely torlatban dúsult fel. Zalahaláp nagy kiterjedésű kőbányájában az alsóbb durvaszemű kőzetekben gyakori az ilmenit megjelenése kifejlett hatszöges apró táblácskákban. Vaskeresztes melletti Szőlő-hegy déli oldalán fekete érces tömbökben ilmenitszerpentin található, magas fémtartalommal. Az ilmenittartalmú zöld szerpentin alapkőzete: gabbró.

Holdi előfordulások[szerkesztés]

Az ilmenit a holdi bazaltok és gabbrók fontos alkotó ásványa. Az Apollo-11 és Apollo-17 kőzetmintái között nagy titántartalmú kőzetek és kőzetüvegek is előfordultak.

Források[szerkesztés]

  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. 1985.
  • Simon and Schuster's: Rock and minerals. Milano. 1978.
  • Walter Schumann: Minerals of the World. New York. 1998.
Commons:Category:Ilmenite
A Wikimédia Commons tartalmaz Ilmenit. témájú médiaállományokat.