Ice Breaker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ice Breaker
Funkciórobotrepülőgép
GyártóRAFAEL Advanced Defense Systems

Hordozó repülőgépekF–16, Gripen, FA–50, M–346
IrányításIIR + TERCOM + GPS/INS
Robbanótöltet250 font / 113kg
Méret- és tömegadatok
Hossz4 m
Szárnyfesztáv2,3 m
Szerkezeti tömeg<400 kg
Repülési jellemzők
Max. sebességszubszonikus
Hatótávolságmax. 300 km
Repülési magasságföldfelszín közeli

Az Ice Breaker (magyarul: „jégtörő”) egy szárazföldről, vízről, levegőből egyaránt bevethető robotrepülőgép, amelyet az izraeli RAFAEL cég fejleszt és gyárt. A fegyvert Sea Breaker néven először 2021-ben mutatták elsősorban haditengerészeti alkalmazást szem előtt tartva. Ez a változat szinte teljesen megegyezett az Ice Breakerrel, de egy indítórakétával is ellátták, hogy hajók fedélzetéről vagy szárazföldről is kilőhető legyen.

Az Ice Breaker már levegőből is indítható, hatótávolsága pedig eléri a 300 kilométert. Első sorban terepfelismerő (TERCOM) és zavar-védett GPS illetve INS navigációt alkalmaz, a végfázisban pedig infravörös kamera és mesterséges intelligencia segítségével találja meg célpontját. Ennek az alapvetően elektrooptikára alapuló megoldásnak előnye, hogy a GPS navigáció erős zavarása esetén is képes célba juttatni 113 kg-os harci részét.

Az Ice Breaker tömege kevesebb, mint 400 kg és hangsebesség alatti tartományban közelít meg a célpontját. A fegyver alacsony észlelhetőségű, „lopakodó” kialakítással rendelkezik, megnehezítve az ellenséges légvédelem dolgát, amit a földfelszín közeli repülési profiljával tovább fokoz. A robotrepülőgép folyamatos adatkapcsolatot tart fenn az indító repülőgéppel közvetítve az általa látott képet, így az indítás után is lehetőség van beavatkozni, új célt kiválasztani vagy manuálisan vezérelni a fegyvert.

Az Ice Breaker számos komponense megegyezik a SPICE bombacsalád elemeivel, így a gyártó állítása szerint minden olyan repülőgép, amely képes bevetni a SPICE bombákat, az gép az Ice Breakert is képes indítani.[1][2][3]

Hasonló robotrepülőgépek[szerkesztés]

  • Naval Strike Missile / Joint Strike Missile – norvég-amerikai szárazföldről, vízről, levegőből egyaránt bevethető alacsony észlelhetőségű robotrepülőgép, amely szintén infravörös elektrooptikai rávezetést alkalmaz.

Jegyzetek[szerkesztés]