II. Hasszán marokkói király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
II. Hasszán
الحسن الثاني
Hassan II of Morocco, 1983.jpg

Marokkó királya
Uralkodási ideje
1961. február 26. 1999. július 23.
Elődje V. Mohammed
Utódja VI. Mohammed
Életrajzi adatok
Uralkodóház Alavita-ház
Született 1929. július 9.
 Marokkó, Rabat
Elhunyt 1999. július 23. (70 évesen)
 Marokkó, Rabat
NyughelyeV. Mohammed mauzóleum
Édesapja V. Mohammed
Édesanyja Lalla Abla bint Tahar
Testvérei
  • Prince Moulay Abdallah of Morocco
  • Lalla Amina of Morocco
  • Lalla Fatima Zohra
  • Princess Lalla Aicha of Morocco
  • Princess Lalla Nuzha of Morocco
  • Princess Lalla Malika of Morocco
Házastársa Lalla Latifa Hammou, Lalla Fatima bint Qaid Amhourok
Gyermekei
Coat of arms of Morocco.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Hasszán
الحسن الثاني
témájú médiaállományokat.
II. Hasszán és Caspar Weinberger amerikai védelmi miniszter 1982-ben.

II. Hasszán vagy Hasszán bin Muhammad bin Juszef (1929. július 9.1999. július 23.), Marokkó királya 1961-től haláláig.

Ifjúkora[szerkesztés]

Hasszán a legidősebb fia volt V. Mohammed marokkói királynak és első feleségének, Lalla Abla bint Taharnak. Iskoláit Rabatban végezte, majd jogi diplomáját a franciaországi Bordeaux egyetemén szerezte meg 1952-ben.

1953. augusztus 20-án az akkor francia gyarmat Marokkó királyi családját Korzikára deportálták, majd a következő év januárjában Madagaszkárra szállították át őket. Mohammed király és családja 1955. november 16-án tért vissza hazájába.

Hasszán herceg 1956 februárjában apja oldalán részt vett a Marokkó függetlenségéhez vezető tárgyalásokon és ezen év áprilisától az újonnan létrehozott Királyi Fegyveres Erők vezérkari főnökévé nevezték ki. Még 1956-ban ő vezette a Rif-hegységben kitört lázongások leverésére küldött katonai kontingenst. 1957-ben V. Mohammed az uralkodói státust szultánról királyra változtatta. A király 1961. február 26-án egy sebészeti beavatkozás utáni komplikáció következtében meghalt, utódja pedig Hasszán herceg lett. Az akkori amerikai nagykövet, Charles W. Yost szerint Mohammed hirtelen halálában Hasszán is közrejátszhatott.

Uralkodása[szerkesztés]

1963-ban az ország első alkotmányában II. Hasszán megerősítette Marokkó többpártrendszeri monarchikus berendezkedését, ám a hatalom nagy részét a király kezében hagyta; emiatt az ellenzéki pártok tiltakozó kampányba kezdtek. 1965-ben Hasszán feloszlatta a parlamentet. A későbbi választások során a feltételeket úgy módosították, hogy az uralkodóhoz lojális pártoknak kedvezzen, emiatt az ellenzék rendszeresen demonstrációkkal és zavargásokkal tiltakozott.

Az 1970-es évek elején Hasszán ellen egy puccsot és egy merényletet kíséreltek meg. 1971-ben egy állítólagosan Líbia által támogatott államcsíny-kísérletben Mohamed Medbouh tábornok és M'hamed Ababou ezredes szervezésében kadétok szállták meg a király rabati nyári palotáját, ahol éppen Hasszán negyvenkettedik születésnapi ünnepségét tartották. A fontos vendégeket, mint például Marcel Dupert belga nagykövetet házi őrizetbe vették, a királyt pedig egy pavilonban különítették el. A lázadók megszállták a legnagyobb rabati rádióállomást és bejelentették hogy Hasszán meghalt és kikiáltották a köztársaságot. A királyhoz hű csapatok azonban még aznap visszafoglalták a palotát és a puccs megbukott.

1972. augusztus 16-án a király Franciaországból Rabatba visszatérő Boeing 727-esét a Királyi Légierő kötelékébe tartozó négy F–5-ös vadászgép vette gépágyútűz alá. Bár Hasszán gépét több találat is érte, és a repülőtéren várakozó fogadóbizottságból is nyolcan meghaltak, a Boeing nem zuhant le, és a király túlélte a merényletkísérletet. A merényletért a védelmi minisztert, Mohamed Oufkir tábornokot tették felelőssé, aki állítólag ezután öngyilkos lett, bár egyes források szerint testén több golyónyomot találtak.

Bár az arab országok egy része a Szovjetunióhoz közeledett, II. Hasszán mindvégig kitartott a nyugati orientáció mellett és kormánya jó kapcsolatokat ápolt a CIA-val, amely az 1960-as években segített megszervezni a marokkói biztonsági szerveket. A király közvetítőként játszott szerepet az arab országok és Izrael között, amit az is segített, hogy Izraelben nagyszámú Marokkóból áttelepült zsidó élt.

Hasszán diplomáciája 1969-ben elérte, hogy Spanyolország visszaszolgáltassa Ifnit. 1975-ben Marokkó a Zöld Menetelés során megszállta a korábbi Spanyol-Szahara területének kétharmadát. Emiatt, és mert Marokkó területi követeléseket támasztott nyugati részeire (Tindouf és Bechar tartományokra), Algériával elmérgesedett a viszony. Korábban, 1963-ban fegyveres konfliktus is kitört emiatt a két ország között (Homokháború). Mauritániával is feszült volt a viszony, mert egyes szélsőséges elképzelések alapján az egész országot Nagy-Marokkóba kívánták bekebelezni, és emiatt Marokkó csak 1969-ben, egy évtizeddel függetlenségének kivívása után ismerte el Mauritániát.

Az 1980-as évek végéig II. Hasszán meglehetősen diktatórikus módszerekkel, erőszakkal tartotta fent a belső rendet, kormányzatának ellenzékét gyakran bebörtönözték, száműzték vagy meggyilkolták. Az 1990-es évek elejétől jelentős enyhülési folyamat indult, több száz politikai foglyot engedtek szabadon, kiszélesítették a parlament jogkörét és felállítottak egy bizottságot mely az állami szervek által elkövetett túlkapásokat vizsgálta ki.

1986-ban elkezdték építeni Casablancában a ma II. Hasszán nevét viselő mecsetet, amely a világon a hetedik, Szaúd-Arábiától nyugatra pedig a legnagyobb mecset. 210 méteres minaretje a legmagasabb a világon. Az épület 1993-ban készült el.

II. Hasszán 1999. július 23-án halt meg hetvenéves korában. Rabatban, V. Mohammed mauzóleumában temették el, utóda a trónon legidősebb fia, VI. Mohammed lett.

Családja[szerkesztés]

Hasszán 1961-ben házasodott össze első feleségével Lalla Latifa Hammouval, akitől öt gyermeke született: Lalla Meryem (sz. 1962) Mohammed (sz. 1963) Lalla Asma (sz. 1965) Lalla Hasna (sz. 1967) Moulay Rachid (sz. 1970)

A király szintén 1961-ben vette feleségül Lalla Fatima bint Qaid Amhourok-t, de gyermekük nem született.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hassan II of Morocco című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
V. Mohammed
Marokkó uralkodója
1961 – 1999
Coat of arms of Morocco.svg
Következő uralkodó:
VI. Mohammed