Rif-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Rif-Atlasz
Location Rif.PNG
Magasság2 455 m
Hely  Marokkó
Hegység Eurázsiai-hegységrendszer
Legmagasabb pont Tidirhine (2455 m)
Elhelyezkedése
Rif-Atlasz (Marokkó)
Rif-Atlasz
Rif-Atlasz
Pozíció Marokkó térképén
é. sz. 35°, ny. h. 4°Koordináták: é. sz. 35°, ny. h. 4°
Térkép
Localisation du rif.png
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rif-Atlasz témájú médiaállományokat.

A Rif-hegység vagy Rif-Atlasz (arabul جبال الريف) partvidéki hegyvonulat Marokkó északi részén, amely kb. 400 km hosszan húzódik Tangertől, Ceután át Melilláig. Délen a Gharb (Garb)-síkság, az Alsó-Moulouya-síkság és a Taza-folyó (és hasadék) határolja és választja el a Középső-Atlasztól. Meredek sziklafallal, számtalan szirttel bukik be a Földközi-tengerbe. A sziklafalakban sok a barlang. Ma már csak a szirti galambok lakóhelyei, de még 250 évvel ezelőtt hírhedt földközi-tengeri kalózoknak adtak jó búvóhelyet.

A hegység egykor erdős vidék volt, de mára az erdőirtás és az azt követő erózió erősen lepusztította. Csapadékos nyugati részét azonban még ma is zöldellő erdők borítják. Mély szurdokvölgyek és éles csúcsok tarkítják. Keleten a hegység magaslatai elérik az 1800 métert, a középső rész legmagasabb pontja a Tidirhine 2455 méter.

Mivel nehezen járható, a berber pásztortörzsek mindig ide vonultak vissza, ha ellenséges sereg tört rájuk. A terület a nevét a berber Arif szóról kapta. Az itteni parasztasszonyok jellegzetes piros-fehér csíkos szoknyában láthatók, fejükön sötétkék pomponos, nagy karimájú szalmakalappal.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Rozvány György: Marokkó
  • Readers'Digest: Világjárók lexikona, 1998
  • Probáld Ferenc: Afrika és a Közel-Kelet földrajza, 2002