II. Antigonosz makedón király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Antigonosz
II. Antigonosz érméje
II. Antigonosz érméje

Makedónia királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 276 Kr. e. 273
Elődje Szoszthenész
Utódja Pürrhosz
Makedónia királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 272 Kr. e. 239
Elődje Pürrhosz
Utódja II. Démétriosz
Életrajzi adatok
Uralkodóház Antigonida-ház
Született Kr. e. 319
Gonnoi (?)
Elhunyt Kr. e. 239 (80 évesen)
Pella
Édesapja I. Démétriosz király
Édesanyja I. Phila
Testvére(i)
  • Stratonice of Syria
  • Phila
  • Kraterosz (költő)
  • Demetrius
  • Corragus
  • Alexander
  • Démétriosz Kallosz
Házastársa II. Phila
Gyermekei II. Démétriosz király
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Antigonosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Antigonosz Gonatasz (görögül Αντίγονος Γονατάς, Kr. e. 319 k. – Kr. e. 239), az ókori hellenisztikus Makedónia királya az Antigonidák közül (uralkodott Kr. e. 277273 között, majd Kr. e. 272-től haláláig), Démétriosz Poliorkétész és első felesége, Antipatrosz leánya, Phila gyermeke volt. III. Alexandrosz kora óta az ő idején élte Makedónia újra fénykorát.

Gyermekkoráról nem tudunk sokat. Elképzelhető, hogy mellékneve onnan ered, hogy szülővárosa a thesszáliai Gonnosz vagy Gonni volt, jóllehet ez a terület születésekor még nem volt apja kezén; más vélekedések szerint a makedón térdpáncélt jelölő szó után kapta a nevét, mivel viselt ilyen darabot. Mindenesetre tudjuk, hogy amikor az épeiroszi Pürrhosz a trákiai Lüszimakhosszal karöltve Kr. e. 287-ben kiszorította apját Makedóniából, Antigonosz a Peloponnészoszon maradt. Csak Kr. e. 283-ban, apja szíriai száműzetésben bekövetkezett halála évében vette fel a királyi címet, de ennek akkor még igazából nem volt tartalma.

Makedóniát Lüszimakhosz vette el Pürrhosztól, őt Kr. e. 281-ben Szeleukosz Nikatór győzte le, de vele még abban az évben végzett Ptolemaiosz Keraunosz. Keraunosz Kr. e. 279-ben esett el a kelták ellen vívott háborúban. Sógora, Antiokhosz Szótér szeleukida király támogatásával végül Kr. e. 277-ben legyőzte a keltákat, és Kr. e. 276-ban megszerezte a makedón trónt. Kr. e. 273-ban azonban Pürrhosz visszatért a számára kudarccal végződő tarentumi háborúból, és megdöntötte Antigonosz hatalmát, mindazonáltal a következő évben argoszi harcok során elesett, így Gonatasz visszaszerezhette trónját.

A megerősödő Makedónia fenyegetése nem volt a görög területek ínyére, ezért Kr. e. 267-ben az athéni Khremónidész javaslatára Spárta és Athén szövetségre lépett Antigonosz ellen. A kirobbanó khremónidészi háború Kr. e. 261-ben makedón győzelemmel végződött, Athén kénytelen volt meghódolni. Mivel az egyiptomi Ptolemaiosz Philadelphosz segélyezte a görögöket, Antigonosz csatlakozott unokaöccséhez, Antiokhoszhoz Teószhoz a II. szíriai háborúban. Kr. e. 254-ben, egy évvel a háború befejezése előtt lépett ki a konfliktusból, amikor Ptolemaiosz pénzén Khalkisz és Korinthosz is fellázadt ellene. A hadakozás nyomán az addig ptolemaida kézen levő Kükládokkal lett gazdagabb.

Uralkodása hátralevő részében a görögországi ellenállást a Kr. e. 251-től sziküóni Aratosz vezette akháj szövetség képviselte, amely szintén Ptolemaiosz anyagi támogatását élvezte. Kr. e. 243-ban a korinthoszi makedón helyőrséget győzték le, ezt követően pedig számos város rázta le a makedón függést, csatlakozva a ligához.

Antigonosz, aki közel állt a sztoicizmus tanításaihoz, és az uralkodást afféle dicső szolgaságnak (endoxosz duleia) tekintette, 80 évesen hunyt el Kr. e. 239-ben, negyvennégy évnyi uralkodást követően. Feleségétől, Philától született fia, Démétriosz Aitólikosz követte a trónon.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Szoszthenész
Makedónia királya
Kr. e. 276Kr. e. 274
Vergina Sun
Következő uralkodó:
Pürrhosz
Előző uralkodó:
Pürrhosz
Makedónia királya
Kr. e. 272Kr. e. 239
Vergina Sun
Következő uralkodó:
II. Démétriosz