Ugrás a tartalomhoz

I. e. 319

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as évek

Évek: i. e. 324i. e. 323i. e. 322i. e. 321i. e. 320i. e. 319i. e. 318i. e. 317i. e. 316i. e. 315i. e. 314

Események[szerkesztés]

Makedón Birodalom[szerkesztés]

  • Antigonosz Kis-Ázsiában legyőzi Perdikkasz korábbi hívét, a kappadókiai Eumenészt és beszorítja őt Nora várába.
  • Az athéni Demadészről (aki korábban Nagy Sándor egyik kedvelt szónoka volt) a makedón udvarban kiderül, hogy a birodalom korábbi régensével, Perdikkasszal intrikába keveredett, ezért Makedónia kormányzója (és a birodalom régense), Antipatrosz (vagy fia, Kasszandrosz) kivégezteti.
  • Az idős Antipatrosz megbetegszik és meghal. A régensi címet nem 36 éves fiára, hanem a tapasztalt Polüperkhónra bízza. Kasszandrosz azonban nem fogadja el az utódlást és Antigonosz, Ptolemaiosz és Lüszimakhosz támogatásával fellázad ellene. Hamarosan Görögország nagy részét a hatalmába keríti.
  • Eumenész Polüperkhon mellé áll. Sikerül kiszöknie Nora várából és kisebb hadsereget gyűjt.

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Papirius Cursort és Quintus Aulius Cerretanust választják consulnak. Aulius legyőzi a szamnisz frentanusokat, Papirius pedig a szamnisz helyőrséget befogadó Satricumot veszi ostrom alá. A satricumiak beengedik a rómaiakat, a szamnisz őrséget pedig lemészárolják.[1]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

  • Antipatrosz, makedón hadvezér, Nagy Sándor birodalmának régense
  • Demadész, athéni szónok, politikus

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Kilencedik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 319 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.