III. Antigonosz makedón király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
III. Antigonosz
Antigonus Doson.jpg

Makedónia királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 227 Kr. e. 221
Elődje V. Philipposz
Utódja V. Philipposz
Életrajzi adatok
Uralkodóház Antigonida-ház
Született Kr. e. 263
Elhunyt Kr. e. 221 (42 évesen)
Édesapja Démétriosz
Édesanyja Olümpiasz
Testvérei Echecrates
Házastársa Phthia (II. Démétriosz özvegye)
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Antigonosz témájú médiaállományokat.

III. Antigonosz Dószón (görögül Αντίγονος Δώσων, Kr. e. 263Kr. e. 221), az ókori hellenisztikus Makedónia királya az Antigonidák közül (uralkodott Kr. e. 227-től haláláig), I. Démétriosz Poliorkétész és Ptolemaisz unokája volt.

Unokatestvére, II. Démétriosz Aitólikosz Kr. e. 229-es halála után kiskorú fia, V. Philipposz nem foglalhatta el a trónt. A kormányzat gyengesége Makedónia görögországi pozícióinak gyengüléséhez vezetett: Athén függetlenedett Thesszáliával egyetemben, folytatódtak a balkáni dardánok és az aitól szövetség támadásai, és a makedón haderő is lázadozott. A helyzet orvoslására az eredetileg régensnek kinevezett Antigonosz, a korábban ideiglenesen Kürénét megszerző Démétriosz Kalosz és a larisszai Olümpiasz gyermeke feleségül vette Phthiát, Philipposz anyját, és Kr. e. 227-ben magát királlyá nyilvánította.

Bár nem uralkodott hosszú ideig, királysága a legeredményesebbek közé tartozott. Leverte a dardánokat, visszaállította a haderő fegyelmét, így meghódíthatta Thesszáliát és Paioniát, majd békét kötött az aitólokkal, és Kr. e. 225-ben szövetkezett az addig ellenséges peloponnészoszi akháj szövetséggel III. Kleomenész, a reformer spártai király ellen. Híveit, az akhájokat, Phókiszt, Épeiroszt, Akarnaniát és Boiótiát pánhellén koalícióba tömörítette, melynek élén Kr. e. 222-ben döntő győzelmet aratott a spártaiak felett a szelassziai ütközetben. Kleomenész a ptolemaida Egyiptomba menekült, királysága pedig csatlakozott Antigonosz szövetségeseihez. III. Antigonosz azután halt meg, hogy megállított egy újabb illír betörést.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
V. Philipposz
Makedónia királya
Kr. e. 227Kr. e. 221
Vergina Sun
Következő uralkodó:
V. Philipposz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap