Ugrás a tartalomhoz

I. e. 287

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as évek

Évek: i. e. 292i. e. 291i. e. 290i. e. 289i. e. 288i. e. 287i. e. 286i. e. 285i. e. 284i. e. 283i. e. 282

Események

[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak

[szerkesztés]
  • Démétriosz Pürrhosz ellen vonul, de a fennhéjázó, kicsapongó királyt nem kedvelő katonái a csata előtt átállnak a fiatal, jó hadvezér Pürrhosz oldalára. Démétriosz álruhában elmenekül. Amikor felesége, Phila értesül bukásáról, méreggel öngyilkosságot követ el.
  • Pürrhosz előbb kikiáltja magát Makedónia királyává, majd Lüszimakhosz követelésére felosztják egymás között az országot.
  • Démétriosz maradék erőivel (mintegy tízezer fővel) Athénhoz vonul, de a város Pürrhosztól kér segítséget. Démétriosz rövid időre ostrom alá veszi Athént majd inkább áthajózik Kis-Ázsiába, hogy megpróbálja meghódítani a Lüszimakhosz uralta Káriát és Lüdiát.
  • Kis-ázsiában Lüszimakhosz fia, Agathoklész támad Démétrioszra, aki sikerrel hárítja a támadást, de vonulásai közben a járvány és az éhezés miatt nyolcezer emberét elveszti.
  • Theophrasztosz halála után Lampszakoszi Sztratón veszi át az athéni peripatetikus iskola vezetését.
  • Marcus Claudius Marcellust és Caius Nautius Rutilust választják consulnak.
  • Az alsóbb néposztályok eladósodottsága miatt lázadás tör ki és a nép kivonul a városból a Janiculum dombra. A helyzet megoldására a plebejus Quintus Hortensiust választják dictatornak, aki elfogadtatja a lex Hortensiát, melynek értelmében a továbbiakban nem szükséges a szenátus jóváhagyása a népgyűlés (concilium plebis) által hozott törvények életbe lépéséhez. A törvény jelentős lépés a plebejusok politikai egyenlőségért vívott harcában és a továbbiakban újabb kivonulásra már nem kerül sor.

Születések

[szerkesztés]

Halálozások

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 287 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.