I. e. 272

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as évek

Évek: i. e. 277i. e. 276i. e. 275i. e. 274i. e. 273i. e. 272i. e. 271i. e. 270i. e. 269i. e. 268i. e. 267

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • Az előkelő származású, de száműzött spártai Kleónümosz behívja Pürrhoszt Lakedaimónba. Spártát váratlanul éri a támadás, I. Areusz király a sereg nagy részével Krétán segíti szövetségeseit. Pürrhosz ostrom alá veszi a várost, amelynek lakói, többek között a nők és a fiatalkorúak keményen védekeznek. Hamarosan segítség érkezik: előbb Korinthoszból II. Antigonosz zsoldosserege, utána pedig Areusz király is hazatér. Pürrhosz visszavonul és eközben a spártaiak megölik a fiát, Ptolemaioszt.
  • Argoszban pártviszály tör ki; az egyik fél Antigonosz, a másik Pürrhosz segítségét kéri. Pürrhoszt az éj leple alatt beengedik a városba, de utcai harcok törnek ki és a szűk utcákon a kaotikus összecsapásokban Pürrhoszt a háztetőről fejbe dobja egy öregasszony tetőcseréppel, leesik a lováról és Antigonosz katonái levágják a fejét.
  • Antigonosz visszanyeri Makedónia trónját, míg Épeiroszban Pürrhoszt fia, II. Alexandrosz követi.

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Papirius Cursort és Spurius Carvilius Maximus Rugát választják consulnak.
  • A dél-itáliai törzsek és görög városok, köztük Tarentum megadják magukat. Róma gyakorlatilag az egész Itáliai-félsziget urává válik.

India[szerkesztés]

  • Meghal Binduszára, a Maurja Birodalom uralkodója. Halála után számos fia között trónviszály kezdődik, amelyből i. e. 268-ban Asóka emelkedik ki győztesen.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 272 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.