ICS Vortex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ICS Vortex
Dimmu Borgir Paris 041007 09.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Simen Hestnæs
Született 1974. március 4. (41 éves)
Oslo
Pályafutás
Hangszer basszusgitár
Tevékenység énekes, zenész
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ICS Vortex témájú médiaállományokat.

Simen Hestnæs (született 1974. március 4-én a norvégiai Oslóban), ismertebb nevén ICS Vortex, vagy egyszerűen Vortex, az egykori norvég avantgárd metált játszó Arcturus együttes énekese, jelenleg a szintén norvég Dimmu Borgir szimfonikus black metal-együttes basszusgitárosa és háttérénekese. Nemrég bejelentette, hogy ő lesz a norvég-angol black metal-együttes, a Code énekese is, ahol is a Dødheimsgard-ba távozó Kvohst utódja lesz.

ICS Vortex

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leghosszabb életű zenekara, a doom metal-t játszó Lamented Souls volt, mely 1991-ben alkult, és melyben a gitáros, basszer, és énekes is ő volt egy személyben. Beceneve, az "Icy S. Vortex" egyfajta vicc, ugyanis azért találta ki, hogy mintegy párja legyen együttesbeli társa, Garm álnevének, a "Fiery G. Maelstrom"-nek. Az ál-keresztnevek erős oppozíciót alkotnak a két ellentétes elem említésével (Fiery=tüzes, Icy=jeges), a középső monogram-betű Garmnál és Vortexnél is a keresztnevükre utal, míg a "Maelstrom" és a "Vortex" szinonimák egy erőteljes vízáramlatra.

1995-ben turnéra indult a Ved Buens Ende elnevezésű avantgárd metal-zenekarral, ahol szintén ő volt a vokalista. Ennek a turnénak az anyagát később a …Coiled in Obscurity című albumon adták ki.

1997-ben Hestnæs vendégszerepet vállalt az ActurusLa Masquerade Infernale című albumán, ahol három számot énekelt fel: a "Master of Disguise"-t, a "The Chaos Path"-ot (melynek szövegét ő írta, és a zeneszerző is ő volt részben) és a "Painting My Horror"-t.

1997-ben a folk/progresszív/black metal-t játszó Borknagar-nak hirtelen vokalistára lett szüksége, miután az eredeti énekes Garm kilépett, aki azonban saját maga ajánotta a maga helyére Vortexet, aki így a csapat énekese lett 1997-től 2000-ig. Ugyanő látta el a Borknagar negyedik teljes albumának felvétele során a basszer feladatát is, miután a korábbi basszusgitáros Kai K. Lie elhagyta a csapatot.

2000 augusztusában Vortex otthagyta a Borknagart, hogy teljesen a Dimmu Borgirra koncentrálhasson. egy interjúból kiderült, hogy a Borknagar éppen akkor indult volna Európa-turnéra a Mayhemmel, mikor a stúdiózás kezdődött a Dimmu Borgirral. A Borknagar vezetője, és gitárosa Øystein G. Brun ultimátumot adott Vortexnek: vagy turné a Borknagarral, vagy a Dimmu Borgir.

Vortex az utóbbit választotta, és ezzel a választással elérte azt, hogy a Dimmu Borgir hosszú időre sokkal sikeresebb legyen. Brun később úgy nyilatkozott, hogy ez a döntés egyszerűen "üzlet" volt, és hogy "nincs semmi kifogása a Dimmu Borgir ellen", valamint hogy "ő mindig a legjobbat kívánta Vortexnek". Vortex ezzel szemben azt állította, hogy ha nincs az ultimátum, a mai napig a Borknagar tagja lenne.

Hestnæs a Spiritual Black Dimensions című album felvételei során új színt hozzott a Dimmu Borgir zenéjébe: a tiszta és operás jellegű vokált. Teljes értékű basszerré azonban csak Nagashnak a The Kovenantbe történt távozása után vált.

2005-ben Vortex az Arcturus új énekese lett Garm 2003-as, és Øyvind Hægeland 2005-ös távozása után. Ezzel az Arcturus lett a második együttes Simen életében, ahol Garmot követte az énekesi poszton. 2005-ben a Terrorizer Magazine Vortexet beválasztotta a tíz legjobb énekes közé, az Arcturus pedig megkapta a "2005. legjobb színpadi előadása"-díjat. Az album, a Sideshow Symphonies szintén bekerült a tíz legjobb lemez közé a magazin munkatársai szerint.

2007-ben Simen egy ausztrál koncert alkalmával bejelentette, hogy ez lesz az Arcturus utolsó koncertje, április 17-én pedig a csapat hivatalosan is bejelentette a feloszlást.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Lamented Souls-szal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Demo (1995)
  • Essence of WoundsDuplicate Records (2003)
  • The Origins of Misery – Duplicate Records (2004)

A Ved Buens Ende-vel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Borknagarral[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dimmu Borgirral[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Arcturus-szal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dagobával (vendégénekesként)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]