Nuclear Blast

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nuclear Blast
Információk
Alapítás éve 1987
Aktív évek 1987 – napjainkig
Alapító(k) Markus Staiger
Ország  Németország
Székhely  Németország, Donzdorf
 USA, Hawthorne
 Brazília, Sao Paolo
Státusza független
Terjesztő(k) USA Caroline
UK Plastic Head
Magyarország Hammer Music
Műfaj(ok) heavy metal, szimfonikus metal, gothic metal, death metal, thrash metal, hardcore punk
Honlap
http://www.nuclearblast.de/

A Nuclear Blast egy független lemezkiadó és -terjesztő cég, amely Németországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Brazíliában rendelkezik saját képviselettel. A lemezkiadót 1987-ben alapította Markus Staiger Donzdorfban, Németországban. A Nuclear Blast a Century Mediával együtt a világ legnagyobb független metal kiadója.

Történet[szerkesztés]

A hardcore punk rajongó Staiger kezdetben amerikai hardcore zenekarok albumainak tengerentúli kiadásait terjesztette postai úton Európában, majd a Nuclear Blast létrehozásával belevágott a tényleges lemezkiadásba. Az NB001 katalógusszámú legelső Nuclear Blast kiadvány egy Senseless Death című amerikai válogatásalbum volt. A hardcore punk színtér számos albumának kiadása után az 1980-as évek végére Staiger figyelme a metal undergroundban világszerte egyre népszerűbb grindcore és death metal zenekarok felé fordult. A Nuclear Blast számára az áttörést a német Atrocity, az amerikai Master és Incubus death metal együttesek szerződtetése hozta meg, akiknek 1990-ben megjelent albumai egyenként több mint 30 000 példányban keltek el, és ezzel a kiadó neve világszerte bekerült a metal szaksajtóba.

Az 1990-es évek elején vált a Nuclear Blast a szülői házban működő egyszemélyes vállalkozásból alkalmazottakat foglalkoztató „rendes” céggé. 1993-94-ben a Hypocrisy, a Dismember és a Kataklysm lemezei produkálták a legjobb eladásokat a kiadóhoz tartozó csapatok közül. Elsőként a holland Gorefest Erase című albumával került fel a német lemezeladási listára a Nuclear Blast, majd a következő években a Therion (szimfonikus metal), a göteborgi In Flames (dallamos death metal), a Dimmu Borgir (szimfonikus black metal ), a Crematory (gothic death metal ) és a tradicionális heavy metal újjáéledésének hullámát beindító Hammerfall albumai hoztak újabb sikereket. Időközben az USA-ban megnyílt a kiadó amerikai irodája, 1997 végére pedig a cégnek már 20 alkalmazottja volt, és 50 országban terjesztették kiadványaikat. 1998-ban elindult a Nuclear Blast hivatalos honlapja az Interneten.

A folyamatos növekedésnek köszönhetően a donzdorfi ipari parkban egy saját komplexumba költöztek 1999 végén. 2002-ben nyitották meg a brazil irodát Sao Paolóban. A kiadó történetében a svéd Meshuggah és Nothing (2002) című lemezük volt az első, amelyik felkerült az amerikai Billboard 200-as lemezeladási listára, és szintén ez volt az első Nuclear Blast kiadvány, amelyről kritikát közölt a Rolling Stone magazin. Az USA-ban a szintén német alapítású Century Media kiadóval stratégiai megállapodást kötöttek.

A zeneiparnak súlyos veszteségeket okozó illegális zeneletöltések ellenére a Nuclear Blast az előző évhez képest megháromszorozta forgalmát 2003-ban. Az új évezred kezdetén az olyan aranylemezes heavy metal csapatok számítottak a kiadó új húzóneveinek, mint a Hammerfall, a Stratovarius és a Manowar.

A finn Nightwish együttes 2004-es Once című albuma és a Nemo kislemez volt a Nuclear Blast történetében az első kiadvány, amely megszerezte a lemezeladási lista első helyét Németországban és számos másik európai országban. Az Egyesült Államokban a Dimmu Borgir öregbítette tovább a kiadó jó hírét. A zenekar fellépett az Ozzfest utazó fesztiválon, és az amerikai lemezeladási listára is felkerült.

2007-ben a Nuclear Blast fennállásának 20. évfordulóján a kiadóhoz tartozó együttesek közreműködésével készült el a Nuclear Blast All-Stars dupla albuma. Az Into the Light című első CD-n szereplő dalokat a Rage gitárosa Victor Smolski szerezte, és különböző zenekarok énekesei éneklik. A kiadó sötétebb hangulatú zenekarait felvonultató Out of the Dark című album Peter Wichers (Soilwork) szerzeményeire épül, hasonló koncepcióval, mint az egyes lemezen.

A Nuclear Blastnál eddig egyetlen magyar zenekar dolgozott, 2004 és 2008 között az Ektomorf három stúdióalbumot és egy dvd-t készített a kiadó számára.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap