Húzós éjszaka az El Royale-ban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Húzós éjszaka az El Royale-ban
(Bad Times at the El Royale)
2018-as amerikai film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőDrew Goddard
Producer
  • Drew Goddard
  • Jeremy Latcham
Műfaj
ForgatókönyvíróDrew Goddard
Főszerepben
ZeneMichael Giacchino
OperatőrSeamus McGarvey
VágóLisa Lassek
JelmeztervezőDanny Glicker
Gyártás
GyártóTSG Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő141 perc
Költségvetés32 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA R (mozi)
  • Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel31,6 millió dollár[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Húzós éjszaka az El Royale-ban témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Húzós éjszaka az El Royale-ban (eredeti cím: Bad Times at the El Royale) 2018-as amerikai bűnügyi-thriller, melyet Drew Goddard írt, készített és rendezett. A főszereplők Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Jon Hamm, Cailee Spaeny, Lewis Pullman, Nick Offerman és Chris Hemsworth.

Világpremierje a Fantastic Fesztiválon volt 2018. szeptember 27-én, az Amerikai Egyesült Államokban 2018. október 12-én mutatta be a 20th Century Fox, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, október 11-én a Fórum Hungary.

A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték Goddard forgatókönyvét és rendezését, bár néhányan kritizálták a hosszúra sikeredett 141 perces játékidőt és az erőszakot. A Metacritic oldalán a film értékelése 60% a 100-ból, ami 43 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Húzós éjszaka az El Royale-ban 74%-os minősítést kapott, 220 értékelés alapján.[4] A film világszerte összesen 31,6 millió dollárt tudott gyűjteni, ami a 32 milliós költségvetésével szemben nem jó teljesítmény.

Cselekmény[szerkesztés]

1969-ben Daniel Flynn katolikus papi ruhában (Jeff Bridges), Darlene Sweet énekes, Laramie Seymour Sullivan értékesítő és a szarkasztikus Emily Summerspring (Dakota Johnson) megérkezik az El Royale szállodába, ahol találkoznak a szálloda egyetlen alkalmazottjával, Miles Millerrel. A nászutas lakosztályba való belépéskor Sullivan (a valóságban FBI-ügynök, Dwight Broadbeck, akit ismeretlen eredetű megfigyelőberendezések eltávolítására küldtek, ami az egyik helyiségben van) felfedez egy átjárót, amely a szálloda szobáiban lévő, egyirányú tükrökre néző folyosóra vezet egy 16 mm-es kamera beállítással. Broadbeck hamarosan egy emberrablás tanújává válik Emily szobájában; de arra utasítják, hogy ne avatkozzon be az emberrablásba, viszont szabotálja a vendégek gépjárműveit azzal a szándékkal, nehogy bármelyikőjük elszökjön.

Eközben Flynn meghívja Sweet-et vacsorázni. Sweet azonban leüti őt egy palack itallal, majd kifut a szállodából és megpróbál autójával elmenekülni, azonban az nem indul be. Miles meglátja Flynn-t és felfedi neki a titkos folyosót, majd elmagyarázza, hogy a „vezető” utasította neki, hogy filmre vegye a vendégeket és küldje el neki a felvételeket. Ugyanakkor úgy döntött, hogy megtartja egy nemrégiben elhunyt közéleti személy filmtekercsét.

A történtek ellenére Broadbeck próbálja megmenteni Emily túszát, akiről kiderül, hogy a fiatal kishúga, Rose. Emily tüzet nyit a puskájával Broadbeck-re és megöli, ám véletlenül megsérül a tükör mögött figyelő Miles. Flynn felfedi kilétét Sweet előtt, hogy ő valójában Donald O'Kelly bűnöző, aki tíz évvel korábban egy félresikerült rablás után börtönbe került. O'Kelly-t nemrégiben helyezték szabadlábra, és papi ruhában tért vissza az El Royale-ba azzal a szándékkal, hogy visszaszerezze a pénzt, amit Felix nevű testvére rejtett el, mielőtt tíz évvel korábban meghalt volna – de már nem emlékszik, melyik szobában van a pénz. A két fél megállapodik, hogy a készpénzt szétosztják egymást közt. Ahogy felfedezték a folyosót a hallban, Emily és Rose kihallgatják Miles-t a felügyeleti műveletéről. Kiderül, hogy Emily elvitte a húgát egy szadista karizmatikus alak, Billy Lee (Chris Hemsworth) által vezetett csoportba, akik a Malibu-i gyilkosságokért felelősek. Rose-ról kiderül, hogy időközben már átpártolt Billy oldalára.

Ahogy O'Kelly és Sweet megpróbálnak elmenekülni a pénzzel, Billy Lee és a szektatagok megérkeznek, majd túszként fogva tartják őket Emily-vel és Miles-szal együtt. A csoport kihallgatása és terrorizálása közben Lee azt állítja, hogy a filmtekercs sokkal többet ér, mint a pénz. Egy rulettes szadista játékban Billy megöli Emily-t. Rövid áramszünet közben O'Kelly megtámadja Lee-t, majd a szálloda szalonjában tűz keletkezik. A káosz ideje alatt Miles-ről kiderül, hogy mesterlövész a Vietnámi háborúból, ahol 123 embert ölt meg. Sweet ragaszkodik, hogy vegye fel a földön heverő fegyvert és ölje meg Lee-t a társaival együtt, amire Miles nagy nehezen rááll. Rose hasba szúrja Miles-t, de O'Kelly lelövi őt. Mielőtt Miles meghal, Sweet azt mondja O'Kellynek, hogy szabadítsa fel őt a bűnei alól, amit a vietnámi cselekedetei során tett. O'Kelly és Sweet visszaszerzik a pénzzel teli táskát és Sweet bedobja a filmtekercset a tűzbe, mielőtt elmenekülnek a szállodából.

Nem sokkal később Sweet egy Reno-i show-ban énekel a nézők számára, ahol O'Kelly büszkén figyeli az előadását.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Donald "Dock" O'Kelly / Daniel Flynn Jeff Bridges Benkő Péter
Papnak álcázott rabló.
Darlene Sweet Cynthia Erivo Bánfalvi Eszter
Afro-amerikai énekesnő.
Emily Summerspring Dakota Johnson Földes Eszter
Nő, aki meg akarja menteni a húgát Billy kultuszából.
Dwight Broadbeck / Seymour 'Laramie' Sullivan Jon Hamm Fekete Ernő
FBI-ügynök, aki háztartási felszerelést értékesít.
Miles Miller Lewis Pullman Molnár Levente
Egykori vietnámi háborús mesterlövész, mostanra az El Royal egyedüli alkalmazottja.
Rose Summerspring Cailee Spaeny Hermann Lilla
Emily húga, Billy Lee bűntársa.
Billy Lee Chris Hemsworth Nagy Ervin
Karizmatikus szektavezér.
Felix O'Kelly Nick Offerman Tarján Péter
Dock testvére és bűntársa.
Dr. Woodbury Laurence Shea Whigham Király Adrián
Börtönorvos, aki O'Kellyt diagnosztizálja.

Filmkészítés[szerkesztés]

2017. március 8-án bejelentették, hogy a 20th Century Fox megvásárolta a forgatókönyvet, aminek eredményeképpen Drew Goddard megírta, megrendezte és elkészítette a filmet.[6] 2017. augusztus 23-án bejelentették, hogy Chris Hemsworth és Jeff Bridges játssza el a kettejük közötti rivalizálást, amikor az El Royale szállodában találkoznak a Kaliforniai Tahoe-tó közelében.[7] Ugyanezen a napon azt is bejelentették, hogy Tom Hollandot felkeresték egy szerep erejéig, és hogy Beyoncé-ra bízták az afro-amerikai énekesnő szerepét, de ebből nem lett semmi. Az is kiderül, hogy a film főszereplői között van egy porszívó kereskedő, két női bűnöző, egy szektavezér és egy portás.[8] 2017 augusztusában az újonnan érkezett Cailee Spaeny-t hozzáadták a szereplőgárdához, hogy egy lenyűgöző déli lányt eljátsszon a szállodában,[9] míg végül Cynthia Erivo lett az afroamerikai énekesnő, aki rossz helyen találja magát rossz időben.[10] 2018 januárjában Dakota Johnson és Russell Crowe is csatlakozott a szereplők köreihez (bár Crowe nem jelenik meg a filmben).[11] 2018 februárjában Jon Hamm, Nick Offerman és Mark O'Brien csatlakozott a stábhoz,[12][13][14] valamint 2018 májusában Lewis Pullmannak is megerősítették a szerepét.[15]

A film forgatása 2018. január 29-én kezdődött Vancouverben (British Columbia). Februárban a Burnaby-tónál folytatták a felvételeket.[16][17] Az El Royale szálloda meglehetősen hasonlít egy zárt egykori szálloda-kaszinó jellemző megjelenéséhez, amely az úgynevezett; Cal Neva Lodge & Casino.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Húzós éjszaka az El Royale-ban. The Internet Movie Database. [2019. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 15.)
  2. Bad Times at the El Royale. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. január 15.)
  3. Bad Times at the El Royale. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. január 15.)
  4. Bad Times at the El Royale. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. január 15.)
  5. ISzDb – Húzós éjszaka az El Royale-ban (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. január 15.)
  6. Fox Buys 'Bad Times At The El Royale' From Drew Goddard Who Will Also Direct”, Deadline, 2017. március 8. (Hozzáférés: 2017. augusztus 24.) 
  7. Chris Hemsworth, Jeff Bridges to Star in Drew Goddard's 'Bad Times at the El Royale' (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. augusztus 23. (Hozzáférés: 2017. augusztus 24.) (angol nyelvű) 
  8. Jeff Bridges, Chris Hemsworth to Star in Drew Goddard's "Bad Times at the El Royale"”, The Tracking Board, 2017. augusztus 23.. [2019. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 26.) 
  9. Drew Goddard's 'Bad Times at the El Royale' Adds Newcomer Cailee Spaeny (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. szeptember 26.) (angol nyelvű) 
  10. Tony Winner Cynthia Erivo Joins Drew Goddard's 'Bad Times at the El Royale' (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. augusztus 29. (Hozzáférés: 2017. szeptember 26.) (angol nyelvű) 
  11. Dakota Johnson to Star Opposite Chris Hemsworth in Drew Goddard's Thriller "Bad Times at the El Royale" (Exclusive)”, The Tracking Board, 2018. január 8.. [2019. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. február 16.) 
  12. Dakota Johnson and Jon Hamm finish filming Bad Times at the El Royale”, Mail Online (Hozzáférés: 2018. április 11.) 
  13. White, Peter. „'Parks and Recreation' Star Nick Offerman Joins Amazon's 'Good Omens'”, Deadline, 2018. március 6. (Hozzáférés: 2018. április 11.) (amerikai angol nyelvű) 
  14. EXCLUSIVE: Nick Offerman Joins The Cast Of Thriller Bad Times At The El Royale 🔫 • Celebrity WotNot, 2018. február 2. [2019. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 15.)
  15. First 'Bad Times at the El Royale' Images Let Us Revel in Shirtless Chris Hemsworth, 2018. május 29.
  16. Bad Times at the El Royale: Chris Hemsworth, Dakota Johnson, Jeff Bridges & More Filming in Vancouver Area”, What's Filming?, 2018. január 25.. [2018. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. február 16.) 
  17. Dakota Johnson begins work on Bad Times at the El Royale”, Mail Online, 2018. február 14. (Hozzáférés: 2018. február 16.) 

További információk[szerkesztés]