Burnaby-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Burnaby-tó
A Burnaby-tó
A Burnaby-tó
Ország(ok)  Kanada
Típus gleccsertó
Elsődleges források Still Creek, Eagle Creek, Deer Lake
Elsődleges lefolyások Brunette
Felszíni terület 3,11 km2
Elhelyezkedése
Burnaby-tó (Kanada)
Burnaby-tó
Burnaby-tó
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 49° 14′ 33″, ny. h. 122° 56′ 46″Koordináták: é. sz. 49° 14′ 33″, ny. h. 122° 56′ 46″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Burnaby-tó témájú médiaállományokat.

A Brunaby-tó Kanada Brit Columbia tartományában található, Vancouver városa közelében. A 3,11 km² alapterületű tó és környéke természetvédelmi terület (Burnaby Lake Regional Park), legalább 70 madárfaj otthona.

Története[szerkesztés]

A tavat Richard Moody tábornok magántitkáráról, Robert Burnabyról nevezték el. 1859-ben a tábornok elkezdte New Westminster, a jövendőbeli Brit Columbia gyarmat területének feltérképezését. Érdekelte, hogy található-e a területtől északra nagyobb édesvízforrás. Miután az őslakos indiánoktól értesült egy tó létezéséről, egy expedíciót szervezett annak felfedezésére, illetve a Burrard’s Inlet nevű tengeröböl partvidékének felderítésére. Ennek a csapatnak volt tagja Robert Burnaby is, a tábornok magántitkára. Az expedíció sikeres volt, megtalálták a Burnaby-tavat valamint a Brunette folyót. Az 1800-as évek utolsó éveiben több fafeldolgozó malom működött a tó partján.

Élővilág[szerkesztés]

A tóban több mint 400 növény- és állatfaj él. A kifejezetten gazdag madárvilág képviselői a királygém, fehérfejű rétisas, halászsas, zöld gém. Egykoron sok medve élt a tó környékén. A növényvilág jellegzetes képviselői a gyékények, csalánfélék, palkafélék és fenyőfélék.

Környezetvédelem[szerkesztés]

A tóban ülepedik le a közeli Still Creek szennyvize. Mivel számos esővízcsatorna is torkollik a tóba, a Brunette folyón megépítették a Cariboo gátat, mellyel ellenőrzés alatt tartják a folyón lezúduló vízmennyiséget nagy esőzésekkor. Az utóbbi évtizedekben a rengeteg lerakódó üledék miatt a tó gyors feltöltődésnek indult, emiatt megtört az ökológiai egyensúlya és elkezdődött egy láposodási, mocsarasodási folyamat. 2006 augusztusában a helyi hatóságok több mint 360 000 m³ üledéket kotortak ki a tó fenekéről egy tómegújítási projekt keretén belül.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Burnaby-tó témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Burnaby Lake Regional Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.