Hosszúfarkú özvegypinty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hosszúfarkú özvegypinty
Nászruhás hím
Nászruhás hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Euplectes
Faj: E. progne
Tudományos név
Euplectes progne
(Boddaert, 1783)
Elterjedés
Euplectes progne habitat.jpg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hosszúfarkú özvegypinty témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hosszúfarkú özvegypinty témájú kategóriát.

Nászruhás hím

A hosszúfarkú özvegypinty (Euplectes progne) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó faj.

A kakasfarkú özvegypinty (Euplectes jacksoni) legközelebbi rokon faja, azt helyettesíti Afrika déli részén.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Angola, Botswana, a Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Lesotho, Zambia, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Kenya területén fordul elő.

Nyílt, füves területek lakója, többnyire valamely állandó vízforrás közelében él.

Megjelenése[szerkesztés]

A két ivar között nagyfokú ivari dimorfizmus figyelhető meg. A nászruhás hím testhossza 34 centiméter, melyből 20 centimétert hosszú, felmeresztve a kakasok farkára emlékeztető farka tesz ki. A nászruhás hím teljes tollazata fekete, kivéve néhány piros tollat a szárnyán.

A tojók és a fiatal madarak testhossza 12-14 centiméter, tollazatuk fakó barnás-homokszínű, nagyon hasonlítanak egy nőstény házi verébre. Nászidőszakon kívül a hímek tollazata is hasonló.

Életmódja[szerkesztés]

A faj a költési időszakon kívül kisebb csapatokban él. Tápláléka vadon élő fűfélék és termesztett gabonafélék magvai.

A fiókanevelési időszakban viszonylag sok rovart is fog, hogy a fiókák nagy fehérjeigényét fedezni tudja.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A kifejlett hímek miután nászruhát öltöttek elejtik násztáncukat, hogy elcsábíthassák a tojókat. Egy kisebb növényzetmentes foltok keresnek és ott leülnek a földre. Amikor feltűnik egy tojó a közelben egészen izgatottak lesznek, tollaikat felmeresztik és így ugrálnak fel és alá, miközben fejüket hátravetik. A felugrások során farkukat egészen előrehajlítják.

A költési időszak időpontja az esős évszak függvényében változik. A fészek fűből szőtt kerek építmény. A hímek fészküket a magas fű közé, építik. A fészkek bejárata oldalról nyílik. Mint minden özvegypintyfajnál, a hosszúfarkú özvegypintynél is a hím csupán a fészek vázát építi fel. A fészket a hím által elcsábított és megtermékenyített tojó fejezi be. A díszes tollú hímnek így bőven marad ideje szépen kidolgozott dürgési ceremóniájának lebonyolítására és így újabb tojókat tud elcsábítani. A költés és később a fiókák felnevelése a tojó feladata. A fészekalj 3-4 tojásból áll. Ezeken a tojó 11-14 napig kotlik. A fiatal madarak a kelés után 2 héttel repülnek ki.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]