Kakasfarkú özvegypinty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Kakasfarkú özvegypinty
Jackson's Widowbird - Ngorongoro - Tanzania 0305 (22432180578).jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Euplectes
Faj: E. jacksoni
Tudományos név
Euplectes jacksoni
(Sharpe, 1891)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kakasfarkú özvegypinty témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kakasfarkú özvegypinty témájú kategóriát.

A kakasfarkú özvegypinty vagy fátyolfarkú özvegypinty (Euplectes jacksoni) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Kenya nyugati és középső területeinek, valamint a szomszédos Tanzánia északi részének 1500 méteres tengerszint feletti magasságban vagy annál is magasabban fekvő fennsíkok nyílt szavannáin él. Nyílt, füves területek lakója, többnyire valamely állandó vízforrás közelében él.

Megjelenése[szerkesztés]

A két ivar között nagyfokú ivari dimorfizmus figyelhető meg. A nászruhás hím testhossza 34 centiméter, melyből 20 centimétert hosszú, felmeresztve a kakasok farkára emlékeztető farka tesz ki. A nászruhás hím teljes tollazata fekete, kivéve néhány sárgás tollat a szárnyán.

A tojók és a fiatal madarak testhossza 12-14 centiméter, tollazatuk fakó barnás-homokszínű, nagyon hasonlítanak egy nőstény házi verébre. Nászidőszakon kívül a hímek tollazata is hasonló.

Életmódja[szerkesztés]

A faj a költési időszakon kívül kisebb csapatokban él. Tápláléka vadon élő fűfélék és termesztett gabonafélék magvai.

A fiókanevelési időszakban viszonylag sok rovart is fog, hogy a fiókák nagy fehérjeigényét fedezni tudja.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A kifejlett hímek miután nászruhát öltöttek elejtik násztáncukat, hogy elcsábíthassák a tojókat. Egy kisebb növényzetmentes foltok keresnek és ott leülnek a földre. Amikor feltűnik egy tojó a közelben egészen izgatottak lesznek, tollaikat felmeresztik és így ugrálnak fel és alá, miközben fejüket hátravetik. A felugrások során farkukat egészen előrehajlítják.

A költési időszak időpontja az esős évszak függvényében változik. A fészek fűből szőtt kerek építmény. A hímek fészküket a magas fű közé, építik. A fészkek bejárata oldalról nyílik. Mint minten özvegypintyfajnál, a kakasfarkú özvegypintynél is a hím csupán a fészek vázát építi fel. A fészket a hím által elcsábított és megtermékenyített tojó fejezi be. A díszes tollú hímnek így bőven marad ideje szépen kidolgozott dürgési ceremóniájának lebonyolítására és így újabb tojókat tud elcsábítani. A költés és később a fiókák felnevelése a tojó feladata. A fészekalj 3-4 tojásból áll. Ezeken a tojó 11-14 napig kotlik. A fiatal madarak a kelés után 2 héttel repülnek ki.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]