Horvát Szociáldemokrata Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Horvát Szociáldemokrata Párt

Socijaldemokratska Partija Hrvatske Logo.svg
Adatok
Elnök Zoran Milanović

Alapítva 2011. október 11.
Ideológia
Politikai elhelyezkedés balközép
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Horvát Szociáldemokrata Párt témájú médiaállományokat.

A Szociáldemokrata Párt (horvátul Socijaldemokratska partija Hrvatske, rövidítva SDP) Horvátország legnagyobb középbal pártja. A jobboldali Horvát Demokratikus Unió mellett az ország két nagy pártjának egyike.

A pártot 1990-ben alapították a Jugoszláviát a második világháborút követően majdnem fél évszázadig kormányzó jugoszláv kommunista párt horvát ágának az örököseként.

A párt először 2000-ben nyert választást és Ivica Račan vezetésével koalíciós kormányt alakított. Miután 2003-ban választást vesztett, nyolc évig ellenzékben volt. 2011-ben az SPD 61-et szerzett meg a 151 parlamenti helyből és az úgynevezett Kukuriku koalíció élén kormányt alakíthatott. A 2015-ben tartott választások után azonban az SPD nem tudott kormányképes koalíciót alakítani, így ismét ellenzékbe került. A HDU vezette új kormánykoalíció 2016 nyarán egy bizalmatlansági indítványon elbukott, a 2011. szeptember 11-én tartott előrehozott választásokat azonban a szociáldemokraták választási szövetségeseikkel együtt sem tusták megnyerni.

2010 és 2015 közt a szociáldemokrata Ivo Josipović volt Horvátország államelnöke.

A szociáldemokrata Neven Mimica az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős tagja.

Az SPD az Európai Szocialisták Pártja (PES), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Progresszív Szövetség (PA) és a Szocialista Internacionálé (SI) tagja.