Franjo Gregurić

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franjo Gregurić
Horvátország 3. miniszterelnöke
Hivatali idő
1991. július 17. – 1992. augusztus 12.
ElnökFranjo Tuđman
ElődJosip Manolić
UtódHrvoje Šarinić
Horvátország alelnöke
Hivatali idő
1990. november 8. – 1991. július 17.

Született1939. október 12. (84 éves)[1][2]
Lobor
PártHorvát Demokrata Közösség

Foglalkozásjogász
IskoláiZágrábi Egyetem

Franjo Gregurić (Lobor, 1939. október 12.)[3] horvát politikus, a Horvát Köztársaság 3. miniszterelnöke 1991 júliusa és 1992 augusztusa között.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Gregurić zagorjei Loborban született 1939-ben.[3] A zágrábi műszaki középiskolába, majd a Zágrábi Egyetem Műszaki Karára járt.[3] Dolgozott a sziszeki „Radonja” és a zágrábi „Chromos” vegyi gyárban, ahol műszaki igazgatói pozícióig jutott. Ezután a Szovjetunióba exportáló nagy zágrábi állami vállalat, az „Astra” magas rangú tisztviselője lett, majd egy ideig Moszkvában dolgozott.[3]

Az 1990-es első demokratikus választásokon Franjo Gregurić a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tagjaként lépett be a politikába. A második horvát kormányban 1990-ben miniszterelnök-helyettes volt.[3] 1991. július 17-én Franjo Tuđman elnök nevezte ki miniszterelnöki posztra. Amikor elfoglalta posztját, Horvátország nagyon nehéz helyzetben volt, 1991. június 25-én kikiáltott függetlenségét a nemzetközi közösség nem ismerte el, Horvátország pedig – Szlovéniával ellentétben – nem rendelkezett megfelelő katonai infrastruktúrával ahhoz, hogy ellenálljon a jugoszláv néphadsereg által támogatott krajnai lázadóknak. Alig néhány héttel később, a születőben lévő és tapasztalatlan horvát hadsereg néhány katasztrofális kudarca után a horvát parlamentben képviselt más politikai pártok képviselőivel (a Horvát Jog Párt kivételével) kormányát átszervezték.

Ez a kabinet, amelyet később „Nemzeti Egység Kormányának” neveztek el, volt a felelős, amikor 1992. január 3-án, az ENSZ által támogatott fegyverszünetet követően a horvátországi főbb harci műveletek befejeződtek. 1992. január 15-én a nagy európai országok elismerték Horvátország függetlenségét.[4] Ezt Gregurić kabinetjének legnagyobb teljesítményeként emlegetik, míg maga Gregurić szelíd modora és menedzseri képességei miatt jó hírnévnek örvendett. Kormányát gyakran a nehéz helyzetben lévő nemzeti összetartozás nagyszerű példájaként tekintik. Ezeket az eredményeket azonban megfelelő összefüggésbe kell helyezni. A külpolitika Franjo Tuđman kezében, míg a védelem Gojko Šušak és a csak az elnöknek felelős katonai tisztviselők kezében volt. Ez a szerkezet Gregurićnak csupán olyan hétköznapibb feladatokat hagyott, mint az első horvát valuta kibocsátása, valamint a horvát légiforgalmi irányító rendszer és más intézmények felállítása, amely korábban a jugoszláv szövetségi joghatóság alá tartoztak.

Miután azonban a háború vége utánra új választások kiírását helyezték kilátásba, az ún. „Nemzeti Egység Kormánya” kezdett szétesni. 1992 februárjában a kormány olyan törvényeket javasolt, amelyek a horvát szuverenitás formális elismeréséért cserébe területi autonómiát kínálnának a krajnai szerbek számára. Erre Dražen Budiša a kormány egyik minisztere, a Horvát Szociálliberális Párt vezetője tiltakozásul kilépett a kormányból. Ezt követték más pártok képviselői is, akik fokozatosan távoztak a kormányból. Mandátuma végére Gregurić kabinetjének már csak egy párt képviselői voltak a tagjai. Az 1992-es parlamenti választásokon Gregurićot a HDZ képviselőjévé választották, így továbbra is ebben a pártban maradt. Gregurić később 1993 és 2000 között a Horvát Tűzoltó Szövetség elnöke volt. 2010 májusában Gregurićot kinevezték az IGH Intézet felügyelőbizottságának vezetőjévé.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hrvatski biografski leksikon (horvát nyelven), 1983
  2. Proleksis enciklopedija (horvát nyelven)
  3. a b c d e Franjo Gregurić (horvát nyelven). vecernji.hr. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
  4. Sutra 15. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske”, Nova TV / Dnevnik.hr, 2007. január 14. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.) (horvát nyelvű) „Vlada nacionalnog jednistva u Vukovaru” 
  5. Franjo Gregurić novi predsjednik NO-a IGH”, Business.hr , 2010. május 28.. [2010. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.) (horvát nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Franjo Gregurić című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.