Szociáldemokraták (Horvátország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szociáldemokraták

Adatok
ElnökDavorko Vidović

Alapítva2022. július 9.
ElődpártHorvát Szociáldemokrata Párt
SzékházZágráb
Tagok száma1300[1] (2022)

Ideológiaszociáldemokrácia
progresszivizmus
jobboldali populizmus
európapártiság
Politikai elhelyezkedésbalközép
Parlamenti jelenlétSzábor:
11 / 151
Hivatalos színeivörös, kék

Horvátország politikai élete
Weboldala

A Szociáldemokraták (horvátul: Socijaldemokrati) egy horvát balközép politikai párt, amelyet 2022-ben alapítottak. A párt létrejöttét egy azonos nevű parlamenti csoport előzte meg, amely 2021 októberében kivált a Horvát Szociáldemokrata Pártból.[2]

Története[szerkesztés]

Parlamenti csoportként 2021 októberében, az SDP magas rangú képviselőinek kiválásával jött létre, pártként pedig 2022 júliusában alakult meg, és közvetlenül megalakulása után a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) legnagyobb ellenzéki pártja lett a horvát parlamentben.[3] A szociáldemokraták elnöke Davorko Vidović, Sziszek korábbi polgármestere, a Horvát Köztársaság kormányának munkaügyi és szociális minisztere lett, aki rámutatott, hogy Horvátországban hiteles és modern baloldali politikai pártra van szükség, amely a régi szociáldemokrata értékeket képviseli és azokat politikai harcba ülteti át.[4] A nemzetközi titkár az SDP korábbi elnöke, Davor Bernardić, az SDP korábbi parlamenti képviselője, első alelnöke pedig Domagoj Hajduković lett.[4]

Programja[szerkesztés]

A párt programjában az egészségügy, az oktatás, a lakhatás és a nyugdíjak, az igazságszolgáltatás és a választási rendszer reformja, valamint az emberi jogok és a társadalmi igazságosság védelme szerepel.[3] Céljuk nem a HDZ-kormány működésének akadályozása és megbuktatása, vagy az állampolgárok javát szolgáló intézkedéseikkel való szembemenés, valamint a szavazatok elvételével és megosztásával az SDP-vezetés destabilizálása a vezetésük alatt álló megyékben.[1] A szociáldemokraták azt ígérik, hogy kerülik a politika „felszínességét”, és a politikai eszméket koherens módon közelítik meg.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Socijaldemokrati postali stranka. Vidović: “SDP je prošlost, a dizanje ruke za HDZ-ovu Vladu izdaja”. Novi list, 2022. július 9. (Hozzáférés: 2022. július 19.)
  2. Osnovana nova stranka s najviše oporbenih zastupnika u Saboru, na čelu Davorko Vidović. www.tportal.hr , 2022. július 9. (Hozzáférés: 2022. július 19.)
  3. a b Socijaldemokrati postali najveća oporbena stranka: 'Mi SDP ne doživljavamo kao konkurenciju'. Večernji list, 2022. július 9. (Hozzáférés: 2022. július 19.)
  4. a b Osnovana nova stranka s najviše oporbenih zastupnika u Saboru, na čelu Davorko Vidović. www.tportal.hr, 2022. július 9. (Hozzáférés: 2022. július 19.)
  5. Bivši visokopozicionirani članovi SDP-a osnovali novu stranku Socijaldemokrati. index.hr, 2022. július 9. (Hozzáférés: 2022. július 19.)