Hide Your Heart (Notes from America)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bonnie Tyler
Hide Your Heart (Notes from America)
nagylemez
MegjelentEurópai Unió1988. május 1.
USA 1988. január 1.
Japán 1988. január 1.
Felvételek1987-1988 Woodstock
1987-1988 New York
Stílusrock, arena rock, hard rock
Nyelvangol
Hossz44 perc
KiadóCBS Columbia Records
ProducerDesmond Child
Kritikák
Allmusic: 3.5/5
Bonnie TylerNagylemezek-kronológia
Secret Dreams and Forbidden Fire (1986)Hide Your Heart (Notes from America)(1988)Bitterblue (1991)
Bonnie TylerVálogatásalbumok-kronológia
Heaven & Hell
(1993)
The Very Best of Bonnie Tyler Volume 1.
(1993)
The Very Best of Bonnie Tyler Volume 2.
(1994)
Kislemezek az albumról
  1. Hide Your Heart
    Megjelent: 1988
  2. Notes from America
    Megjelent: 1988
  3. The Best
    Megjelent: 1988
  4. Don't Turn Around csak Brazíliában
    Megjelent: 1988
  5. Save Up All Your Tears
    Megjelent: 1988
  6. Save Up All Your Tears (London Mix)
    Megjelent: 1988
SablonWikidataSegítség

A Hide Your Heart Bonnie Tyler 1988-as nagylemeze, melynek producere Desmond Child volt. Amerikában Notes from America címmel került a boltokba CD, LP és audiokazetta formátumban. Az Arena rock stílusú album Bonnie Tyler egyik személyes kedvence.[forrás?] Neves zeneszerzők dolgoztak a lemezen, a CBS kiadó szkeptikus magatartása miatt a dalok többségét más előadóknak adták tovább[forrás?] így többek között a The Best című sláger is Tina Turner előadásában lett világsláger, pedig Bonnie Tyler két évvel korábban énekelte lemezre.

Az albumról[szerkesztés]

Bonnie Tyler kisebb stílusváltáson esett át, göndör, szőke haját vállig levágatta és ettől kezdve kezdett el sűrűbben bőrdzsekit viselni.

1987-ben kezdődtek el a stúdiófelvételek a Woodstock-hoz közeli Bearswille stúdióban az Egyesült Államokban. Bonnie új producere Desmond Child lett, aki korábban Bon Jovinak írt dalokat és akivel Tyler már az 1986-os Secret Dreams and Forbidden Fire című lemeznél is segédkezett. Bonnie öt hetet dolgozott Childal aminek 10 dal lett az eredménye.[1] Ugyanabban a stúdióban készültek a felvételek, ahol egykoron a 60-as évek rocksztárja, Janis Joplin is dolgozott. A címadó dalt (Hide Your Heart) Paul Stanley a KISS együttes frontembere írta Bonnie részére.[2] A Notes from America dal kórusához pedig 50 embert válogattak be az utcáról, véletlenszerűen.[3]

Az új album Hide Your Heart címmel jelent meg Európában és a Távol keleten míg Amerikában Notes from America címmel adta ki a CBS megváltoztatott borítóval. Stílusát tekintve rock, arena rock.

Az albumon több feldolgozás is helyet kapott. A Bee Gees együttes, To Love Somebody című dala valamint Janis Joplin Turtle Blues című slágere is. Az új dalok között az első, amelyből kislemez is készült és Norvégiában a Top10-ben is szerepelt,[forrás?] The Best címmel jelent meg. A dalt Holly Knight és Mike Chapman a neves amerikai zeneszerző páros írta. A kislemez és a teljes album sikergyanús volt, ám a kiadó, a Sony/Columbia szkeptikus volt a lemezt illetően és nem hitték, hogy Bonnie Tyler ismét a csúcsra tör a dalokkal így még 1988-ban továbbadta a kiadó a dalokat, az akkor éppen a rockműfajjal visszatérő előadóknak.[forrás?] Tina Turner énekelte fel a The Best című slágert, ami világszerte nagy sikert aratott. Cher a Save Up All Your Tears című szerzeményt énekelte fel saját albumára, szintén nagy sikerrel.[4] A Don't Turn Around című slágert pedig Aswad kapta. A Hide Your Heart dal a KISS együttes repertoárjába került bele. A Hide Your Heart album terjesztését és reklámozását a kiadó felfüggesztette, bár Bonnie Európában és Amerikában is koncertsorozatot adott Hide Your Heart Tour néven. Bonnie Angliában is koncertezett, többek között a Domino Theater-ben és a londoni Hammersmith Odeon-ban. A Reading Rockfesztiválon Meat Loaffal közösen léptek színpadra, ahol a közönség sárral és palackokkal dobálta meg őket.[5]

A CBS 1989-ben kiadta a Greatest Hits című kiadványt, amely arany és platina minősítést ért el több országban is.[forrás?]

Bonnie Tylernek lejárt a szerződése a Sony kiadóval és visszatért Európába, ahol a német BMG Hansa kiadónál szerződött le. Bonnienak az USA-ban 1990-től egészen 1996-ig nem jelentek meg a nagylemezei.

Bonnie egy későbbi interjúban azt nyilatkozta, hogy miután egykori lemezkiadója értesült Európai sikereiről (a BMG kiadónál), 1993-ban kiadták a The Very Best of Bonnie Tyler Volume 1. című válogatásalbumot, amely platina minősítést ért el több országban is és amelyre felkerültek a Hide Your Heart albumon megjelent slágerek (ugyanis 1988-tól 1993-ig Bonnie Tyler egyetlen válogatásalbumán sem szerepeltek az 1988-as lemezről dalok).[forrás?] Bár Bonnie Tyler a mai napig sem igazolt vissza egykori kiadójához, a Sony a mai napig évente kiad a dalaiból egy-két kiadványt.

Az album fogadtatása[szerkesztés]

Az album 1988 januárjában jelent meg az Egyesült Államokban. Nem került fel az USA TOP100-as listájára sem a nagylemez sem pedig a Hide Your Heart kislemez. Ez többek között a mérsékelt majd később leállított marketingtámogatásnak köszönhető.[forrás?] Európában és Japánban májusban jelent meg az album. Norvégiában a 6. helyet szerezte meg és arany minősítést ért el. Svájcban a 13. volt, szintén aranylemezzel. Svédországban a 24., Németországban a 64. míg az Egyesült Királyságban csak a 78. helyet tudta megszerezni. A kislemezek közül a The Best került fel csak a toplistákra. Norvégiában a 10. míg Angliában a 95. helyen szerepelt.[6]

Kritika[szerkesztés]

Allmusic értékelés3.5/5 Bonnie Tyler Notes from America című, világszerte megjelent albuma az utolsó a Columbia kiadó gondozásában és a Jim Steinmannal való közös munka vége is egyben. Tyler még mindig a legendás slágergyárosokkal dolgozott együtt, mint például Desmond Child, Holly Knight, Mike Chapman. Ez az album figyelemre méltó, mert olyan dalokat tartalmaz, amiket csak később, más előadók tettek sikeressé. A The Best Tina Turner előadásában vált "himnusszá" míg Bonnie Tyler a Bee Gees, To Love Somebody című dalával ért el sikereket. Ez egy kielégítő album - de a Faster Than the Speed of Night és a Secret Dreams and Forbidden Fire ragyogó mesterművek után - Jim Steinman hiánya sajnos nem tudott segíteni rajta. Ezután 8 éven át ez volt az utolsó Amerikában megjelent albuma az 1996-os Free Spirit lemezig bár ez idő alatt Bonnie Tyler folytatta nemzetközi karrierjét.

Turné[szerkesztés]

Dalok[szerkesztés]

# Dalcím Szerző Producer Hossz
1 Notes From America Desmond Child; Robbie Seidman Desmond Child 4:55
2 Hide Your Heart Paul Stanley, Desmond Child, Holly Knight Desmond Child 4:25
3 Don't Turn Around Diane Warren; Albert Hammond Desmond Child 4:18
4 Save Up All Your Tears Desmond Child; Diane Warren Desmond Child 4:23
5 To Love Somebody Barry Gibb; Robin Gibb; Maurice Gibb Desmond Child 5:50
6 Take Another Look at Your Heart Michael Bolton; Desmond Child Desmond Child 3:46
7 The Best Mike Chapman; Holly Knight Desmond Child 4:15
8 Shy with You Robbie Seidman Desmond Child 3:45
9 Streets of Little Italy Robbie Seidman Desmond Child 4:37
10 Turtle Blues Janis Joplin Desmond Child 4:11

B oldalas dalok[szerkesztés]

A nyolcvanas években Bonnie Tyler testvére, Paul Hopkins - aki zenész - több dalt is írt Bonnie részére, de ezek mind csak a kislemezek "B" oldalain kaptak helyet. A dalok producere Peter Oxendale volt. Az Under Suspicion kivételes, mert ezt a dalt Jim Steinman rendezte, ami hallatszik is a zenei összetételén. Az Under Suspicion a The Best című kislemezre került fel, illetve egyes országokban a Hide Your Heart audiokazettán megjelent változatán kapott helyet.

# Dalcím Szerző Producer Hossz
1 Under Suspicion P. Hopkins Jim Steinman 4:40
2 I'm Not Foolin' P. Hopkins; Bonnie Tyler P. Oxendale 5:11
3 The Fire Below P. Hopkins; Bonnie Tyler P. Oxendale 5:10

A produkció[szerkesztés]

Zenészek[szerkesztés]

  • gitár: Tony Levin, John McCurry,
  • dobok: John Regan, Seth Glassman,
  • billentyűsök: Chuck Kentis
  • dobok és ütőhangszerek: Jerry Marotta
  • orgona: Chuck Kentis,
  • akusztikus zongora: Bette Sussman
  • tenorszaxofon: Louis Cortelezz, Lawrence Feldman
  • trombita: Joe Sheplay
  • baritonszaxofon: Ronnie Cuber
  • szakszofon: Louis Cortelezz
  • ritmusgitár: Seth Glassman
  • harsona: Keith O'Quinn
  • vokál: Bonnie Tyler, Desmond Child, Ellen Foley, Holly Sherwood, Joely Lynn Turner, Patti Dracy, Elaine Caswell,

Producerek, közreműködők[szerkesztés]

  • vezető producer: Desmond Child
  • felvételvezető: Arthur Payson
  • produkciós manager: Steven Savitt
  • rendező asszisztens: Chris Isca
  • mix: David Thoener (Bearswille Sound Studio); Bob Rock ("Hide You Heart")
  • management: David Aspden
  • borító: John Swannell
  • haj: Keith Harris & J. J.
  • smink: Cheryl Phelbs Gardiner
  • design: Bill Smith Studio

Stúdiók[szerkesztés]

  • Bearswille Studio N.Y.
  • Right Ttrack Studio N.Y.
  • The Hit Factory N.Y.

Kislemezek[szerkesztés]

Notes From America[szerkesztés]

  • Notes From America
  • Turtle Blues
  • It's Not Enough

The Best[szerkesztés]

  • The Best
  • The Fire Below
  • Under Suspicion

Save Up All Your Tears[szerkesztés]

  • Save Up All Your Tears
  • It's Not Enough

Hide Your Heart[szerkesztés]

  • Hide Your Heart
  • I'm Not Foolin'
  • Under Suspicion

Toplistás helyezések[szerkesztés]

Hide Your Heart Legjobb
helyezés
Norvégia 2.
Egyesült Királyság 43.
Svájc 13.
Németország 64.
The Best Legjobb
helyezés
Norvégia 10.

Források[szerkesztés]

  1. The Dream Begins. Bonnie spent 5 weeks with Desmond and came back with 10 almost complete tracks. [2009. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 23.)
  2. The Dream Begins. The track "Hide Your Heart" was specially written for Bonnie by Paul Stanley of KISS). [2009. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 23.)
  3. The Dream Begins. "Notes From America", a classic Bonnie Tyler song recorded with fifty people they pulled in off the street to sing the chorus with her!. [2009. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 23.)
  4. The Dream Begins. "The Best" and "Save Up All Your Tears" became hits for Tina Turner and Cher.. [2009. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 23.)
  5. The Dream Begins. READING ROCK FESTIVAL (where she and fellow performer Meatloaf were pelted with bottles and mud - before Bonnie bravely fought back with sheer power and energy winning the "fans" over). [2009. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 23.)
  6. [hhttp://www.chartstats.com/songinfo.php?id=15046 Chart Stats UK]. (Hozzáférés: 2010. május 23.)

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap