Herbertia (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herbertia
Herbertia lahue
Herbertia lahue
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Osztály: Egyszikűek
Rend: Spárgavirágúak
Család: Nősziromfélék
Nemzetség: Herbertia
Sweet
Típusfaj
Herbertia pulchella
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Herbertia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Herbertia témájú kategóriát.

A Herbertia a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség.

Leírása[szerkesztés]

A Herbertiák lágyszárú, évelő növények. Ovális hagymagumójukat barna, papírszerű hártya veszi körbe. Száruk egyszerű vagy elágazó. Kevés levelük van; az alsók nagyobbak a többinél. A levelek megnyújtott lándzsás formájúak. Viráguk rövid életű, fehér, kék vagy ibolyaszínű. Szirmai egyenlőtlen nagyságúak, felváltva elhelyezkedő három nagy és három kis sziromra oszlanak.

A nemzetség tagjai egy kivételével csak Dél-Amerikában honosak. A Herbertia lahue az Egyesült Államok délkeleti államaiban is elterjedt. A Herbertiák legközelebbi rokonai az Alophia, Cypella és Tigridia genusok. A nemzetség William Herbert (1778–1847) angol botanikusról, a hagymás növények specialistájáról kapta nevét.

Fajok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Herbertia (plant) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.