Harry Potter és a bölcsek köve (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Harry Potter és a bölcsek köve (videojáték) szócikkből átirányítva)
Harry Potter és a bölcsek köve
Fejlesztő KnowWonder (PC)
Argonaut (PS)
Warthog (GC, PS2, Xbox)
Griptonite (GBC)
Eurocom (GBA)
Asypr (Mac OS X)
Kiadó Electronic Arts
Zeneszerző Jeremy Soule
Sorozat Harry Potter
Motor Unreal Engine 1
Platformok Microsoft Windows
PlayStation
Game Boy Advance
Game Boy Color
Mac OS X
Nintendo GameCube
PlayStation 2
Xbox
Kiadási dátum Windows, PlayStation
Game Boy Advance
Game Boy Color

US: 2001. november 15.
EU: 2001. november 16.
Mac OS X
2002. február 28.
GameCube, PS2, Xbox
US: 2003. december 9.
EU: 2003. december 12.
Műfaj Akció-kalandjáték
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI: 3+
USK-besorolás USK 6
Adathordozó CD, DVD, Nintendo optikai lemez, cartridge
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

  • Processzor: 266 MHz Intel Pentium II
  • Memória: 64 MB RAM
  • Videókártya: 8 MB VRAM
  • Minimum 500 MB hely a merevlemezen
SablonWikidataSegítség

A Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, Észak-Amerikában Harry Potter and the Sorcerer’s Stone címmel) 2001 novemberében jelent meg az Electronic Arts kiadásában. A játék számos platforomon megjelent, kezdetben PC-n, Game Boy Color-on, Game Boy Advance-en és PlayStationön, majd 2002 februárjában Mac OS X platformra, 2003 decemberében pedig PlayStation 2, Xbox és Nintendo GameCube konzolokon is elérhetővé vált.

A játék J. K. Rowling azonos című regényén alapszik, amely a könyvsorozat első tagja. A játékot többnyire negatív kritika érte, főként az egyszerű játékmenet és a 2003-ra már elavult grafika miatt.

GameCube, PlayStation 2 és Xbox változatok[szerkesztés]

Néhány évvel az eredeti változat megjelenése után egy új Harry Potter és a bölcsek köve című játék készült az új konzolokra, 2003-ban. Meglehetősen különbözött a játékmenete. Ezt a változatot a Warthog Games fejlesztette.

Game Boy Color[szerkesztés]

A Gameboy Color-játék a Final Fantasy-hez hasonló szerepjáték. A játékos Harry bőrébe bújik, és a történet ott indul, hogy Hagrid az Abszol Útra viszi őt. A játék szorosan követi a regény cselekményét, ettől a ponttól a könyv minden jelenete játszható, de ehhez még hozzáadtak szörnyeket: patkányok, denevérek és pókok özönlik el a legtöbb helyszínt. Az átkokat ütközetben használhatjuk, nem a környezet befolyásolására.

Game Boy Advance[szerkesztés]

A Game Boy Advance-re kiadott játék teljesen más, mint Game Boy Color változata. A Game Boy Advance változat ügyességi játék, ahol a játékos felfedezi Roxfortot, és közben tanórákon vesz részt. Az órákon bizonyos számban tárgyakat kell gyűjteni, többnyire csillagokat vagy bájital-hozzávalókat. A játékban a többi változathoz hasonlóan csigákkal és gnómokkal kell megküzdeni.

PlayStation[szerkesztés]

A PlayStation változat ügyességi játék, azonban küzdelmek is várnak a játékosra. Számtalan szörnnyel kell megküzdeni, a játék végén pedig Voldemort-t kell legyőzni. A Flipendo átokkal lehet bántani az ellenfelet. Ugyanezzel tárgyak is mozgathatók, de számos más varázslatot tanul Harry a játék előrehaladtával. A varázslatokat órákon, tanárok tanítják meg.

Áttekintés[szerkesztés]

Játszható szereplők[szerkesztés]

Harry Potter a főhős és az egyetlen játszható szereplő. Harry a Griffendél-ház tagja. Rengeteg szövege van a gamecube az xbox és a playstation 2 változatban

a PlayStation és a számítógépes változat kivételével, ahol szinte sosem beszél.

A nem játszható szereplők[szerkesztés]

Tanulók: Hermione Granger néha segít Harrynek odatalálni az óráira. Weasley is segít ebben alkalmanként. Fred és George Weasley Ron ikerbátyjai. Ők a fő bajkeverők, akik ennek ellenére ritkán jelennek meg a játékban. A számítógépes változat elején ők tanítják meg Harryt mászni és ugrani, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a játékos minden helyre eljuthasson. Továbbá csokibékakártyákat adnak Bogoly Berti Mindenízű Drazséiért cserébe a játék folyamán. Neville Longbottom alkalmanként feltűnik, hogy segítse és hátráltassa is Harryt.
Draco Malfoy Harry legnagyobb riválisa. Malfoy gyakran jelenik meg oldalán verőembereivel, Crakkal és Monstróval.

Tanárok: Albus Dumbledore Roxfort igazgatója. Dumbledore gyakran ad Harrynek hasznos tanácsokat a játék során. Mógus professzor a Sötét varázslatok kivédése tanár. Mógust Voldemort irányítja. Minerva McGalagony az Átváltoztatástan tanár, a Griffendél ház osztályfőnöke és Roxfort igazgatóhelyettese. Rolanda Hooch a repüléstan tanár. Perselus Piton a Bájitaltan tanár és a Mardekár ház osztályfőnöke. Piton professzor gyakran kivételez saját diákjaival. Filius Flitwick a Bűbájtan tanár és a Hollóhát ház osztályfőnöke. Pomona Bimba a Gyógynövénytan tanár és a Hugrabug ház osztályfőnöke.

A többi szereplő: Rubeus Hagrid egy barátságos félóriás, a Roxfort vadőre. Voldemort, más néven a Sötét Nagyúr, a legfőbb gonosz a játékban. A játék végén Harrynek le kell őt győznie. Hóborc, a kopogószellem imád rombolni Roxfortban. Amikor Harry belefut, addig nem hagyja őt békén, amíg Harry le nem rázza. Argus Frics, Roxfort gondnoka, elviselhetetlen ember. Kvibli, vagyis nincs varázsereje, de folyton a folyosókat és a könyvtárat járja rossz diákok után kutatva. Ebben macskája, Mrs Norris segíti. Madam Cvikker a könyvtáros. Gyakran járkál a könyvtárban napközben, hogy ellenőrizze, senki sem rongálta a könyveket. Félig Fej Nélküli Nick a PlayStation változatban gyakran trükkökre tanít, vagy mini játékban szerepel.

Cselekmény[szerkesztés]

Az árva, tizenegy éves Harry Potter elviselhetetlen családnál, rokonainál, a Dursley-családnál él. A család tudja, hogy Harry varázsló, de eltitkolják. Egy nap azonban kiderül a titok, amikor Harryt felveszik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Az év folyamán olyan varázslatokat tanul, amikkel legyőzheti Voldemortot, a leggonoszabb varázslót.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Harry Potter and the Philosopher's Stone (video game) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]