Great Balls of Fire (Jerry Lee Lewis-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jerry Lee Lewis
Great Balls of Fire
'Kislemez Jerry Lee Lewis: Jerry Lee's Greatest! albumról
'You Win Again
MegjelentAmerikai Egyesült Államok 1957. november 11. (USA)
Formátumvinyl, 7" 45RPM
Felvételek1957. október 6október 8. Sun Studio, Memphis, Tennessee[1]
Stílusrock and roll, country
Nyelvangol
Hossz1p 50mp
KiadóSun Records (Sun 281)
SzerzőOtis Blackwell, Jack Hammer
ProducerShelby Singleton
Helyezések
1#Billboard country lista
1#Egyesült Királyság Top 40 Hit
2#Billboard Pop Charts
3#Billboard R&B lista
Jerry Lee Lewis-kronológia
Whole Lotta Shakin’ Goin’ On
(1957)
Great Balls of Fire
(1957)
Breathless
(1958)
SablonWikidataSegítség

A Great Balls of Fire egy 1957-ben született dal, amelyet Otis Blackwell és Jack Hammer írt.[2] Otis Blackwell írta a Don't Be Cruel és az All Shook Up című számokat Elvis Presley számára. A Great Balls of Fire az után született meg, miután Blackwell látta Jerry Lee Lewis-t a The Steve Allen Show-ban.

Az eredeti felvételen csak két hangszer szól: Lewis énekel és zongorázik, J.M. Van Eaton pedig dobol. Van Eaton a Sun Records egyik stúdiódobosa volt, és az ő játéka hallható számos Sun felvételen.

Jerry Lee Lewis felvétele[szerkesztés]

Jerry Lee Lewis 2009-ben, brazíliai koncertjén
A Sun Records stúdiója

A dal leginkább Jerry Lee Lewis előadásában lett sikeres, a dalt a Sun Records stúdiójában vették fel, a Tennessee állambeli Memphisben 1957. október 6-a és október 8-a között és kislemez formátumban 1957 novemberében jelent meg. A Billboard Magazin Pop listáján 2. helyezést ért el, 3. lett a R&B listán és 1. helyezett lett a country listán. Az Egyesült Királyság pop listáján 1. helyezést ért el.

A dal Jerry Lee Lewis és együttese előadásában szerepelt az 1957-ben megjelent Warner Brothers-filmben, a Jamboree-ban, amelyikben szerepelt Carl Perkins, Fats Domino, Buddy Knox és Dick Clark is. A felvétel megjelent az Egyesült Királyságban is, a London Records-nál.

A Great Balls of Fire Jerry Lee Lewis előadásában a 96. helyezést érte el a Rolling Stone magazin Minden idők legjobb 500 dala listán.[3]

Közreműködők[szerkesztés]

  • Jerry Lee Lewis – vokál, zongora
  • Roland Janes – gitár
  • Jimmy van Eaton – dobok
  • ismeretlen kórus az U-276-os lemezen (You Win Again)[1]

Helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (1957) Legmagasabb
helyezés
Amerikai Egyesült Államok Billboard Pop Charts kislemez lista 2
Amerikai Egyesült Államok Billboard R&B kislemez lista 3
Amerikai Egyesült Államok Billboard country kislemez lista 1
Egyesült Királyság Egyesült Királyság Top 40 Hit lista[4] 1
Hollandia Hollandia kislemez listája[5] 30
Új-Zéland Új-Zéland kislemez listája[5] 8

Érdekességek[szerkesztés]

  • Otis Blackwell számos sikerdalt írt Elvis Presley számára is. Blackwell 2002-ben halt meg, 70 évesen.[6]
  • Mint Lewis előző sikere, a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, szexuális jellegű utalásokat tartalmaz, amelyek sokkolták a délvidéki zenészeket 1957-ben. Lewis vallásos családban nőtt fel és válaszút elé került, hogy felvegye a dalt, vagy sem. Sam Phillips, a Sun Records tulajdonosa amellett érvelt, hogy Lewis mindenképpen énekelje fel a dalt. Vitájuk alatt forgott a felvétel, ami néhány Sun Records-felvételen hallható is.
  • A dal bekerült a Top 5-be a pop listán, a R&B listán és a Country dalok listáján, mégpedig egyszerre a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On-nal. Mindkét dal 1. helyezett lett a Country listán és amíg a Great Balls of Fire-ból 5 millió darabot adtak el, ami kevesebb volt, mint az előző kislemez eladási adata, de a slágerlistán magasabb helyezést ért el.
  • A Great Balls of Fire ugyanabban a hónapban jelent meg, amikor Lewis feleségül vette a 13 éves Myra Gale Brown-t, J.W. Brown-nak, az énekes unokatestvérének (és basszusgitárosának) a lánya volt. Ebben az időben Lewis Buddy Holly és Chuck Berry showjaiban szerepelt, de amikor a brit sajtó tudomást szerzett a házasságról, a közönség gyalázkodása arra kényszerítette Lewis-t, hogy elhagyja az államot. Visszatérve az Államokba, karrierje megakadt, mivel a rádióállomások nem voltak hajlandóak a dalait lejátszani, az üzletek pedig eladni a lemezeit.
  • Készült Lewisről egy életrajzi film, amelyben Dennis Quaid játszotta az énekes szerepét, a film a Great Balls of Fire címet kapta.
  • A dal több rocksztárra is nagy hatást tett, egyikük, Eric Clapton ezt mondta: Emlékszem, amikor először láttam rock & rollt a TV-ben, Jerry Lee Lewis énekelte a Great Balls of Fire-t. Nagyon feldobott engem – olyan volt, mintha a világűrből jött volna.
  • Azután a sikertelen new york-i koncert után Chuck Berry azt kérte, ne kelljen még egyszer Lewis után színpadra lépnie.

Egyéb előadók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Glenn C. Altschuler: All Shook Up – How Rock 'n' Roll Changed America. Oxford University Press, USA, 2003 ISBN 978-0195139433
  • [1][halott link] Cikk a dalról a www.stop.hu honlapon
  • [2] A dal szövege és a dal Lewis előadásában
  • [3] Az azonos című filmben Lewis felgyújtja a zongorát