Grand Theft Auto V

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grand Theft Auto V
Fejlesztő Rockstar North
Kiadó Rockstar Games
Forgalmazó Take-Two Interactive
Producer Leslie Benzies
Imran Sarwar
Író Dan Houser
Rupert Humphries
Michael Unsworth
Zeneszerző Tangerine Dream
Sorozat Grand Theft Auto
Motor RAGE, Euphoria, Bullet Physics Library
Platformok PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 4, PC, Mac OS
Kiadási dátum PlayStation 3, Xbox 360
2013. szeptember 17.
PlayStation 4, Xbox One
2014. november 18.
Windows
2015. április 14.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.22 (PlayStation 3, Xbox 360)[1]
1.10 (PlayStation 4, Xbox One)[1]
Műfaj Akció-kaland
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár CERO Z.png CERO: Z
ESRB Mature 17+.svg ESRB: M
PEGI 18+.png PEGI: 18+
USK-besorolás USK 18
PEGI-besorolás PEGI 18
Adathordozó blu-ray lemez
DVD-R DL
Steam
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Minimum:[2]

 • OS: Windows 8.1 (64-bit), 8 (64-bit), 7 (64-bit) Service Pack 1, Vista (64-bit) Service Pack 2
 • Processzor: Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz vagy AMD Phenom 9850 2,5 GHz
 • Memória: 4 GB RAM
 • Videokártya: AMD HD4870 vagy NVIDIA 9800 GT, 1GB RAM
 • DirectX 11
 • Tárhely: 65 GB

Ajánlott:

 • OS: Windows 8.1 (64-bit), 8 (64-bit), 7 (64-bit) Service Pack 1
 • Processzor: Intel Core i5 3470 3,2 GHz vagy AMD X8 FX-8350 4 GHz
 • Memória: 8 GB RAM
 • Videokártya: AMD HD7870 vagy NVIDIA GTX 660 Series, 2 GB RAM
 • Tárhely: 65 GB
A Grand Theft Auto V weboldala

A Grand Theft Auto V (rövidítve GTA V vagy GTA 5) egy akció-kaland videojáték, mely 2013. szeptember 17-én jelent meg PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra. Továbbfejlesztett változata Xbox One, PlayStation 4 platformokra 2014. november 18-án érkezett meg, míg a PC-s verzió többszöri halasztás után 2015. április 14-én jelent meg. A továbbfejlesztett változat részletgazdagabb grafikával, FPS-móddal és más újításokkal rendelkezik. A játék színhelye a fiktív San Andreas állambeli Los Santos városa és az azt körülvevő vidék, melyek a modernkori Los Angelesen és más dél-kaliforniai területeken alapulnak. Los Santos korábbi verziója a sorozat egy korábbi részében, a Grand Theft Auto: San Andreasban is szerepelt két másik város mellett. A területe nagyobb lett mit a Red Dead Redemption, a Grand Theft Auto IV és a Grand Theft Auto: San Andreas játéktere együttvéve. A fejlesztők szerint a Grand Theft Auto V az eddigi legnagyobb nyílt világú játékuk. A játék központjában a pénz fog állni, erre utal a logóban látható római ötös számjegy is, mely bankjegy stílusú megjelenést kapott. A 2011. október 25-i bejelentést követően a játék első, bemutatkozó előzetesét 2011. november 2-án mutatták be. Az egyetlen hibája a játéknak hogy a más játékokhoz képest nem lehet teljes feltelepítést kezdeményezni mert a konzol nem tud minden tartalmat elmenteni ellentétben a PC-vel.

Főszereplők és történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Grand Theft Auto 5-ben a korábbi részekkel ellentétben nem egy, hanem három játszható főszereplő van: Michael De Santa,korábban Michael Townley, Trevor Philips és Franklin Clinton. Michael egy visszavonult profi bankrabló, aki miután az FBI bevette a tanúvédelmi programba, családot alapított. Trevor egy régi barátja Michaelnek, vidéken élő, fekete ügyletekkel foglalkozó forrófejű pszichopata. Franklin sötét bőrű fiatalember, akinek sok tapasztalata van a volán mögött; s az igazi kaland akkor kezdődik, mikor találkoznak, ugyanis újabb komoly, nagy tervezést igénylő bűncselekményekbe fognak, hogy meggazdagodjanak. A játékmenet mellett rengeteg elfoglaltságot lehet találni. Például: vadászat, vérdíjak megszerzése, kikapcsolódás az ismerősökkel, jóga, offroad-és jet-ski versenyek, a víz alatti világ felfedezése vagy éppen a kutyával való játék. A küldetéseken kívül ismeretleneknek teljesíthetünk szolgálatot. Ennek a neve "Strangers & Freaks". Sokszor a történet fonalát mi irányíthatjuk, akárcsak a rablások kitervelésében, de így van ez a játék végén is, amikor Devin Weston, egy gazdag, korrupt üzletember állít minket döntés elé. Három opció lehetséges:

 • A: Ennek az opciónak a kiválasztásával Trevor halála mellett döntünk.
 • B: Franklin elárulja Michaelt.
 • C: Ez a "Deathwish" opció. Az összes esküdt ellenségünket mind megöljük, köztük Wei Chenget, a Triádok vezetőjét, Harold "Stretch" Joseph-et, a Ballasok kémjét, Steve Haines-t, a korrupt FIB ügynököt és végül Devin Weston-t borítjuk bele az óceánba a kocsijával együtt.

Járművek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GTA V-ben számos jármű kapott helyet a BMX-től a tankig. Jet-ski, monster truck, harci helikopter és egyéb más nagyszerű jármű jelenik meg a játékban. A játékosok a GTA IV kis területével ellentétben ebben a részben sokkal szabadabban tudnak járművekkel repülni; a GTA V jóval nagyobb, mint a GTA IV.

Többjátékos mód[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A multiplayer szükségességének helyzete hasonló a Max Payne 3-éhoz. Az új Rockstar Games Social Club alkalmasságát bizonyítja a Max Payne 3, s majd a GTA V-is. A GTA V játékosai saját csoportokat alkothatnak barátjaikkal, vagy csatlakozhatnak egyhez. A játékos tagja lehet egyszerre akár 5 csoportnak, a feladatok elvégzésért a tagok tapasztalati pontokat szerezhetnek. 2012 végén a Rockstar ezt nyilatkozta: „finomítottunk a multiplayer nyitott világán és valami igazán különlegeset kaptunk”, a legnagyobb hangsúly jelenleg a GTA V fejlesztésén van amelyet GTA Online-nak hívnak. Az Xbox One és a PlayStation 4-es verzión már FPS módban is játszható, jobb grafikával és már 30 játékossal. 2015. március 10-től elérhető a GTA Online Heists, amellyel GTA Online játékosokkal hajthatunk végre San Andreas szerte (The Fleeca Job, The Prison Break, The Humane Labs Raid, Series-A Funding, The Pacific Standard Job).[3]

Letölthető tartalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012. október 30-án, a Take-Two vezérigazgatója, Strauss Zelnick azt nyilatkozta, hogy a Rockstar egy „csomó érdekes dolgot” tervezett bele a GTA V letölthető tartalmaiba, amit „túl korai” lenne nyilvánosság elé tárni.[4]

Botrány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012 decemberében az amerikai szenátor Joe Manchin a Sandy Hook-i mészárlás miatt az erőszakos videojátékok (különösen kiemelte a Rockstar Grand Theft Auto sorozatát, és a soron következő ötödik részt) eladásainak betiltását emelte ki.[5]

2013-ban Lindsay Lohan saját magát látta a betöltő képen lévő lányban. Ebből 2 hónapos pereskedés lett, amiből a Rockstar Games került ki győztesen.[6]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand Theft Auto V című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

 1. ^ a b http://www.gamepro.de/playstation/spiele/ps3/grand-theft-auto-5/news/gta_5,46359,3083830.html
 2. GTAV PC: New Release Date First Screens and System Specs, 2015. január 13. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 3. GTA 5 Online Heists guide: your complete companion to every job and unlock, 2015. március 10. (Hozzáférés: 2015. április 11.)
 4. David Scammell: GTA 5 DLC - 'There's going to be a lot of interesting stuff', teases Take-Two CEO, 2012. november 1. (Hozzáférés: 2015. április 11.)
 5. GTA 5 Should be Banned Says U.S. Senator, 2012. december 20. (Hozzáférés: 2015. április 11.)
 6. Lindsay Lohan Bulks Up Lawsuit Over 'Grand Theft Auto' Character, 2014. október 9. (Hozzáférés: 2015. április 11.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]