Grand Theft Auto V

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grand Theft Auto V
Fejlesztő Rockstar North
Kiadó Rockstar Games
Forgalmazó Take-Two Interactive
Producer Leslie Benzies
Imran Sarwar
Író Dan Houser
Rupert Humphries
Michael Unsworth
Zeneszerző
Sorozat Grand Theft Auto
Motor RAGE, Euphoria, Bullet Physics Library
Platformok PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 4, PC, Mac OS
Kiadási dátum PlayStation 3, Xbox 360
2013. szeptember 17.
PlayStation 4, Xbox One
2014. november 18.
Windows
2015. április 14.
Legfrissebb kiadás
Stabil
 • 1.42 (PlayStation 4, Xbox One)[1]
 • 1.42 (Microsoft Windows)
Műfaj Akció-kaland, third-person shooter
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár CERO Z.png CERO: Z
ESRB Mature 17+.svg ESRB: M
PEGI 18+.png PEGI: 18+
USK-besorolás USK 18
Adathordozó
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Minimum:[2]

 • OS: Windows 8.1 (64-bit), 8 (64-bit), 7 (64-bit) Service Pack 1, Vista (64-bit) Service Pack 2
 • Processzor: Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz vagy AMD Phenom 9850 2,5 GHz
 • Memória: 4 GB RAM
 • Videokártya: AMD HD4870 vagy NVIDIA 9800 GT, 1GB RAM
 • DirectX 11
 • Tárhely: 65 GB

Ajánlott:

 • OS: Windows 8.1 (64-bit), 8 (64-bit), 7 (64-bit) Service Pack 1
 • Processzor: Intel Core i5 3470 3,2 GHz vagy AMD X8 FX-8350 4 GHz
 • Memória: 8 GB RAM
 • Videokártya: AMD HD7870 vagy NVIDIA GTX 660 Series, 2 GB RAM
 • Tárhely: 65 GB
A Grand Theft Auto V weboldala

A Grand Theft Auto V (rövidítve GTA V vagy GTA 5) egy akció-kaland videojáték, mely 2013. szeptember 17-én jelent meg PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra.

Továbbfejlesztett változata Xbox One, PlayStation 4 platformokra 2014. november 18-án érkezett meg, míg a PC-s verzió többszöri halasztás után 2015. április 14-én jelent meg.

A továbbfejlesztett változat részletgazdagabb grafikával (a PC-s verziót akár 4K-s felbontásban is játszhatjuk), FPS-móddal és más újításokkal rendelkezik. A játék színhelye a fiktív San Andreas állambeli Los Santos városa és az azt körülvevő vidék, melyek a modernkori Los Angelesen és más dél-kaliforniai területeken alapulnak. Los Santos korábbi verziója a sorozat egy korábbi részében, a Grand Theft Auto: San Andreasban is szerepelt két másik város mellett. A területe nagyobb lett mint a Red Dead Redemption, a Grand Theft Auto IV és a Grand Theft Auto: San Andreas játéktere együttvéve. A fejlesztők szerint a Grand Theft Auto V az eddigi legnagyobb nyílt világú játékuk.

A játék központjában a pénz áll, erre utal a logóban látható római ötös számjegy is, mely bankjegy stílusú megjelenést kapott. A 2011. október 25-i bejelentést követően a játék első, bemutatkozó előzetesét 2011. november 2-án mutatták be.

A játékból 2016 májusáig több, mint 65 millió darabot adtak el, amivel 7 Guinness rekordot állított fel, és ezzel a világ egyik legeladottabb játéka.[3][4][5]

Főszereplők és történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Grand Theft Auto 5-ben a korábbi részekkel ellentétben nem egy, hanem három játszható főszereplő van: Michael De Santa, (korábban Michael Townley), Trevor Philips és Franklin Clinton. Őket nem csak opcionálisan, hanem kötelezően ki kell választani, főleg egyes küldetések miatt, amit a játékos csak egy karakterrel tud végrehajtani.

Michael, egy visszavonult, jómódban élő, profi bankrabló, akit az FIB bevett a tanúvédelmi programba a családjával.

Trevor, egy volt barátja Michaelnek, vidéken él, fekete ügyletekkel foglalkozik és egy forrófejű pszichopata.

Franklin, néger fiatalember, aki a játék eseményei előtt kisstílű bűnöző volt, emellett sok tapasztalata van a volán mögött.

Az igazi kaland akkor kezdődik, mikor a három szereplő találkozik, ugyanis komoly, nagy tervezést igénylő bűncselekményekbe fognak, hogy meggazdagodjanak.

A játékmenet mellett rengeteg elfoglaltságot lehet találni. Például: vadászat, vérdíjak megszerzése, kikapcsolódás az ismerősökkel, jóga, offroad-és jet-ski versenyek, a víz alatti világ felfedezése vagy éppen a kutyával való játék. A küldetéseken kívül ismeretleneknek teljesíthetünk szolgálatot. Ez utóbbi neve "Strangers & Freaks".

Sokszor a történet fonalát mi irányíthatjuk, akárcsak a rablások kitervelésében, de így van ez a játék végén is, amikor Devin Weston, egy gazdag, korrupt üzletember állít minket döntés elé. Három opció lehetséges:

 • A: Az opcióban az FIB kérésére Trevor haláláról kell gondoskodnunk, ami egy autósüldözéssel kezdődik, majd Trevor kocsijával belehajt egy tartályba, aminek hatására gázolaj folyik Trevor köré, amit egy pisztolylövéssel gyújthatunk lángra. [3]
 • B: Devin Weston utasítására Michaelt kell eltennünk láb alól. [4]
 • C: Ez a "Deathwish" opció. Az összes esküdt ellenségünkkel leszámolunk, köztük Wei Chenggel, a Triádok vezetőjével, Harold "Stretch" Joseph-fel, a Ballasok kémjével, Steve Haines-szel, a korrupt FIB ügynökkel és végül Devin Westonnal, akit az óceánba borítunk a kocsijával együtt. [5]
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Járművek[szerkesztés]

A GTA V-ben számos jármű kapott helyet a BMX-től a tankig. Jet-ski, monster truck, harci helikopter és egyéb más nagyszerű jármű jelenik meg a játékban. A játékosok a GTA IV kis területével ellentétben ebben a részben sokkal szabadabban tudnak járművekkel repülni. A játékot tartalmilag a Rockstar Games folyamatosan bővíti, így rengeteg új jármű kerül havi szinten a GTA Online-ba.

Többjátékos mód (GTA Online)[szerkesztés]

A multiplayer szükségességének helyzete hasonló a Max Payne 3-éhoz. Az új Rockstar Games Social Club alkalmasságát bizonyítja a Max Payne 3, s majd a GTA V-is. A GTA V játékosai saját csoportokat alkothatnak barátaikkal, vagy csatlakozhatnak egy meglévőhöz. A játékos tagja lehet egyszerre akár 5 csoportnak is, a feladatok elvégzéséért a tagok tapasztalati pontokat szerezhetnek. 2012 végén a Rockstar ezt nyilatkozta: „finomítottunk a multiplayer nyitott világán és valami igazán különlegeset kaptunk”, a legnagyobb hangsúly a GTA V fejlesztésén van, amelyet GTA Online-nak hívnak. Az Xbox One, PlayStation 4, illetve a PC-s verzión FPS módban is játszhatunk, jobb grafikával és a GTA Online-ban 30 játékossal.

2015. március 10-től elérhető a GTA Online Heists, amelynek keretében nagyszabású rablásokat hajthatunk végre San Andreas szerte (The Fleeca Job, The Prison Break, The Humane Labs Raid, Series-A Funding, The Pacific Standard Job, The Doomsday Heist).[6]

2015. december 15-től elérhető az úgynevezett Executives and Other Criminals nevű DLC (kizárólag Xbox One-ra, PlayStation 4-re és PC-re), ahol már saját bűnszervezeteket építhetünk fel, vehetünk luxusjachtokat, vagy különféle erősen páncélozott, illetve felfegyverkezett limuzinokat és SUV-okat.

Letölthető tartalom[szerkesztés]

2012. október 30-án a Take-Two vezérigazgatója, Strauss Zelnick azt nyilatkozta, hogy a Rockstar egy „csomó érdekes dolgot” tervezett bele a GTA V letölthető tartalmaiba, amit „túl korai” lenne nyilvánosság elé tárni.[7]

Botrány[szerkesztés]

2012 decemberében Joe Manchin amerikai szenátor a Sandy Hook-i mészárlás miatt az erőszakos videojátékok (különösen kiemelte a Rockstar Grand Theft Auto sorozatát, és a soron következő ötödik részt) eladásainak betiltását emelte ki.[8]

2013-ban Lindsay Lohan saját magát látta a betöltő képen lévő lányban. Ebből 2 hónapos pereskedés lett, amiből a Rockstar Games került ki győztesen.[9]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand Theft Auto V című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]