Grand Theft Auto: Liberty City Stories

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Fejlesztő Rockstar North
Rockstar Leeds
Kiadó Rockstar Games
JP: Capcom
Forgalmazó Take-Two Interactive
Sorozat Grand Theft Auto
Motor Image Metrics
Platformok PlayStation 2, PSP
Kiadási dátum PlayStation Portable
 • US 2005. október 25.
 • EU 2005. november 4.
PlayStation 2
 • US 2006. június 6.
Műfaj
Játékmódok egyjátékos (PS2) és többjátékos (PSP)
USK-besorolás
 • USK 16
 • USK 18
Adathordozó Universal Media Disc
A Grand Theft Auto: Liberty City Stories weboldala

A Grand Theft Auto: Liberty City Stories egy akció-kaland videójáték amit a Rockstar North a Rockstar Leedszel közösen fejlesztett. A játékot 2005 végén adták ki PSP kézikonzolra, majd a játék sikerén fölbuzdulva 2006 júniusában kiadták PlayStation 2-re is. A játék az 1998-as Liberty City-ben játszódik, tehát egyfajta előzménye a 2001-ben játszódó Grand Theft Auto III-nak. Kisebb-nagyobb hibái ellenére a játékot óriási ováció fogadta az Egyesült Államokban, és ennek a sikernek köszönhetően később elkészült a Grand Theft Auto: Vice City Stories.


Megjelenés[szerkesztés]

A játék 2005. október 25-én jelent meg először Amerikában, 2005. november 4-én pedig Európában, és Ausztráliában. A PlayStation 2-es verzió 2006. június 6-án került a boltok polcaira, Európában pedig június 22-én.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékmenet a régi maradt. Egy szabadon bejárható amerikai nagyvárosban vagyunk, ahol a nemlineáris játékmenetnek köszönhetően kényünk-kedvünk szerint cselekedhetünk. Autókat lophatunk el, járókelőket lövöldözhetünk, verekedhetünk, étterembe járhatunk, vagy a rendőröket bosszanthatjuk.

A járművek eltulajdonítása továbbra is egyszerű. Liberty Cityben a rendőrautók kivételével minden autónak tárva-nyitva van az ajtaja, ezért mindenféle nehézségek nélkül megszerezhetjük őket. Vagy mozgásban lévő autókból is kiszedhetjük a sofőrt. Ám nem mindegyik lakos adja át dalolva a slusszkulcsát, néhánnyal meg kell küzdenünk a járműért. Ugyanúgy, mint az előző részekben, itt is találhatóak lepukkant tragacsok, elegáns szedánok, és villámgyors sportkocsik. Lehetőségünk nyílik eltárolni egy-egy járművet a garázsunkban is, így betöltés után is megmarad. Vannak továbbá motorbiciklik és helikopterek is, amelyek még élvezetesebbé teszik a játékmenetet.

A rendőrök jelenléte itt is meghatározó. A játékban hatféle körözési szint van. Először még csak a helyi járőrkocsik erednek a nyomunkba, aztán már szögesdrótakadályokat is elénk vetnek, hogyha ez sem elég, akkor az FBI is ránk száll, és ha végleg kihúzzuk a gyufát, akkor az amerikai hadsereg a tankjaival próbál minket feltartóztatni. Ám a városban továbbra is jelen vannak a Pay N' Spray garázsok, amibe ha betérünk, 100 $-ért cserébe festést, és rendszámot cserélnek a kocsinkon, ezáltal a zsaruk számára felismerhetetlenek leszünk. Ezenkívül felszedhetünk körözés-csillapító csillagokat is, amik egy csillaggal lejjebb viszik körözöttségi szintünket.

Ha nincs kedvünk borsot törni a zsernyákok orra alá, vállalhatunk taxis, mentős, tűzoltós, bűnüldözős, vagy pizzafutár küldetéseket is, amik nem fizetnek olyan jól, de unaloműzésre kiválóak. Természetesen vannak fő, és mellékküldetések is, amiket tetszés szerinti sorrendben vállalhatunk el. Minden küldetéshez szükségünk van egy bizonyos járműre (pl. a rendőrös küldetéshez el kell kötnünk egy rendőrautót). A városban 100 rejtett csomag található, amik Liberty City különböző pontjain vannak elrejtve, és nehéz őket megtalálni. Ha megtaláljuk mind a százat, jutalmat kapunk.

A harcrendszer egy kicsit visszafejlődött a San Andreas-hoz képest. Itt nincsenek különböző harci mozdulatok, és a pisztolypárbaj sem olyan jól megszerkesztett, mint az eggyel korábbi elődben. A fegyverek száma is lecsökkent, nincs annyiféle kézi, és lőfegyver sem, mint a San Andreas-ban, vagy a Vice City-ben. De ettől még nem panaszkodhatunk. A játékban van szamurájkard, baseballütő, hokiütő, láncfűrész, pisztoly, UZI, AK-47, M4, minigun, lángszóró, rakétavető, és még sorolhatnám.

Van viszont néhány fájó visszaesés. A játékban nem tudunk ingatlanokat, és cégeket vásárolni. Ezenkívül nem tudunk repülőgépeket sem vezetni, és úszni sem tudunk, ami elég fájó ahhoz képest, hogy az előző részben tudtunk. Ám Liberty City-ben így sem tudunk unatkozni, úgyhogy a szokásos GTA hangulat megmaradt.

Szereplők[szerkesztés]

Toni Cipriani: A játék, úgy ahogy eddig is, egy központi karakter körül forog. Ez pedig nem más, mint az olasz maffiózócsaládból származó Toni Cipriani, aki Salvatore Leone maffiavezér hívására érkezik Liberty City-be. A Leone család szolgálatába állva végzi el a piszkos munkát, például más bandák elleni bérgyilkosságokat, robbantásokat, vagy merényleteket. Az alapvető feladata az, hogy segítsen Salvatore Leone-nak megtisztítani Liberty City-t a várost uraló ellenséges maffiáktól, és ezáltal átvegye a hatalmat a város felett.

Salvatore Leone: Ő a "Főnök" a játék folyamán. Salvatore Leone már a San Andreasban is föltűnt, akkor ő volt a Caligula's kaszinó igazgatója. Azóta eltelt hat év, és Salvatore átköltözött Liberty City-be, ahol átvette a város egyik maffiájának az irányítását. Szicíliai családból származik, a felesége Maria. Ő a legrettegettebb bűnöző a "Szabadság Városában", mivel vasököllel irányítja a Leone családot.

Donald Love

Massimo Torini: A Szicíliai Mafia álvezére.

Ma Cipriani: Toni mamája, aki nem kedveli őt. Ad nekünk küldetéseket, de az egyikben ellenünk felfogad bérgyilkosokat. Ezek a játék folyamán is megpróbálják ellátni a bajunkat, de egy küldetés után 'Ma' leállítja a bérgyilkosokat.

Miguel: Miguel nem sokat szerepel a játékban, csak a 'Contra banned' című küldetésben jelenik meg. Ő a Colombian Cartel banda vezére, és a már jól ismert Catalina barátja.

Kazuki Kasen: A Yakuzák vezére. Egy igazi japán üzletember, aki folyamatos veszélyben van, mivel a Leone család, a Sindacco család, és a Forelli család is vérdíjat tűzött a fejére, amiért folyamatosan háborúban áll velük.

Toshiko Kasen: Kazuki felesége, de mégis ellene van. Tőle is kapunk küldetéseket, de végül nem bírja tovább a szenvedést és öngyilkos lesz.

Avery Carrington: Ő is ismerős lehet, hiszen már Vice City-ben is találkozhattunk vele. Most Liberty Citybe költözik, hogy az itteni ingatlanokra is kivethesse hálóját. Tőle nem kapunk küldetést hanem a 'Panlantic Land Grab' című küldetésben Donald Love meg kér minket hogy végezzünk vele és vegyük el a táskáját, később Donald Love megette Avery holttestét Ned-el együtt.

Ned Burner: Egy riporter akit először pap-ként találkoztunk vele egy templomba, 4 küldetést kapunk tőle, később a 'Stop The Press' címü küldetésben meg kell őt ölnünk, mert bizonyétékai vannak hogy Toni és Donald ölték meg Avery-t. Később Donald Love megette Ned holttestét Avery-vel együtt.

Leon McAffrey: Egy korrupt rendőr az LCPD-nél. Tőle is kapunk küldetéseket.

Ray Machowski: Ő vele már a GTA 3-ban is találkozhattunk a nyilvános vécénél. Itt Leon McAffrey küldetései során találkozhatunk vele.

Vincenzo Cilli: Vele már az első küldetéseknél találkozhatunk. Kapunk tőle is néhány küldetést, de a 'Hot Wheels' nevű küldetésben csapdába csal minket és ezért végeznünk kell vele is.

Maria Latore: Salvatore barátnője, de csak a pénze miatt van vele. Kapunk tőle is küldetéseket. Salvatore-t már többször is megcsalta.

JD O'Toole (Joseph Daniel O'Toole): Övé a 'Paulie's Revue Bar' (ami egy sztriptízbár) a 'RED LIGHT DISTRICT'-ben és tőle is küldetéseket fogunk kapni. A Sindacco család őrzi a területet, de JD is a Leone családhoz akar tartozni. Majd 'Micky' meg fogja őt ölni, mert szerinte Salvatore sosem hallgatna egy ilyen alakra.

8-Ball

Miles O'Donovan: Miután Toni megölte Roger C. Hole-t, ő lett a polgármester, kapcsolatban áll a Forelli családdal és a Szicíliai Mafia-val, de később a Leone családnak dolgozik.

Franco Forelli: Ő a Forelli Család vezetője 1998-ban és egyben Sonny, Marco, Mike Forelli testvére és Giorgio Forelli az unokatestvére. Az ő bandája az egyik legerősebb a játékban. Azonban Toni Cipriani elkezdi gyengíteni őket, emiatt a bandája utálni fog. Ő valószínűleg meghal a Fort Staunton robbanásában.

Paulie Sindacco: A Sindacco család vezére és Johnny Sindacco apja.

Phil Cassidy

Leone bácsi: Salvatore nagybátya, a Szicíliai Mafia vezére.

Cselekmény[szerkesztés]

A Grand Theft Auto: Liberty City Stories eseményei 3 évvel a Grand Theft Auto III cselekményei előtt, 1998-ban játszódnak. A játék elején Toni Cipriani leszáll Liberty City egyik buszmegállójában és rögtön új feletteséhez, Salvatore Leone-hoz indul. Leone elmondja neki, hogy Liberty City-t több ellenséges banda uralja, és hogy a feladata az lesz, hogy egyszer és mindenkorra rendet teremtsen a "Szabadság Városában", és a Leone családot győzelemre segítse a városért folyó harcban. A küldetés azonban nem lesz egyszerű: hamar híre megy, hogy Toni visszatért a városba, és ezt az ellenség nem nézi jó szemmel. Bérgyilkosokat, és más alvilági erőket küldenek a nyomába, hogy végezzenek vele.

A főszereplő különböző emberek küldetéseit teljesíti. Vincenzo Cilli, Avery Carrington, Donald Love, és természetesen Salvatore Leone is ad neki megbízásokat. A Sindacco családdal, a Yakuzákkal, a Triádokkal, és a Diablo bandával is lesz dolgunk a játék folyamán. Sőt a végén még Leone Szicíliai ellenségei is az életünkre törnek majd. De ha átmentünk minden küldetésen, a végére mi leszünk Liberty City leggazdagabb és legbefolyásosabb maffiózói.

A város[szerkesztés]

Liberty City tulajdonképpen egyenlő New York City-vel. Ugyanazt a várost kapjuk vissza amit a GTA III-ban már láthattunk, maximum néhány épület máshogy néz ki, és vannak új pályarészek is. A város három részre van osztva:

Portland: Liberty City kereskedelmi része. Itt kikötők, raktárak, és bérházak találhatók. Emellett itt helyezkedik el Salvatore Leone villája is. Ez az első városrész amit bejárhatunk, amíg a többi nem válik játszhatóvá. Itt a módosítások közé tartozik a salakmotorpálya és a kompállomás, ami egymás mellett helyezkedik el. A valóságban Brooklyn hasonmása.

Stauton Island: Manhattan játékbeli mása. Ez a város üzleti negyede, mivel itt felhőkarcolók, és más kereskedelmi központok találhatók. Itt már könnyebb luxusautókra bukkanni. Itt is van egy kompállomás ami Portland-el áll összeköttetésben. Liberty City középső részén helyezkedik el, egy óriási szigeten.

Shoreside Vale: Egy csendesebb, gazdagabb, nyugodtabb városrész. Itt található a város reptere, a 'Francis Nemzetközi Reptér'. Egy alacsony hegy is elhelyezkedik ezen a városrészen.

A három nagy városrészt kisebb kerületekre lehet osztani.

Rádiók / Zene[szerkesztés]

A GTA sorozat mindegyik részére jellemző a korhű, élvezetes zenei betét, amit a járművek rádióján keresztül hallgathatunk. Liberty City rádiói:

 • HEAD RADIO (Pop, Új hullám)
 • DOUBLE CLEF FM (Klasszikus, Operett)
 • K-JAH (Reggae)
 • RISE FM (Techno, Diszkó)
 • LIPS 106 (House, Diszkó)
 • RADIO DEL MUNDO (Latin zene, salsa)
 • MSX 98 (Techno, elektronikus)
 • FLASHBACK FM (Retró)
 • THE LIBERTY JAM (Hip-Hop, Rap)
 • LCFR [Liberty City Free Radio] (beszélgetős)

További információk[szerkesztés]