Grand Theft Auto IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grand Theft Auto IV
GTA IV logo.svg
Fejlesztő Rockstar North[m 1]
Kiadó Rockstar Games
Capcom
(Japán)
Forgalmazó Take-Two Interactive
Producer Leslie Benzies
Programozó Adam Fowler
Alexander Roger
Obbe Vermeij
Művész Aaron Garbut
Zeneszerző Michael Hunter
Sorozat Grand Theft Auto
Motor RAGE (grafikai)[m 2]
Platformok PlayStation 3, Windows, Xbox 360
Kiadási dátum PlayStation 3, Xbox 360
 • WW 2008. április 29.
Windows
 • US 2008. december 2.
 • EU 2008. december 3.
Verzió 1.07 (PlayStation 3), 1.04 (Xbox 360), 1.0.8.0 (Windows)
Magyarítás lista
Műfaj akció-kaland, third-person shooter
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 18.svg PEGI: 18+
ESRB Mature 17+.svg ESRB: M
CERO Z.svg CERO: Z
BBFC: 18
OFLC: MA15+
OFLC (ÚZ): R18
USK-besorolás USK 18
Adathordozó Blu-ray disc, DVD (kétrétegű), digitális terjesztés
A Grand Theft Auto IV weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Grand Theft Auto IV témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Grand Theft Auto IV (GTA IV vagy GTA 4) a Rockstar Games Grand Theft Auto videójáték-sorozatának kilencedik, 2008. április 29-én PlayStation 3, és Xbox 360 konzolokra, 2008. december 3-án pedig PC-re megjelent része. A játékban a RAGE (Rockstar Advanced Game Engine) grafikai motor dolgozik, amely a cég Rockstar Games presents Table Tennis című játékában mutatkozott be. A játékot a Rockstar Games volt alapítója, Dan Houser kezdte el megírni. A GTA IV-et a 2006-os Golden Joystick Award-ra jelölték a One To Watch For 2007 kategóriában.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék elődeihez híven egy embert állít a középpontba, ő Niko Bellic, egy kelet-európai férfi, aki a játék központi szereplője. A játékos egy nagy, nyitott környezetben van, ahol szabadon mozoghat. Gyalogosan a játékos képes járni, futni, átugrani a különböző akadályok felett és úszni is, valamint fegyvereket használni és az alapvető közelharci ismereteket is tudja. A játékos ellophat és vezethet különféle járműveket, autót, hajót, helikoptert és motorkerékpárt. A Grand Theft Auto IV kihasználja az Euphoria grafikus motor lehetőségeit, amely ötvözi a mesterséges intelligenciát, a biomechanikát és a fizikát, hogy az NPC-k sokkal adaptívabbak és reálisabbak legyenek.

A nyitott nemlineáris játékmenet lehetővé teszi a játékosnak, hogy felfedezze és eldönthesse, hogy milyen módon kíván játszani a játékkal. Bár a fő történetvonalban a küldetések szükségesek a játékhoz és feloldanak bizonyos városrészeket, de ezeket a játék nem követeli meg, a küldetéseket a játékos a saját szabadidejében is megcsinálhatja. Ha nem a fő történetvonalhoz ragaszkodnak, a játékosok szabadon kóborolhatnak, és különböző dolgokat csinálhatnak a városban. A melléküldetések, mint például a bűnözők megtalálása a rendőrségi adatbázisban és az elpusztításuk, vagy utcai autós versenyeken való részvétel, akár órákon át el tudják foglalni a játékost. Ezen mellékküldetések száma véges, ahhoz hogy megnyíljanak, a fő történet bizonyos szintű feloldása szükséges.

Lehetőség van több aktív küldetésre, mivel egyes missziók akár több napig is tarthatnak (a játék időszámítása alapján mérve) , és ez megköveteli a játékostól, hogy megvárja a további utasításokat, illetve eseményeket. A játékos választhat különféle melléküldetéseket is. A Grand Theft Auto IV több helyen tartalmaz úgynevezett „erkölcsi választást” ahol a játékos befolyásolhatja a történet menetét. A játék végződését is az egyik ilyen döntés határozza meg.

A támadás és a rendőri reakciók[szerkesztés]

A fegyveres harcokban a GTA IV a TPS nézetet alkalmazza.[1] Ha a játékos a fedezéki módot használja, célozhat egy meghatározott személyre, vakon lőhet, és szabadon is tüzelhet. Továbbá az egyes testrészekre is célozhat.[2] Niko végrehajthat „filmszerű kivégzéseket” is egy pisztollyal bizonyos helyzetekben és karakternél. Niko egészségét a mini-térképen egy zöld félkör mutatja, míg a kék félkör a golyóálló mellény („páncél”) épségét jelzi. Amikor a célpont be van célozva, az egészség és (adott esetben) a páncél a célzott kör szintjén jelenik meg.

Több közelharci elem van a játékban a sorozat előző részeihez képest, nevezetesen az ütés, a rúgás, „alternatív” ütés, első és hátsó blokkolás, lefegyverezés, és ellen-támadás.

Niko sérüléseit visszanövelhetjük evéssel, szódaivással, alvással, és med-kit felhasználásával, vagy hívhatunk mentőt, felhívhatjuk a barátnőt orvosi segítségkérésre, vagy igénybe vehetjük a prostik szolgáltatását is. Az egészség általában fizikai sérülések hatására csökken, például ha elüt bennünket egy autó, kirepülhetünk a szélvédőn, ha ütközünk, lövésektől, robbanásoktól, és szúrási seb hatására is csökken az életerőnk. A páncélt fokozatosan károsítja a lövés és a robbanás.[3] Ha Niko egészsége eléri a nullát, a játék megáll és a legközelebbi kórháznál ébredünk fel, elveszítve a teljes vagyonunk 10%-át (maximum 10 000 $-t). Niko visszakapja a fegyvereit a kórházban az „újraéledés” után.

A körözési rendszer változott az GTA játékokhoz képest. Bár a csillag szint rendszer megmaradt (amelyek növelik a rendőrség beavatkozásának mértékét és a bűncselekmény súlyosságát is mutatják), a bűnüldöző szervek megváltoztak és reálisabbá váltak. A korábbi GTA részekben a körözési szint emelkedésével változott az üldöző szervek fegyverzete és erőszakossága, végül a legmagasabb szinten a hadsereg eredt a nyomunkba. A GTA IV-ben a rendőrség munkáját a NOOSE (National Office of Security Enforcement - a DHS paródiája[4]) segíti 3-as körözöttségi szinten, ami kiegészül a NOOSE's Taktikai egységgel és az FIB-vel (Federal Investigation Bureau – az FBI paródiája) ötös és afeletti körözöttségi szinten. Mint az előző részekben is a játékost helikopter követi 3-as körözöttségi szinttől, de ezt felváltja a harci helikopter 5-ös körözöttségi szinten, kiegészülve a lövészekkel és a Gatling-ágyúval.

Amikor a rendőrség körözi Nikót, egy kék színű, kör alakú keresési terület jelenik meg a térképen, amelyben a rendőrség keresi őt. A terület mérete arányosan nő a körözöttségi szint emelkedésével és újra központozódik, ha Nikó elmozdult ugyan, de újból észrevette a rendőrség. Ha a játékosnak sikerül kilépnie a körből anélkül, hogy a rendőrök újból meglátták volna, a keresés megszűnik, a körözöttség lenullázódik. A körözöttségi szint eltüntethető, ha egy „Pay ’N’ Spray”-be behajtunk (anélkül, hogy látott volna a rendőrség bemenni minket) vagy ha bemegyünk egy mentési pontra és alszunk (elmentjük a játékot). A játékosnak lehetősége van menekülni, mielőtt még megbilincselik, többlet költségek árán.[2][5][6]

A történet[szerkesztés]

Itt már nem arról van szó, hogy a főszereplő keze alá hajtsuk a város teljes uralmát, valamint milliós értékű összegeket gyűjtsünk össze vele. A sztori sokkal inkább arról szól, hogyan tehet egy embert teljes mértékben tönkre egy olyan álom kergetése, mely bizonyos okokból nem lehetséges…

Főszereplőnk Nikolai "Niko" Bellic, egy kelet-európai bevándorló, akit unokatestvére, Roman "amerikai álommal" kapcsolatos hazugságai, valamint a balkáni háborúban csapatát csapdába csaló egyik szökevényen való bosszú hajtja Liberty City-be. A városba érkezésekor szembeötlővé válik számára, hogy az unokatestvére által emlegetett gyönyörű nők, sportkocsik és a luxusvilla olyan álom, melynek teljes mértékben az ellenkezője valósult meg. Roman valójában nagy adósságokat halmozott fel a város legnagyobb bűnözőivel szemben, melyet legfőképp szerencsejáték-függőségének köszönhet, és tudja, hogy csak és kizárólag Niko segíthet neki elintézni ellenségeit. Már az első küldetésben föltűnik, hogy Roman lakhelye csupán egy lepukkant albérlet, a "sportkocsi" pedig egy rozoga taxi. A "vagyona" pedig a csőd szélén ingadozó taxiscégből származik, amit ő maga vezet. Niko nekilát unokatestvére kisegítésének, különféle piszkos megbízások teljesítésével, közben egyre inkább elnyeli őt az alvilág, és végül már nemzetközi szintű bűnöző lesz.

A történet során a főszereplő rájön arra, hogy a város már önmagában képes tönkretenni az embereket, aminek köszönhetően barátai halnak meg, vagy fordulnak ellene. A játék folyamán arra is fény derül, hogy a "Szabadság Városa" túl nagy a meneküléshez…

Többjátékos mód[szerkesztés]

A játék nem csak egyjátékos, hanem többjátékos módban is játszható. A többjátékos módnak öt fő fajtája van, amelyeken belül további változatok közt válogathatunk.

Team[szerkesztés]

 • Team Deathmatch
A klasszikus - Quake-szerű - "halálmeccs", melyben a játékosoknak csapatokba osztva kell irtaniuk egymást. A halottaktól bezsebelt pénz jelenti a pontot - amelyik csapatnak a legtöbb van belőle a meccs végén, az nyer.
 • Team Mafia Work
Csapatmunkára van szükség a különböző típusú és nehézségű feladatok teljesítéséhez, melyek ebben a játékmódban állnak a játékosok elé. Amelyik csapat a leggyorsabb, és a legtöbb pénzt keresi, az nyer.
 • Team Car Jack City
Liberty City teljes területéről kell adott autókat ellopni és leszállítani a gyűjtőhelyre. Minden leszállított autóért állapotával arányos pénzösszeg jár (kivéve a kábítószereket szállító autókat, melyek esetében mindenképp kifizetésre kerül a csomag teljes ára). Az a nyertes csapat, amely a legtöbb pénzt gyűjti össze.
 • Cops n' Crooks
Rabló-pandúr. Két csapatban játszható játékmód: az egyik csapat a menekülő rablókból, a másik az őket üldöző rendőrökből áll. A játékmódnak két változata van: az egyikben főnöküket kell biztonságos helyre juttatniuk a rablóknak, míg a rendőrök feladata a főnök likvidálása, a másikban maguknak a rablóknak kell megmenekülniük a rendőrök elől. Amelyik csapat teljesíti célját, az nyer.


Cooperative[szerkesztés]

 • Free Mode
A játékosok szabadon szórakozhatnak a városban, kivéve ha egyesek harcos kedvükben vannak. Annak minden részletét (időjárás, fegyverek, zsaruk stb.) beállítva.
 • Deal Breaker
A maximum 4 játékos feladata, hogy megakadályozzon egy-egy üzletet, majd a szemtanúkat megölve gyűjtsék a pénzt.
 • Hangman's N.O.O.S.E.
A maximum 4 játékos feladata, hogy Kenny Petrovic-ot kiszabadítsa a reptérről, akit a NOOSE (SWAT) üldöz.
 • Bomb da Base II.
A maximum 4 játékos a GTA 3 Bomb da Base küldetését viheti győzelemre. Itt egy orosz teherhajót kell elsüllyeszteni a játék első felében szerzett bombákkal.

Competitive[szerkesztés]

 • Deathmatch
(TBA)
 • Mafiya Work
(TBA)
 • Car Jack City
(TBA)

Race[szerkesztés]

 • Race
A Midnight Clubhoz hasonló, a játékban található teljes város területét kihasználó multiplayer autóverseny-mód, melyben egy adott autóval kell a starttól a célig elsőként eljutnia a játékosnak.
 • GTA Race
Az előbbi játékmódhoz hasonlóan autóversenyt rejt ez az opció is, itt azonban nem csak egy adott járművet használhat a játékos, átszállhat más autókba, sőt menet közben fegyveres küzdelmekre is számíthat.

Party[szerkesztés]

 • Party Mode
(TBA)

Rádióállomások[szerkesztés]

A Grand Theft Auto első részében is óriási jelentősége volt annak, hogy autóba ülve váltogathattunk a különböző rádióállomások közt, különböző zenei stílusok közt vándorolva. A készítők a későbbiekben is megőrizték ezen jó szokásukat, és mára már sokan a legjobb zenei válogatásokként tartják számon a GTA-ban hallgatható rádiók repertoárjait.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Niko Bellic, Roman Bellic, Little Jacob, Brucie Kibbutz, Packie McReary, Francis McReary, Dimitri Rascalov, Mikhail Faustin, Rodislav Bulgarin, Vlad, Ivan Bytchkov, Jimmy Pegorino, Derrick, Gerry, Kate, Mallory, Manny Escuela, Phil Bell, Ray Boccino, Dwayne, Playboy X, Jon Gravelli, Florian Cravic.

Letölthető epizódok[szerkesztés]

A 2007-es Electronic Entertainment Expo keretein belül jelentette be a Microsoft, hogy a Rockstar Games két exkluzív, Xbox Live Marketplace-en megvásárolható, letölthető epizódot készít Xbox 360 konzolra. A Take-Two 2007 második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeiből[7] kiderült, a letölthető epizódokat egyenként 25 millió dollárért vásárolta meg a Microsoft.

The Lost and Damned[szerkesztés]

2009. február 17-étől érhető el az Xbox Live Marketplace-en az első, The Lost and Damned című letölthető epizód. Az epizód főszereplője, Johnny Klebitz a The Lost motoros banda tagja. Az epizód az alapjáték történetének több rejtélyét is megmagyarázza, továbbá Niko Bellic is feltűnik egy kis időre. Az 1,78 GB-os epizód 1600 MS pontért vásárolható meg.

The Ballad of Gay Tony[szerkesztés]

2009. október 29-től letölthető a második, The Ballad of Gay Tony című epizód az Xbox Live Marketplace-ről, az előzővel megegyezző áron. A történet középpontjában Luis Fernando Lopez áll, aki Tony Prince vagyis "Gay Tony" night club birodalom tulajdonos ügyeit intézi.

Szintén elérhető a Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City című lemezes összeállítás, mely mindkét epizódot tartalmazza, és aminek futtatásához nincs szükség az eredeti játékra.

2010. április 16-tól mindkét epizód letölthető PC-re és PlayStation 3-ra, egyenként 20 dolláros áron, továbbá az Episodes from Liberty City című dobozos kiadás is megvásárolható az üzletekben.

Érdekességek[szerkesztés]

Niko Bellic filmbéli alteregoja[szerkesztés]

Fanatikus GTA IV rajongók hamar megtalálták, kiről is mintázta a Rockstar North Niko Bellic karakterét. Az Ellenséges terület című háborús akciófilm negatív főszereplője, Vladamir Mashkov és a Grand Theft Auto főszereplője közt letagadhatatlan hasonlóságot a Rockstar Games nem erősítette még meg, de talán nincs is szükség rá. Főleg, mert a színész ugyanazt a világoskék melegítőfelsőt viseli a filmben, mint a GTA IV első artworkjein Niko, és borostás arcuk is feltűnően hasonlít. Bizonyítékként szolgálhat még a szkeptikusokkal szemben, hogy Mashkov a filmben egy elszánt, jéghideg szerb katonát alakít, míg Niko a GTA-ban úgyszintén szerb illetőségű exkatona. Vladamir Mashkov egyébként az amerikai álmot New Yorkban kereső orosz gyilkosokról szóló 15 perc hírnév című filmben is szerepel.

Anyagi siker a GTA IV[szerkesztés]

A Grand Theft Auto IV-ből 3,6 millió fogyott a nyitónapon, és hatmilliót vettek alig egy hét alatt a Rockstar Games szerint. A játék kiadója, a Take2 hatmillió eladott példányt és 400 millió dolláros forgalmat várt a megjelenés utáni első héten. A negyedik rész viszont már az első napon 310 millió dolláros bevételt hozott, és a hét letelte után már 500 milliónál tartanak a számlálók. Az eddigi legsikeresebb játéknak, a Halo 3-nak az első napon 170 millióig sikerült eljutnia, az első hetet 300 millióval zárta a lövöldözős program. A filmek közül A Karib-tenger kalózainak utolsó része tartja a bevételi rekordot, 404 millió dolláros első heti nemzetközi jegybevétellel, amit a GTA alaposan felülmúlt.

AI, avagy a mesterséges intelligencia[szerkesztés]

Elérkeztünk a videójátékok egyik legfontosabb, s nem mindig legjobb pontjához, a mesterséges intelligenciához. A fejlesztők már a San Andreas megjelenése előtt is nagyban hangoztatták, hogy nagyot újítottak az AI rendszerén, ám forradalmi újításokat nem igazán tapasztalhattunk. Szerencsére a Grand Theft Auto IV-ben ez nem így van, hiszen nagy újításon ment keresztül a játék ezen aspektusa is. Tűzharcok során ellenfeleink okosan ugranak különböző fedezékek mögé, ahonnan megpróbálnak a lehető leghatékonyabban eltalálni minket. Ezúttal nem rohangálhatunk majd a városban kedvünkre egy rakétavetőt cipelve, hiszen a járókelők megrémülnek, és akár a zsarukat is hívhatják [sokszor telefonon keresztül!]. A régi GTA részek zombi-járókelőitől eltérően a Grand Theft Auto IV-ben sok mindent csinálnak a járókelők - egyesek tornáznak a Middle Park-ban, mások megisznak egy kávét a Bean Machine-nál. Akár egy rablás szemtanúi is lehetünk az utcán, és a rendőrök ugyanolyan keményen fellépnek mások ellen is, mint Niko ellen. A GTA játékok egyik legfontosabb része a körözési szint és a rendőrök elől való menekülés. Mint minden, ez is nagy változáson ment keresztül a GTA IV-ben. A fejlesztők egy ún. körözési zóna rendszert találtak ki, mely nagyjából hasonlít a Need for Speed: Carbon című játékban megismertre. Tehát, ha meglát minket egy rendőr, miközben valamiféle bűncselekményt követünk el, az adott helyzetünk lesz a körözési kör középpontja, és ebből a körből kell észrevétlenül kikerülnünk. Amint meglátnak ismét a rendőrök, a kör középpontja átkerül az adott helyre, majd ismét le kell onnan lépnünk. Minél nagyobb a körözési szintünk, annál nagyobb körből kell kikeverednünk. Körözés alatt egyébként a radar kék-piros színekben villog, és a rendőrök helyzetén kívül még a helikoptereket is jelzi. Ha nem tudnánk kikerülni a körből, akkor sincs gond, ugyanis elég csak szem elől tévesztetni magunkat, és egy kisebb sikátorban megbújni. A körözéshez kapcsolódóan még fontos megjegyezni, hogy továbbra is maradt a szokásos 6 csillag, ám már 3 csillagot is nehéz lesz eltüntetni, hála az intelligensebb rendfenntartói erőknek. Sajnos a játékban már nincs katonaság és tank sem, így 6 csillagnál egyszerűen csak rengeteg rendőr ered a nyomunkba.

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Windowsra a Rockstar Toronto és a Rockstar New England portolta a játékot.
 2. A játék animációs motorja az Euphoria, az arckifejezéseketImage Metrics

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Marbles, Mr. "Wanted" in Gamepro Magazine p. 52 (October 2007)
 2. a b Miller, Greg; Goldstein, Hilary: IGN: Grand Theft Auto IV hands-on preview. IGN, 2008. március 1. [2008. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 22.)
 3. Robinson, Martin: Grand Theft Auto IV UK Hands-On. IGN, 2008. február 28. [2008. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 4.)
 4. What does N.O.O.S.E stand for?. CBS Interactive Inc. [2011. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 4.)
 5. GamesTM, July 2007, p34
 6. Cundy, Matt: Six things in the demo that will change GTA forever. GamesRadar, 2007. július 26. [2011. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 26.)
 7. A Take-Two 2007 második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményei. [2009. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 27.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand Theft Auto IV című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]