Grand Theft Auto: San Andreas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grand Theft Auto: San Andreas
Grand Theft Auto San Andreas logo.svg
Fejlesztő Rockstar North
Kiadó Rockstar Games
Forgalmazó Take-Two Interactive
Capcom Japán
Producer Leslie Benzies
Zeneszerző Michael Hunter
Sorozat Grand Theft Auto
Motor RenderWare
Platformok PlayStation 2, Windows, Xbox, PlayStation 3
Kiadási dátum PlayStation 2
2004. október 26. ÉA
2004. október 29. PAL
Windows
2005. június 7. ÉA
2005. június 10. EU
2008. január 4. Steam
Xbox
2005. június 7. ÉA
2005. június 10. PAL
Legfrissebb kiadás
Stabil
 • Patch V1.09 Online (PC retail) (26/11/2017)
 • 2.00 (Android) (2/4/2019)
 • 2.2 (iOS) (12/4/2019)
 • 1.0.3 (MacOS) (9 Nov 2014)
Műfaj Akció
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár BBFC: 18
ESRB: M (eredeti)
ESRB: AO (újrasorolás)
ESRB: M (új kiadás)
OFLC: MA15+ (eredeti)
OFLC: RC (újrasorolás)
OFLC: MA15+ (új kiadás)
OFLC (ÚZ): R18
PEGI: 18+
Adathordozó DVD (1), letölthető
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

A Grand Theft Auto: San Andreas weboldala

A Grand Theft Auto: San Andreas a Rockstar Games Grand Theft Auto videójáték-sorozatának hatodik, és harmadik teljesen 3D-s része.

A története 1992-ben, a fiktív San Andreas államban játszódik, mely a valódi Kalifornia államon és Nevada állam egy részén alapul. Az előző részektől eltérően az államban három nagyváros található és a közöttük elterülő vidék: Los Santos, San Fierro és Las Venturas, melyek megfelelnek Los Angeles, San Francisco és Las Vegas játékbeli másainak.

A San Andreas először 2004. október 29-én jelent meg PlayStation 2 konzolra, majd 2005. június 10-én PC-re és Xbox-ra is. A játékból mára több mint 12 millió darab kelt el. 2013 decemberében megjelent IOS-re és Androidra a játék, majd 2014 januárjában Windows Phone-ra is.

A történet[szerkesztés]

Carl Johnson öt éve Liberty Cityben él, ám kénytelen visszatérni régi otthonába, San Andreasba, ugyanis anyját meggyilkolták. Mikor megérkezik, találkozik testvérével, Sweettel, régi ismerőseivel, rokonaival, ám ellenségeivel is. Érkezése után nyomozni kezd anyja halála után, ám ebben rengeteg ember akadályozza. A nyomozása során egyre több sötét dolog derül ki barátairól, a város bandáiról és a hatóságokról is.

Cselekmény[szerkesztés]

Első fejezet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A játék első fejezete Los Santos és a Red County nevű vidéken játszódik.

Miután CJ visszatér Los Santosba, egyből beleköt néhány rendőr: Tenpenny, Pulaski és Hernandez. A három korrupt zsaru ismerteti vele, hogy rengeteg minden megváltozott a távozása óta, majd kidobják egy számára ellenséges, a Ballas banda területére. Mikor visszatér a Grove Street-i házába, találkozik régi cimborájával, Big Smoke-kal, akivel ezután ellátogatnak CJ anyjának sírjához. Ott újabb régi arcokkal találkozik: bátyjával, Sweettel, másik régi barátjával, Ryderrel és nővérével, Kendllel. Kiderül, hogy Sweet még mindig haragszik CJ-re, mivel őt okolja Brian (CJ testvére) haláláért. Mikor Kendl elmegy, egy Ballas-autó jelenik meg, és sortüzet nyit a fiúkra. Az eset után a romokban heverő Grove Street Families újra összekovácsolódik és bandaháború veszi kezdetét.

Carl, Big Smoke, Ryder és bátyja oldalán száll harcba, többször egymaga hajtja végre a tőlük kapott küldetéseket. Ebben Emmet, a fegyverkereskedő is segít neki. Néhányszor a Grove Street egyik tagja, B-Dup drogos bandájával is meggyűlik a Grove Street-i fiúk baja. Carlék megismerkednek Kendl mexikói barátjával, Cesarral, aki ezután rengeteg információt szerez nekik.

Megismerjük a banda régi ismerősét, a frissen szabadult OG Locot, akinek minden vágya, hogy híres rapper legyen. Ezért megbízza CJ-t, hogy segítsen neki megszerezni a Madd Dogg nevű, sikeres szakmabeli dalszövegeit. A gengszterellenes Tenpennyék is többször lefizetik CJ-t, hogy végezzen el néhány feladatot számukra.

A játék első fejezetének végén Sweet elindul, hogy végleg leszámoljon a Ballasokkal, ám Cesar jóvoltából fény derül egy sötét titokra: a Ballas banda, Tenpenny, Pulaski, Smoke és Ryder is közrejátszott CJ anyjának meggyilkolásában. Bizonyíték rá, hogy CJ látja őket egy garázsnál, ahol pontosan az a zöld Sabre parkol, amiből azon az este a Johnson ház elé gurulva a házra lőve megölték a fivérek anyját. CJ rájön, hogy valószínűleg Sweet csapdába sétált bele, így bátyja után siet. Csakhogy Sweet és bandája az utolsókat rúgja egy parkolóban, ahol már körbevették őket a Ballasok. CJ segít a megmaradt barátainak a harcban, végül a rendőrség tűnik fel, majd CJ előtt elsötétül a kép…

Második fejezet[szerkesztés]

A játék második fejezete San Fierróban és a Flint County nevű vidéken játszódik.

CJ a Mount Chiliad lábánál lévő kisvárosban, Angel Pineban tér magához, Tenpenny és Pulaski karmaiban. Elmondják neki, hogy Sweet él és börtönben ül, majd egy küldetést adnak CJ-nek: meg kell ölnie egy rendőrt, aki Tenpenny ellen tanúskodna. Mivel CJ nem akar hűvösre kerülni, megöli a szövetségi ügynökök által őrzött tanút. Ezután egy bárba belépve egy Catalina nevű, agresszív nővel találkozik, akivel később különös kapcsolatba kerül. A lány több pénzszerzési lehetőséget is ajánl neki. Egy alkalommal bemutatja CJ-nek új barátját, a szótlan Claude-ot (a kilenc évvel később játszódó Grand Theft Auto III főszereplőjét), aki ellen indul egy illegális autóversenyen. Miután CJ megnyeri ezt, Claude pénz híján egy lepukkant San Fierro-i garázst ajándékoz neki.

Tenpenny-n keresztül Carl megismer egy marihuána termesztő öreg hippit, aki csak The Truth-nak ("Az Igazság") hívja magát. CJ küldetéseket kap tőle, ám egy alkalommal rendőrök akadnak rá a drogültetvényre. Truth és Carl felégetik az egész termést, majd San Fierróba menekülnek. Itt Carl szert tesz néhány új ismerősre: megismer egy Zero nevű számítógépzsenit, és a Triádok vezetőjét, a vak Woozie-t. A férfi azt a feladatot adja CJ-nek, épüljön be a város legnagyobb drogbárói - Jizzy B és T-Bone Mendez - közé, majd kiderítve harmadik társuk személyazonosságát, végezzen velük. CJ először Jizzyvel, majd azzal a bizonyos harmadik emberrel, Mike Torenóval is végez, akinek lelövi a helikopterét.

Nem sokkal ezután Cesar egy mólóhoz hívja Carlt, ahol mindketten csatlakoznak a harchoz a Triádok oldalán, T-Bone Mendez, Ryder és azok emberei ellen. A csatában CJ megöli Mendezt és Rydert, az ütközetet a Triádok nyerik. Csakhogy ezután Woozie arra a döntésre jut egy Ran Fa Li nevű Triád-vezetővel, hogy végleg kisöprik a városból a vietnámiak bandáját. Busás összegért CJ elvállalja, hogy segít ebben, több misszió után végül megöli a vietnámiak Snakehead nevű vezetőjét, így azok elhagyják San Fierrót.

Harmadik fejezet[szerkesztés]

A játék harmadik fejezete a sivatagban és Las Venturas-ban játszódik.

CJ egy ismeretlen hívást kap a Las Venturas melletti sivatagból. Mikor odamegy, meglepő személybe botlik: a halottnak hitt Mike Torenóba. A férfi elmondja, hogy azért nem halt meg, mert egy titkosügynök, és egy "hasonmása" ült a felrobbant helikopteren. Mike megígéri, szabadon engedi Sweetet, ha cserébe CJ elvégez neki néhány feladatot. Carl teljesíti ezeket, később pedig Truth bízza meg különböző feladatokkal. Csakhogy Woozie újra felbukkan CJ életében, és meglepő dologgal áll elő: ki akar rabolni egy Las Venturasban található kaszinót, ami ellenséges számára. CJ ezután segít a kaszinórablás előkészítésében. Többek között lenyúl a seregtől egy teherhordó-helikoptert, és egy páncélautót is, és egy Millie nevű, a kaszinóban dolgozó felszolgálólány bizalmába férkőzik azért, hogy odaadja neki a mágneskártyáját, amivel át lehet jutni néhány ajtón. Végül sikerül a rablás, Zero és a Triádok segítségével.

Ezután Tenpenny ad neki újabb missziókat. Egy alkalommal Frank egy elhagyatott, sivatagi helyre hívatja CJ-t, hogy az átadjon neki egy ellopott rendőrségi aktát. Csakhogy Carl szemtanúja lesz, amint Pulaski és Frank megtudja, hogy Hernandez társuk besúgó. A két rendőr megöli Hernandezt, majd miután Tenpenny elhagyja a helyszínt, Pulaski kényszeríti Carlt, hogy ássa el a holttestet. Csakhogy az egy óvatlan pillanatban a rendőrre támad, akit ezután egy rövid üldözés után meg is öl.

Negyedik fejezet[szerkesztés]

A játék negyedik fejezete Los Santos-ban játszódik.

Később Tenpenny tettei kiderülnek, így letartóztatják, CJ pedig visszatér Los Santosba. Toreno ígérete alapján Sweetet kiengedik a börtönből, csakhogy Tenpenny felmentése után a városban káosz lesz úrrá: házakat gyújtogatnak és rabolnak. CJ segít az immár barátnak tekinthető Madd Doggnak ráijeszteni a korábban tőle dalszövegeket lopó OG Locra.

A Grove Street-i fiúk elhatározzák, hogy végleg megsemmisítik a Ballas és a Vagos bandát, a tisztogatásban Carl is részt vesz. A harcok közben Sweet és CJ megtudják, hogy a Grove Street egyik vezetője, B-Dup és annak hű barátja, Big Bear átállt a Ballasokhoz, betörnek a házába, majd elbeszélgetnek velük. Végül megkegyelmeznek B-Dupnak, Big Beart pedig visszaveszik a bandába. A háborúkat a Grove Street nyeri.

A hatalmi átrendeződés után Sweet megtudja, hol rejtőzik Big Smoke, így CJ-vel felkeresik. Míg öccse parancsára Sweet az autóban marad, CJ betör a búvóhelyre, egy droglaborba. Lemészárolva az őröket, hosszas lövöldözés után megöli az áruló Smoke-ot. Csakhogy Tenpenny jelenik meg sörétes puskával a kezében, és elrabolja Carl elől Smoke pénzét, majd felgyújtja az épületet. CJ az utolsó pillanatban jut ki, ám meglepő látvány fogadja odakinn: Tenpenny és néhány rendőr egy tűzoltóautóval kezd el menekülni, létráján Sweettel. Carl üldözőbe veszi őket, majd segít bátyjának átugorni az ő autójába. Csakhogy rendőrautók veszik üldözőbe őket, és a tűzoltóautóból is tüzet nyitnak rájuk. Hosszas üldözések után végül Tenpenny elveszíti uralmát járműve felett, így a tűzoltóautó egy hídról egyenesen a Grove Streetre zuhan. A balesetben Tenpenny halálra zúzza magát.

A történet végén a városban újra visszaáll a rend, és a Grove Street bandája veszi át a hatalmat…

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Városok[szerkesztés]

A játék három városa:

 • Los Santos: A játék első szigete. Egy tipikus üdülőváros, ami nagy vonalakban Los Angelesre emlékeztet. Az utcáin bandaháború dúl, az egész játékban itt a legmagasabb a bűnözés. A városrészei: Los Santos belváros, Mullholland csomópont, Sunrise, Gazdagnegyed, Piac, Rodeo, Kelet Los Santos, Gettó, Idlewood, Willowfield, Óceán-dokkok és a Los Santos Nemzetközi Reptér.
 • San Fierro: A játék második szigete. San Andreas kereskedelmi, repülési és hajózási központja, ami San Francisco játékbeli mása. Sok felhőkarcoló és hivatal található itt. Emellett ez a játék legkisebb városa is.
 • Las Venturas: A játék harmadik szigete. A kaszinók, a hotelek és a gazdagok városa (tehát mondhatni Las Vegas alternatívája), ami a sivatag kellős közepén helyezkedik el. Itt nincsenek bandák és bűnözés se nagyon, amíg CJ meg nem érkezett oda. A város főutcája zsúfolásig van kaszinókkal, hotelekkel és drága üzletekkel. A város neve a fejlesztés során sokat változott, néhány képen "LG" fedezhető fel, a második változat pedig Las Venturra volt.

A játékban kisebb falvak is találhatók, amik a nagyvárosok közötti vidéken helyezkednek el. Név szerint: Blueberry, Angel Pine, Las Colinas, Whetstone, El Quebrados, Las Payadas, Back O' Beyond, Shady Creeks, Palomino Creek és Leafy Hallow.

 • Törölt Sziget: Mike Toreno tanyáján található egy térkép, amin felfedezhető néhány eltérés, például hogy nincs "Bayside", hanem helyette egy kicsit távolabb egy sziget, ami az Alcatrazhoz hasonló lett volna, de a fejlesztés során kivették és berakták helyette a Bayside-ot. Ez már a játék fejlesztése legvégén történt.

Bandák[szerkesztés]

A játékban előforduló bandák:

 • Grove Street Families: Los Santos egyik bandája, amit Sweet és Carl irányít. Három családból áll. A Grove Street Families aminek a területe a Gettó, a Seville Boulvard Families, aminek a területe a Playa Del Seville, és a Temple Drive Families aminek a területe a Temple, Market, Mullholland Intersekció. Ruhájuk színe zöld, legfőbb fegyverük az UZI és a pisztoly. A banda főbb tagjai: Sean "Sweet" Johnson, Carl Johnson, Melvin "Big Smoke" Harris (áruló), Lance "Ryder" Wilson (áruló), Barry „Big Bear” Thorne és Mark „B-Dup” Wayne (áruló).

Terület: Los Santos: Gettó, Playa Del Seville, Temple, Santa Maria Part majd Glen Park és Idlewood Érdekesség: Eredetileg a Grove Street Familyt Orange Grove Familynek hívták, és a megjelenés előtt lett belőle Grove Street Family. (Néhány graffiti még mindig OGF-et vagyis Orange Grove Family-t ábrázol.)

 • Ballas: Los Santos egyik bandája, a Grove Street legfőbb ellensége. Két családból áll. A Front Yard Balla-ból aminek a területe az Idlewood, és a Rollin' High Ballas Country aminek a területe a Keleti Los Santos, Jefferson, Los Flores. Ruhájuk színe lila, legfőbb fegyverük az UZI,

kés és a pisztoly. Legfőbb tagok: Mark „B-Dup” Wayne, Melvin "Big Smoke" Harris, Lance "Ryder" Wilson. Vezető: Kane Tagok: Kicsi Menyét. Terület: Los Santos: Kelet Los Santos, Idlewood, Glen Park, Verona Part, Willowfiled és Jefferson.

 • Los Santos Vagos: Los Santos egyik bandája, a Grove Street egyik ellensége. Ruhájuk színe sárga (csak fejpánt), legfőbb fegyverük az UZI, kés és a pisztoly. Vezető: Big Poppa Tagok: Freddy

Terület: Los Santos: Los Flores, Las Colinas, Keleti Part.

 • Varrios Los Aztecas: Los Santos mexikói bandája, a Ballas és a Vagos ellensége, szövetségben állnak a Grove Street-tel. Ruhájuk színe türkiz (csak fejpánt), legfőbb fegyverük az UZI, kés és a pisztoly. Legfőbb tagok: Cesar Vialpando, Gal, Hazer, Sunny, Jose.

Terület: Los Santos: Kis Mexikó, El Corona, Verdant Bluffs,Unity Állomás és a Commerce.

 • San Fierro Rifa: San Fierro egyik bandája, a los santosi mexikói bandák (Varrios Los Aztecas, Los Santos Vagos) ellensége (bár a játék során drogügyleteket kötnek a Vagos-szal). Ruhájuk színe türkiz (csak fejpánt), ezért könnyen összekeverhetők az Aztecas-szal. Fegyverük nincs. Pénzük alig, ez is a drogból származik. Legfőbb tag: T-Bone Mendez, a bandavezér a játékban meghal.

Terület: San Fierro: Doherty, King, Garcia és Battery Point.

 • Triádok: San Fierro egyik bandája, a vietnámiak legfőbb ellensége. Ruhájuk színe fekete, legfőbb fegyverük az AK-47, UZI és pisztoly. Legfőbb tagok: Wu Zi Mu, Ran Fa Li, Su Xi Mu, Little Lion, Ah Ah Kung és Guppy.

Terület: San Fierro: Kínai Negyed és Calton Magaslat. Las Venturas: Négy Sárkány Kaszinó.

 • Da Nang Tang Fiúk: San Fierro egyik bandája, a Triádok legfőbb ellensége. Ruhájuk színe változó, legfőbb fegyverük az UZI, kés és a pisztoly. Legfőbb tag: Snakehead.

Terület: San Fierro: Északi Sugárút, Keleti Sugárút és Easter Basin.

 • Leone Család: Egy olasz maffiacsalád Liberty Cityből. Vezére Salvatore Leone. Terület: Las Venturas: Caligula Kaszinó. A Sindacco Család és a Forelli Család ellensége.
 • Forelli Család: Szintén egy olasz maffia bűnszervezet Liberty Cityből. Marco Forelli, Sonny Forelli testvére a banda vezetője, de Carl megöli őt a Marco Bistróban, LIberty Cityben. A Leone Család és a Sindacco Család riválisa. Terület: Las Venturas: Caligula Kaszinó.
 • Sindacco Család: Ez is egy olasz maffiacsalád Liberty Cityből. Vezére Johnny Sindacco (csak másodlagos) aki a húsüzemben meghal szívrohamban. A Leone Család és a Forelli Család riválisa.

Terület: Las Venturas: Caligula Kaszinó, Sindacco vágóhíd, Sindacco műanyaggyár.

 • Orosz Mafiák: Csak 3 küldetésen láthatjuk őket, Smoke üzletelni akart velük de balul sült el (az utolsó küldetésen már szövetségesek), szövetségben állnak a Ballas bandával.
 • Seville Boulvard Families:A Grove Street egyik barátságos bandája,ám a játék folyamán ellenük fordulnak.Egyszer rátámadnak Sweet-re de Carl megakadályozza. A családegyesítés című küldetésben Sweet újra egyesíti őket, a Temple Drive Familiessel együtt. Terület: Los Santos: Playa Del Seville, Willowfield, Keleti Part és az Óceáni-Dokkok. Fegyver:UZI,Pisztoly.
 • Temple Drive Families: :A Grove Street egyik barátságos bandája,ám a játék folyamán ellenük fordulnak. A családegyesítés című küldetésben Sweet újra egyesíti őket, a Seville Boulvard Familiessel együtt.

Terület: Los Santos: Temple, Market, Mullholland Interszekció, Vinewood.

Crack Deallers: Los Santos egyik drogos bandája, a Grove Street ellensége. Ruhájuk sötét barna atléta vagy fehér kapucnis pulcsi.

Vezető:Mark '''B-dup''' Wayne

Terület: Los Santos: Crack Den,Idlewood,Keleti Los Santos,Jefferson,Glen Park.

C.R.A.S.H.: San Andreas gengszterellenes rendőrsége.

Vezető: Frank Tenpenny

Tagok:Eddie Pulaski, Jimmy Hernandez

Legfőbb terület:Pershing Tér.

Fegyver:UZI,Pisztoly,Sörétes Puska.

Szereplők[szerkesztés]

 • Carl "CJ" Johnson A játék főszereplője. 5 évvel ezelőtt (1987) bandájával, a Grove Streettel küzdött Los Santos bandái ellen, ám a háborúk során öccsét, Briant ismeretlen körülmények között hagyta meghalni, ő pedig Liberty Citybe menekült. 1992-ben, öt évvel a történtek után visszatér Los Santos városába, mivel anyját valakik meggyilkolták. Mikor megtudja, hogy anyja gyilkossága hátterében bandák, rendőrök és még barátok is vannak, bosszúhadjáratba kezd. Végül hosszú utat bejárva a Grove Street-tel megnyeri a bandaháborút, és Los Santos "királya" lesz.
 • Sean "Sweet" Johnson A Grove Street banda tagja, Carl bátyja. Többször is bajba keveredik a történet során, amikből általában Carl húzza ki. Egyszer egy rajtaütés során súlyosan megsérül és elkapják a rendőrök. Később Toreno elintézi a szabadlábra helyezését. Ezek után már Big Smoke-ot keresik. A játék végén CJ-nek segít a Grove Street család irányításában.
 • Melvin "Big Smoke" Harris: A Grove Street tagja, Carl régi barátja. Testes teremtmény, aki többször megeszi a kaját barátjai elől. Életében nagy szerepet játszanak a könyvek és a drog. Többször kér segítséget Carltól, ám a történet végén kiderül, hogy elárulta a bandát és Carl anyjának gyilkosságában is szerepet játszott. Miután lecseng a bandaháború, CJ és Sweet a nyomára akad, és Carl, egy hadseregnyi Ballas-tagon átvergődve magát a nyomára akad, és végez vele.
 • Lance "Ryder" Wilson: A Grove Street tagja, CJ régi barátja. Látszólag bandája szolgálatában áll, de valójában CJ anyjának meggyilkolásában játszott közre. Egyszer San Fierróban találkozóra ment T-Bone-hoz, ám rájuk bukkant Cesar Vialpando, és CJ-vel karöltve végeztek vele.
 • Kendl Johnson: CJ és Sweet egyetlen lánytestvére. Később Cesar Vialpando barátnője aztán felesége.
 • Cesar Vialpando: Kendl barátja. Mexikói származása miatt CJ és Sweet nem nézik jó szemmel a kapcsolatukat, ám később megbarátkoznak Cesarral, aki ezután a segítségükre lesz. Több fontos információt szolgáltat CJ-nek az ellenséges bandákkal, és az árulókkal kapcsolatban. Neki is köszönhető a Grove Street diadala.
 • Catalina Vialpando: Cesar unokatestvére, akit CJ egy bárban ismer meg. A harcias természetű hölgy és Carl között futó kaland alakul ki. A lány ezután pénzért küldetéseket ajánl neki. Később Claude-dal lelép Liberty City-be.
 • Frank Tenpenny: San Andreas egyik korrupt rendőrtisztje, egy gengszterellenes csapat vezetője. Többször megfenyegeti CJ-t, majd küldetésekkel bízza meg, amik többsége Tenpenny lebukásának elkerülésére szolgálnak.
 • Eddie Pulaski: Tenpenny korrupt társa.
 • Jimmy Hernandez: Tenpenny és Pulaski társa, aki valójában besúgó.
 • Jeffrey "OG Loc" Martin: A Grove Street régi barátja, nagyszájú, tehetségtelen rapper.
 • Madd Dogg: Egy gazdag és sikeres rapper, akitől OG Loc kérésére Carl ellopja a dalszövegeit és megöli a menedzserét. Madd Dogg ezért ivásba kezd, majd Las Venturas-ban öngyilkosságra készül, amit Carl megakadályoz. Ettől kezdve Carl lesz a menedzsere.
 • Wu Zi Mu "Woozie": A Mountain Cloud Boys Triádok tagja, akit Carl egy illegális autóversenyen ismer meg. Később megszerzi a Four Dragon Casino-t (Négy Sárkány kaszinó).
 • Zero: Truth számítógépzseni ismerőse. A hobbija egyben a foglalkozása is: egy RC játékokkal foglalkozó boltot üzemeltet, amit Carl vesz meg. Ősi ellensége egy Berkley nevű ember, akit Carl segítségével egy RC versenyen ver meg. Később a Caligula kaszinó kirablásában segédkezik.
 • Ran Fa Li: A Red Gecko Tong Triádok vezetője. Később Woozie és Carl szerződést köt vele.
 • Su Xi Mu: Woozie segédje, aki gyakran képviseli vak főnökét. Később segít CJ-nek visszaszerezni Madd Dogg házát, de életét veszti, amikor a Vagosos szétlövi a fejét.
 • Claude Speed: A GTA3 néma főhőse, Catalina szerelme, aki autóversenyekkel keresi a pénzét.
 • Truth: Tenpenny hippi ismerőse. Vidéken van egy tanyája, ahol marihuanát termesztett, míg rá nem találtak a rendőrök, így Carllal San Fierróba menekült. Truth kérésére a 'Black Project' nevű küldetésben meg kell szerezni számára a Jetpack-et.
 • OG Loc: Egy idióta ember akinek semmi rap tudása sincsen, de híres rapper akar lenni. Erről szól a "Madd Dogg's Rhymes" című küldetés amiben el kell lopni Mad Dogg rímgyűjteményét Loc-nak.
 • Jizzy B: San Fierro legnagyobb stricije, a Pleasure Domes Club tulajdonosa.
 • T-Bone Mendez: Jizzy egyik üzlettársa, drogban utazik.
 • Mike Toreno: Titkosügynök, akinek kapcsolatai vannak Jizzyvel, T-Bone-nal, Ryderrel és Smoke-kal. Ő az egyetlen, aki ki tudja szabadítani Sweetet, ezért Carl segít neki.
 • Barry „Big Bear” Thorne: A Grove Street egyik régi, hűséges tagja. A drog azonban B-Dup szolgájává tette. Később visszaállt a Grove-hoz.
 • Mark „B-Dup” Wayne: A Grove Street banda egyik tagja, aki jó kapcsolatban van Big Bearrel, később pedig a Ballas bandával.
 • Kígyófej: a San Fierróban tevékenykedő vietnámi banda vezetője.
 • Emmet: Los Santos egyik fegyverkereskedője.
 • Brian Johnson: Carl fiatalon elhunyt öccse.
 • Old Reece: Egy öreg Los Santos-i fodrász, a Grove Street régi ismerőse.
 • Freddy: A Vagos tagja, OG LOC ellensége. Amikor OG LOC-ot szabadon engedték Carl-lal rábukkantak és végeztek vele.
 • Big Poppa: A Vagos vezetője. Egyszer amikor Carl segített Madd Dogg-nak visszaszerezni a házát, Carl rábukkant és végzett vele.
 • Kicsi Menyét: Régen a Grove Street tagja volt, de valamilyen ok miatt át ált a Ballas-hoz de Carl megölte.
 • Kane: A Ballas vezetője. Egyszer Kicsi Menyét temetésén Carl és Sweet rábukkant és végeztek vele.
 • Marco Forelli: A Forelli család vezetője, de Carl megöli őt a Marco bistroban.
 • Ken Rosenberg: Egy bolond ember és mindig szaglász.

Rádióállomások[szerkesztés]

A GTA San Andreas-ban 11 rádióadó van 20 külön DJ-vel. Rádiót csak akkor lehet hallgatni, amikor valami földi, vízi vagy légi járműbe szállunk (kivétel ez alól a bicikli). Az adóknak különféle stílusuk és műsorvezetőjük van.

 • WCTR: Egy beszélgetős rádió, amin hírek és talkshow-k mennek.
 • Master Sounds 98.3: Ezen a rádión a soul legnagyobb slágerei, groove és klasszikus funkdalok mennek. A DJ-je Johnny "The Love Giant" Parkinson.
 • Playback FM: Itt hamisítatlan hiphop megy minden mennyiségben. A DJ Forth Right MC.
 • Bounce FM: A funkzene otthona, amit The Funktipus vezet.
 • K-DST: Klasszikus rock- és rock n' roll adó Tommy "The Nightmare" Smith-szel, kinek hangját a Guns N’ Roses énekese, Axl Rose kölcsönzi.
 • K-Jah West Radio: Itt dancehall-, reggae- és clubzene megy, emellett ez az egyetlen rádió, aminek két műsorvezetője van: Marshall Peters és Johnny Lawton.
 • CSR 103.9: Egy modern soul adó. A DJ Philipp "PM" Michaels.
 • Radio X: A modern rock adója, a DJ-je Sage.
 • K-Rose: Itt countryt és westernt adnak. A DJ Mary-Beth Maybell.
 • Radio Los Santos: A nyugati part hiphop rádiója. Julio G vezeti.
 • SF-UR: A house zene adója, a DJ Hans Oberlander.

További információk[szerkesztés]