Galléros mangábé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Galléros mangábé
Fiatal galléros mangábé
Fiatal galléros mangábé
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák
(Cercopithecinae)
Nem: Lophocebus
(Palmer, 1903)
Faj: L. albigena
Tudományos név
Lophocebus albigena
(Desmarest, 1822)
Elterjedés
Grey-cheeked Mangabey area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Galléros mangábé témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Galléros mangábé témájú kategóriát.

Egy galléros mangábé csapat Ugandában

A galléros mangábé (Lophocebus albigena) a cerkóffélék családjába (Cercopithecidae), azon belül pedig a cerkófmajomformák alcsaládjába (Cercopithecinae) tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-Afrika, Nigériától és Kameruntól Uganda nyugati részéig, az esőerdők felső lombkoronaszintjében él. Mindig víz közelében tartózkodnak.

Alfajai[szerkesztés]

  • Lophocebus albigena albigena
  • Lophocebus albigena johnstoni
  • Lophocebus albigena osmani

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza a hímeknél 55-70 centiméter, a nőstényeknél 50-60 centiméter. A hímek jóval súlyosabbak a nőstényeknél. Míg a nőstények 4-7 kilogrammosak, a hímek akár 11 kilogrammosra is megnőhetnek. Bundája fekete, kivéve barnás színű, hosszú szőrgallérját. Tarkóján bóbitaszerű szőrpamacs található. Hosszú, sűrű szőrrel borított farka van, melyet ha lent tartózkodik az állat a földön függőlegesen, zászlószerűen felmereszt. A hímeknek sajátos torokzacskója van.

Életmódja[szerkesztés]

A galléros mangábék idejük jelentős részét magasan fent a lombkoronában töltik, a földre ritkán ereszkednek le. 10-20 főből álló csoportokban élnek, melyek több hímből, sok nőstényből és azok kölykeiből állnak. A csoporton belül az egyedek hangokkal tartják egymás között a kapcsolatot. A csoport hímjei, főleg a legmagasabb rangú sűrűn hallatja kiáltásait. Torokzacskója hatalmasra felerősíti kiáltásait. Kiáltására saját csapatának tagjai összegyűlnek, a más csapathoz tartozó egyedek pedig igyekeznek távolabbra kerülni. A hangjelzés ilyen módon hozzájárul, hogy a csapatok megfelelő távolságot tartsanak egymástól az esőerdőben. A csapatok gyakran társulnak más majomfajokhoz, főleg cerkófokhoz.

Gyümölcsöket, dióféléket fogyasztanak, néha elkapnak néhány rovart is a levelek között. Ha valamilyen erdei gyümölcs a talajon érik, akkor felhagynak óvatosságukkal és leereszkednek a földre táplálkozni.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény 175 napnyi vemhesség után egyetlen utódod hoz a világra. A kicsi felnevelésében részt szokott venni a csapat többi nősténye is. A nőstények három, a hímek csak öt vagy hétéves korukban lesznek ivarérettek. A hímek ivarérettségük elérése után elhagyják szülőcsoportjukat, a nőstények ellenben életük végéig ott maradnak. Fogságban elélhetnek akár 30 évig is, a szabad természetben várható élettartamuk minden bizonnyal alacsonyabb.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Élőhelyeinek elvesztése és a vadászat azt a fajt is érinti. Mindenesetre jelenleg kevésbé veszélyeztetett faj.

Rokonai[szerkesztés]

A galléros mangábénak két közeli rokon faja van.

  • Az üstökös mangábé (Lophocebus aterrimus), mely főleg a fején lévő felálló bóbita alapján különbözik tőle és amelyik Angola és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fordul elő.
  • Az Opdenbosch-mangábé (Lophocebus opdenboschi), melyet korábban az üstökösmangábé alfajának tartottak. Ez a faj a Kongói Köztársaság és Cabinda területén él.

A 2005-ben felfedezett Hegyi mangábé is közeli rokona, de azt külön nembe, a Rungwecebus nembe sorolják jelenleg.

Korábban ezt a fajt a Cercocebus nembe sorolták, mint az összes mangábét. Már ott is elkülöníteték rokonaival együtt, mint különálló alnemzetséget. Immungemetikai vizsgálatok igazolták, hogy a két csoport egymástól függetlenül vált ki a törzsfejlődés során a pávián-makákó ágból, és önállóan fejlődött tovább. Ez alapján elkülönítették a mangábékat két nemre, a Cercocebus és a Lophocebus nemre. A Cercocebus mangábék valahol a makákók és páviánok között helyezkednek el és közelebb állnak a mandrillhez és a drillhez, mint a páviánokhoz. Velük szemben a Lophocebus mangábék igen közeli rokonságban állnak a páviánokkal és a dzseládákkal és igen távol állnak származástanilag a Cercocebus mangábéktól.

Források[szerkesztés]