Hegyi mangábé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hegyi mangábé
Kipunji walking h.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok
Altörzs: Gerincesek
Osztály: Emlősök
Rend: Főemlősök
Család: Cerkóffélék
Alcsalád: Cerkófmajomformák
Nem: Rungwecebus
Tudományos név
Rungwecebus kipunji
Davenport, 2005
Elterjedés
Kipunji area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hegyi mangábé témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyi mangábé témájú médiaállományokat és Hegyi mangábé témájú kategóriát.

A hegyi mangábé (Rungwecebus kipunji) a cerkóffélék családjába tartozó, Kelet-Afrikában honos, a kihalás szélén álló majomfaj. 2003-ban fedezték fel.

Megjelenése[szerkesztés]

A hegyi mangábé feje

A hegyi mangábék viszonylag nagyok, testhosszukat 85–90 cm-re becsülik, a hímek testsúlya kb. 10–16 kg. Farkuk hosszabb a testüknél és általában felfelé, fordított U-alakban tartják. A hímek és nőstények színezete hasonló. Szőrzetük viszonylag hosszú, amivel talán a Rungwe-Livingstone erdő hűvös éghajlatához alkalmazkodtak. Bundájuk fakó világos- vagy közepesen barna, színű, a farkuk vége felé eső fele és a hasuk fehéres. Végtagjainak végén a szőr megsötétedik. Csupasz kéz- és lábfejük, valamint arcuk fekete. Homlokukon, illetve kétoldalt a pofáikon a szőrzet meghosszabbodott és olyan külsőt ad neki, mintha kis oroszlánsörény keretezné az arcát. Szemei barnák, szemhéjai (sok mangábétól eltérően) nem világosak, hanem arca többi részéhez hasonlóan feketék. Pofája viszonylag megnyúlt.

A hegyi mangábét 2003-ban fedezték fel Tanzániában. Először a Lophocebus nembe sorolták, de mivel mind morfológiailag, mind genetikailag sok hasonlóságot mutat a páviánokkal, végül külön nemet hoztak létre a számára, az élőhelyéről elnevezett Rungwecebus-t.

Elterjedése[szerkesztés]

Tanzániában honos. Összesen két, egymástól 350 km-re lévő populációja ismert. Az egyik kb. 13 km²-t foglal el 1750-2450 méteres magasságban a Déli-felföld Rungwe-Livingstone erdejében, a másik az ország délnyugati részén a Ndundulu-erdő természetvédelmi terület 8 km²-én található mintegy 1300-1750 méteren.

Erdei faj, Tanzánia hegyvidékének erdeiben él. A Rungwe-Livingstone erdő felsőbb régióiban a hőmérséklet május és szeptember között akár –3 °C-ig is süllyedhet.

Életmódja[szerkesztés]

Nappal aktív, ideje döntő részét a fák lombjai között tölti, csak néha látogat le a talajra élelmet keresni, esetleg ha ragadozó vagy társai agressziója elől menekül. 30-36 egyedből álló csoportokban él, magányosan nem észlelték. A Ndundulu-erdőben 3, a Rungwe-Livingstone erdőben 16 csoportja ismert. A csoportok 0,24-0,99 km²-es területen belül mozognak. Igen hangos állatok, jellegzetes hívóhangjukat dudálás-ugatásnak írták le.

Mindenevők, zsenge levelekkel, hajtásokkal, virágokkal, fakéreggel, érett és éretlen gyümölcsökkel, zuzmóval, mohával, rovarokkal táplálkoznak, de a falvakból kukoricát, babot, édesburgonyát is lopnak.

A hegyi mangábé fő ellensége a koronás sas és feltehetően a leopárdok is elkapnak néhányat közülük.

Szaporodása alig ismert. Megfigyelték, hogy sok más óvilági majomhoz hasonlóan az ovuláló nőstény ivarszervének környéke megduzzad. A rokon fajok nőstényei kb. hat hónapig vemhesek és egy utódot hoznak a világra.

Élettartama nem ismert, a rokon fajok 20-45 évig élnek.

Környezetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A hegyi mangábé a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján súlyosan veszélyeztetett státusszal szerepel. A Rungwe-Livingstone erdő erősen degradálódott és fragmentált; jelentős az illegális fakitermelés, vadászat és szénégetés. A helyi lakosság a húsukért és a termények megdézsmálása miatt vadászik a majmokra. A Ndundulu-erdő jó állapotban van, a mangábék azonban ismeretlen okból nem szaporodtak el. 2007-ben a faj teljes létszámát 1117 egyedre becsülték. Szerepel a washingtoni egyezmény II. függelékében, vagyis kereskedelme korlátozott.

Források[szerkesztés]