GYÉPÉ csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GYÉPÉ csata
South Park
5. évad, 2. epizód
Eredeti címCripple Fight
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám503
Első sugárzás2001. június 27.
Első sugárzás Magyarországon2005. február 1.
Kronológia
ElőzőA szarral nem szabad szarozni
KövetkezőCsúcsszuper barátok – Istenségek
A South Park epizódjainak listája

A GYÉPÉ csata (Cripple Fight) a South Park című rajzfilmsorozat 67. része (az 5. évad 2. epizódja). Elsőként 2001. június 27-én sugározták az Amerikai Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A fiúk csatlakoznak egy cserkészcsapathoz és az első taggyűlésre sietnek, ahol kiderül, a csapatvezető nem más, mint Meleg Al. A szülők aggódni kezdenek, mert attól tartanak, hogy a homoszexuális Al esetleg majd molesztálja a gyerekeiket. Meleg Alt emiatt gyorsan kirúgják az egyesületből, melynek már kilencéves kora óta tagja volt. Helyét Mr. Grazier veszi át. Róla hamar kiderül, hogy valójában pedofil és a „Sikamlós ököl” becenévre hallgat; a gyűléseken pornográf képeket készít a cserkészekről és veréssel fenyegeti meg őket arra az esetre, ha erről bárkinek is beszélni mernek.

Eközben egy új tanuló, a mozgássérült Jimmy érkezik a városba és stand-up komikusi tehetségének köszönhetően hamar népszerűvé válik a cserkészcsapatban. Timmy, a másik mozgássérült cserkész viszont egyre féltékenyebb lesz Jimmy sikereire, és minden eszközzel megpróbálja eltávolítani az útból vetélytársát.

Hogy Meleg Alt visszavegyék a cserkészekhez, a főszereplő gyerekek, Timmyvel és Jimmyvel kiegészülve tüntetni kezdenek egy parkolóban, és Jimmy előadói képességeivel igyekeznek odacsalni az embereket. A műsor azonban hamar félbeszakad, amikor Timmy és Jimmy egy újabb nézeteltérése hosszadalmas és meglehetősen brutális verekedésbe torkollik, melyet Kyle „GYÉPÉ harc” felkiáltással reklámoz, ezzel hatalmas közönséget szerezve az eseménynek.

A melegjogi szervezetek és Gloria Allred ügyvédnő nyomására Meleg Al beperli a cserkészeket, miközben Mr. Graziert letartóztatják. Habár megnyeri a pert és visszatérhetne az egyesületbe, Al mindenki meglepetésére kijelenti, hogy nem kívánja a többi cserkészvezetőre ráerőltetni akaratát; úgy gondolja, joguk van kizárni valakit maguk közül, ahogy neki is joga van felvállalni másságát.

A gyerekek ezután új cserkészvezetőt kapnak, Timmy pedig sikeresen megszabadul riválisától; számítógép segítségével Jimmy fejét egy ölelkező meleg párt ábrázoló fotóra montírozza és a képet megmutatja a cserkészvezetőnek, ezzel kirúgatva Jimmyt az egyesületből.

Kenny halála[szerkesztés]

  • Kennyt elragadja egy hatalmas sas, ennek ellenére az epizód legvégén mégis sértetlenül látható.

Utalások[szerkesztés]

  • Az epizód DVD-kommentárja szerint Jimmy és Timmy harci jelenete részben megegyezik John Carpenter 1988-as Elpusztíthatatlanok (They Live) című filmjének hasonló jelenetével, melyben Nada és Frank Armitage verekszik egymással.

Érdekességek[szerkesztés]

Bakik[szerkesztés]

  • Amikor Cartman beront egy katolikus templomba, hogy kihirdesse a „GYÉPÉ harcot”, bal oldalon Kyle szülei is láthatók, pedig ők zsidó vallásúak.
  • Mielőtt Mr. Grazier megérkezik a gyűlésre, a hátsó sorban lehet látni Tweeket fekete hajjal, pedig ő szőke.
  • A Kocsmai jelenetben Linda Stotch és egy másik nő is látható a kocsmában pedig a kocsmában csak a férfiak voltak láthatóak

További információk[szerkesztés]

Commons
Commons