Kenny meghal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kenny meghal
South Park
5. évad, 13. epizód
Eredeti cím Kenny Dies
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 513
Első sugárzás 2001. december 5.
Első sugárzás Magyarországon nem ismert
Kronológia
ElőzőItt jönnek a szomszédok
KövetkezőButters Nagyon Saját Epizódja
A South Park epizódjainak listája

A Kenny meghal (Kenny Dies) a South Park című rajzfilmsorozat 78. része (az 5. évad 13. epizódja). Elsőként 2001. december 5-én sugározták az Egyesült Államokban. A történet szerint Kenny McCormick nagyon súlyos betegséget kap és csupán az őssejtkutatások adhatnak neki esélyt a gyógyulásra...

Az epizód a következővel együtt mérföldkő a South Park történetében; Kenny végleges halála után a korábban mellékszereplő Butters, majd Tweek lett a főszereplő gyerekek negyedik barátja. A készítők saját bevallásuk szerint megunták a „színpadi kellékké vált” szereplőt és annak folyamatos „megölését”,[1] eredetileg nem is akarták már visszahozni a műsorba.[2] Kenny a 6. évad utolsó, Karácsony Irakban című epizódjában megmagyarázatlan körülmények között mégis újra feltűnik a képernyőn, visszatérése után azonban már csak elvétve hal meg. (Karácsony Kanadában, Jeffersonék, A lista, Mysterion visszatér, Mosómedve kontra társai, A csóró gyerek stb.)

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy abortuszklinikán kezdődik, ahol az egyik női páciens felajánlja halott magzatát egy őssejtkutatáshoz. A magzatokat szállító kamion azonban balesetet szenved és a rakományt az éppen arra bicikliző Eric Cartman találja meg, aki elhatározza; jó pénzért továbbadja őket. Már éppen sikerülne megkötni az üzletet, amikor megtudja, hogy a kormány leállította az őssejtkutatásokat. Eközben Kenny McCormick kórházba kerül izomsorvadás miatt és barátai a felnőttektől megtudják, hogy Kenny talán meg fog halni. A gyerekeket – különösen Cartmant – sokkolja a hír, így hát úgy döntenek, megpróbálnak minél több időt tölteni haldokló barátjukkal a kórházban. Stan Marsh azonban nem tudja rávenni magát, hogy bemenjen Kennyhez, mivel nem akarja őt ilyen állapotban látni. Cartman eközben minden követ megmozgat azért, hogy a kormány újra engedélyezze az őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat. Elmegy az Egyesült Államok képviselőházába, ahol megindító beszédet tart ezen sejtek fontosságáról, majd a jelenlévőkkel együtt elénekli az Asia Heat of the moment című dalát. Terve beválik, a kormány beleegyezik a kutatások folytatásába.

Stan – Séf bácsi támogató szavainak hatására – rászánja magát, hogy meglátogassa beteg barátját a kórházban, ám mikor odaér, megdöbbenve kell tudomásul vennie, hogy Kenny már távozott az élők sorából. Miután megtudja, hogy Kenny utolsó szavaiban őt hiányolta, Stan úgy érzi, ő volt Kenny legrosszabb barátja. A templomi gyászszertartáson Cartman beront a templomba és közli a fiúkkal, hogy csoda történt: az őssejtek segítségével sikerült klónoznia egy pizzériát. Kyle – feltételezve, hogy Cartman csak arra használta fel Kenny betegségét, hogy őssejteket szerezzen a saját önző céljaihoz – rátámad és alaposan megveri őt. Stan pedig megnyugszik, hogy mégsem ő volt Kenny legrosszabb barátja, hanem Cartman.

Fogadtatás[szerkesztés]

Serene Dominic a Detroit Metro Times című napilapban azt a jelenetet, melyben Cartman a kongresszus tagjaival együtt a Heat of the moment-et énekli, a „legnagyszerűbb rajzfilmes jelenetnek” nevezte.[3] Tim Kavanagh az ESPN.com weboldalon az epizóddal kapcsolatban elárulta, hogy az őssejtkutatásokról – éppúgy, mint számos napjainkban fontos témáról – a South Parkban hallott először.[4] David Kyle Johnson Cartmanland and the problem of Evil című esszéjében leírja, hogy az epizódban Stannek barátja haldoklása kapcsán a rossz létezésének problematikájával kell megbirkóznia. Séf bácsi azt mondja neki, hogy Isten a saját érdekében engedi létezni a gonoszt, ezzel Johnson szerint Jonathan Edwards, illetve Kálvin János hasonló nézeteit hangoztatja.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arp, Robert. South Park and Philosophy, 82. o. 
  2. Kaplan, Don: South Park Won't Kill Kenny Anymore (angol nyelven). Fox News, 2002. április 8. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
  3. Dominic, Serene: Cheap Trick vs. All Four Original Members of Asia! (angol nyelven). Metro Times, 2007. július 4. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
  4. Kavanagh, Tim: Icing It Down: Emery still day-to-day (angol nyelven). ESPN.com, 2007. október 8. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
  5. Arp, Robert. South Park and Philosophy, 217. o. 

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

  • Arp, Robert (szerk.): South Park and Philosophy: You Know, I Learned Something Today, Blackwell Publishing, 2006, ISBN 1405161604

Külső hivatkozások[szerkesztés]South Park – ötödik évad (2001)
501 – Scott Tenormannak meg kell halnia502 – A szarral nem szabad szarozni503 – GYÉPÉ csata504 – Csúcsszuper barátok – Istenségek505 – Terrance és Phillip fingik egymásra506 – Cartmanland – Cartman saját vidámparkja507 – Szexuális felvilágosítás óra508 – Törcsi – Törülke509 – Osama bin Laden jól megkapja510 – Ha a segged van a fejed helyén511 – AZ, a csodálatos jármű512 – Itt jönnek a szomszédok513 – Kenny meghal514 – Butters Nagyon Saját Epizódja