Gábor belga herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gábor
Gabriel Baudouin Charles Marie
2023-ben
2023-ben

Életrajzi adatok
UralkodóházSzász–Coburg–Gothai-ház
Született2003. augusztus 20. (20 éves)
Erasmus Kórház, Brüsszel, Belgium
ÉdesapjaFülöp belga király
ÉdesanyjaMatild belga királyné
Testvére(i)
VallásRómai katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Gábor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gábor (2003. augusztus 20. –), teljes nevén Gabriel Baudouin Charles Marie, belga királyi herceg, Fülöp belga király és Matild királyné fia. A belga trónöröklési rendben nővére, Erzsébet hercegnő mögött a második helyen áll.

Élete[szerkesztés]

Gábor herceg 2003. augusztus 20-án született az Erasmus kórházban, Brüsszelben Fülöp herceg, a belga trón várományosa és Matild hercegnő második gyermekeként és első fiaként. Október 25-én keresztelték meg.[1] Bár Gábor herceg a 2013 óta uralkodó Fülöp király legidősebb fia, egy 1991-ben elfogadott törvény alapján mégsem ő az első számú trónörökös, hanem – elsőszülöttsége jogán – nővére, Erzsébet.[2] Gábornak még egy öccse, Emánuel és egy húga, Eleonóra van. A Sint-Jan Berchmanscollege tanítványa, ahol az oktatás holland nyelven folyik, de franciául és angolul is tanul. Szeret zongorázni és sportolni, kedveli a labdarúgást, a kerékpározást, a teniszt, az úszást, a síelést és a vitorlázást, valamint egy jégkorong klubnak is tagja. A királyi családdal a brüsszeli Laeken királyi palotában él.[1][3]

Források[szerkesztés]

  1. a b Younger Children of King Philippe of the Belgians: Prince Gabriel, Prince Emmanuel, Princess Eléonore. Unofficial Royalty . [2019. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 17.)
  2. Princess Elisabeth of Belgium, Duchess of Brabant. Unofficial Royalty
  3. Prince Gabriel. The Belgian Monarchy Official Website