Frankel Leó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frankel Leó
1875 körül
1875 körül
Született
1844. február 25.
Buda
Elhunyt
1896. március 29. (52 évesen)
Párizs[1]
Foglalkozása politikus
újságíró
Halál oka tüdőgyulladás
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frankel Leó témájú médiaállományokat.

Frankel Leó (Újlak,[2] 1844. február 28.Párizs, 1896. március 29.) politikus, a párizsi kommün munka- és kereskedelemügyi bizottságának vezetője.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1844-ben Budán született, zsidó családban. Eredetileg ötvös, aranyműves volt. 1861-től Németországban dolgozott, 1867-től a Volksstimme (a Népszava német nyelvű kiadásának) franciaországi tudósítója volt. Részt vett az I. Internacionálé munkájában. Letartóztatták, a Párizsi Kommün idején szabadították ki a börtönből. 1871. március 26-án beválasztották a Párizsi Kommünbe, és áprilisban a munka- és kereskedelemügyi bizottság vezetője lett. A májusi bukás után, a kommünt követő véres megtorlás – a kiszabott halálbüntetés – elől sebesülten Londonba menekült. Londoni évei alatt az I. Internacionálé Főtanácsának tagja lett. Marx és Engels közvetlen munkatársa.

1876-ban visszatért Magyarországra, ahol a munkásmozgalom aktív szervezőjeként dolgozott. A német nyelvű Arbeiter Wochen-Chronik szerkesztője, majd 1880-ban a Magyarországi Általános Munkáspárt egyik alapítója.

1881-ben lázításért és államellenes szervezkedésért egy sajtóperben másfél éves börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után Franciaországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában élt. Továbbra is aktívan részt vett a munkásmozgalomban.

Halálakor, 1896-ban több ezer francia munkás kísérte utolsó útjára a párizsi Père Lachaise temetőbe, ahol obeliszk őrzi emlékét. A Kerepesi temető Munkásmozgalmi Panteonjában nyugszik.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Budapesten 1953-ban a korábban Zsigmond király útjának nevezett utat nevezték el róla. A rendszerváltás után szórványos kezdeményezések ellenére az utcanevet nem változtatták meg.[3] 2012. december 12-én Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy Frankel Leóról (munkásmozgalmi harcos volt) ne legyen út elnevezve Budapesten, ezért az út terv szerint visszakapja a Zsigmond király útja nevet. Tarlós a lakossági tiltakozás hatására visszavonta a névcserére vonatkozó terveit.[4]
  • Baján a Frankel Leó német nyelvű gimnázium, más néven MNÁMK. (Ungarndeutsches Bildungszentrum) viseli a nevét.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. 2015. szeptember 28., Франкель Лео
  2. A Magyar életrajzi lexikon szerint születési helye Óbuda-Újlak, Újlak azonban 1844-ben teljes egészében Budához tartozott, nem Óbudához.
  3. Közmeghallgatást rendeztek a Főpolgármesteri Hivatalban. MTI hír
  4. Index.hu – Megszűnik a Frankel Leó

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Reményi Gyenes István: Ismerjük őket? Zsidó származású nevezetes magyarok (Ex Libris Kiadó, Budapest, 2000) ISBN 963-85530-3-0