Ékszerész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ékszerüzlet Mannheimben
Briliáns

Az ékszerész általában az óra- és ékszerbolt tulajdonosa.

Meghatározása[szerkesztés]

Az ékszerész és ötvösség szakmákat gyakran szokták keverni, azonban az előbbi csupán csak kereskedik az ékszerekkel, míg az utóbbi maga készíti el, méretre állítja és javítja azokat. Annak ellenére, hogy ezek elkülönülő szakmák, számos ékszerész vállal ötvös és órajavító megbízásokat. Amennyiben csak a kereskedelemre összpontosít, akkor az óra- és ékszerjavíttatásokat külsős cégekkel végezteti el.

A csupán néhány boltot üzemeltető ékszerészek mellett számos ékszerüzlet-hálózat is jelen van a piacon. A legnagyobb ilyen láncot a Bermudán bejegyzett, londoni székhelyű Signet Jewelers üzemelteti, amely jelen van a New York-i és a londoni tőzsdén.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Financial Reports (angol nyelven). Signet Jewelers. [2014. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Juwelier című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]