Franciaország címere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Franciaország jelenlegi címere 1953 óta az ország jelképe, bár jogilag nem számít hivatalos címernek. Megtalálható a francia útleveleken és eredetileg a francia külügyminisztérium használta 1912-ben a Jules-Clément Chaplain szobrász által tervezett szimbólumot diplomáciai és konzuli küldetések esetén.

Története[szerkesztés]

"Címer" egy francia konzulátuson
A francia kormány hivatalos jelképe

1953-ban Franciaország felkérést kapott az ENSZ-től, hogy küldjön címeréről egy másolatot, amelyet a tanácsteremben a többi tagország címere mellé helyeznek. Végül is Robert Louis (1902-1965) címerrajzoló készítette el a címert Chaplain tervei alapján. Azonban ezt sohasem fogadták el hivatalos címerként.

A szó szoros értelmében inkább beszélhetünk egy emblémáról, mintsem címerről, mivel a heraldikai szabályokat nem tartja be a jelkép. Mellesleg a heraldika sokak számára az arisztokráciát jelenti, ezáltal is utalva az Ancien Régime-re.

Az embléma a következő részekből áll:


  • Az oroszlánfejekben végződő széles pajzson található az RF monogram, amely a République Française (Francia Köztársaság) jelentéssel bír.
  • Az olajág a békét jelenti.
  • A tölgyfaág jelentheti az örök életet vagy a bölcsességet.
  • A fasces az igazság jelképe (A római lictorok bárdja alapján).

1999 szeptemberében a francia kormány egy új jelképet választott magának, amely a köztársaság jelszavából (Liberté, Égalité, Fraternité), a nemzeti színekből és Marianne-ból, a köztársaság megtestesüléséből tevődik össze.[1]

Kronológia[szerkesztés]

Címer Leírás A használat ideje
France Ancien, királyi címer 1376 előtt
France Moderne, királyi címer 13761589
A Francia Királyság címere a forradalomig, Navarra címere is megtalálható benne, miután a navarrai IV. Henrik Franciaország királya lett. 15891789
Az első császárság címere I. Napóleon uralkodása alatt. 18041814
A restauráció alatt használt címer 18141830
A „polgárkirályság” alatt Lajos Fülöp címerét használták. 18301848
A második császárság címere III. Napóleon uralkodása alatt. 18521870
A harmadik köztársaság nem hivatalos címere. 18981953

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Coat_of_arms_of_France című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GOUVERNEMENT LOGO. (Hozzáférés: 2021. február 24.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]