Ugrás a tartalomhoz

Montenegró címere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Montenegró címere

Montenegró címere a Montenegrói Köztársaság egyik állami jelképe, amit 1993-ban hivatalosan is elismertek.

Leírása

[szerkesztés]

Petar II Petrović Njegoš, Montenegró fejedelme és püspöke állapította meg a címer mai formáját. Repülésre kész aranyszínű, kétfejű sas, aminek a mellkasát aranyoroszlán díszíti. Karmai között királyi szimbólumokat tart, két fejét pedig közös aranykorona díszíti.

Története

[szerkesztés]

Sok ország használ kétfejű sast a zászlóin vagy a címerein. Egyes régészeti kutatások az ókori Asszíriához kötik, de a Keletrómai Birodalom (Bizánc) is használta. A pátriárkák gyűlése pecsétjein is előfordult szimbólumként. Oroszországban és Montenegróban egyidőben jelent meg. Úgy tartják, hogy Ivan Crnojević vette át 1468-ban a nagybátyjától, Szkander bégtől, ezzel jelezve, hogy nagybátyja halála után joga van a birtokaira.

Montenegró a török uralom alól csak 1878-ban szabadult fel véglegesen. Az 1905-ös montenegrói alkotmány alapján ez lett az ország címere. A Szerb-Horvát-Szlovén Királyság létrejöttével a centralizált államban nem kapott helyet a montenegrói címer. A második Jugoszlávia kikiáltásakor Montenegró megkapta vöröscsillagos címerét, melyet egészen 1993-ig használt.

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]
Commons:Category:Coats of arms of Montenegro
A Wikimédia Commons tartalmaz Montenegró címere témájú médiaállományokat.