Franciaország berlini nagykövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franciaország berlini nagykövetsége
Rangjanagykövetség
Küldő országFranciaország
Fogadó országNémetország
Alapítva1871
VezetőAnne-Marie Descôtes
Beosztásafrancia nagykövet Németországban
TelepülésBerlin-Mitte
CímPariser Platz (5)
Ellenkező képviseletNémetország párizsi nagykövetsége
Elhelyezkedése
Franciaország berlini nagykövetsége (Berlin)
Franciaország berlini nagykövetsége
Franciaország berlini nagykövetsége
Pozíció Berlin térképén
é. sz. 52° 31′ 01″, k. h. 13° 22′ 44″Koordináták: é. sz. 52° 31′ 01″, k. h. 13° 22′ 44″
Franciaország berlini nagykövetsége weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Franciaország berlini nagykövetsége témájú médiaállományokat.

Franciaország berlini nagykövetsége a két ország kapcsolatainak kiemelt intézménye. Franciaország 1701 - a Porosz Királyság kikiáltása - óta[1] állomásoztat követeket Németországban, a követség a mai formájában (megszakításokkal) 1871 óta működik a német fővárosban. A modern épület a Brandenburgi kapu közelében, a Pariser Platz(wd) (Párizsi tér) 5. szám alatt található 2002 óta.

Története[szerkesztés]

A Beauvryé-palota 1937-ben, öt évvel a lerombolása előtt

1701 előtt alkalmi jelleggel érkeztek megbízottak Berlinbe, a Porosz Királyság megalapítását követően azonban állandó francia követek vagy megbízottak állomásoztak a német fővárosban. Az 1735-ben épült Beauvryé-palota(wd) hamar francia tulajdonba került - ekkor még mint szálloda -, a közterület pedig 1814-ben kapta a "Pariser Platz" nevet annak emlékére, hogy a hatodik koalíciós háború során Poroszország több állam támogatásával elfoglalta Párizst és megbuktatta I. Napóleon francia császárt.[2] A Beauvryé-palota 1835-ben vált a francia követség állandó épületévé. Az első világháború kitörése és az utána következő zavaros forradalmi időszak között a spanyolokra bízták az épületet, csak 1922-ben költözött vissza a francia diplomáciai misszió a Pariser Platzra. A második világháború idején 1943-ban egy bombázás során a palota megsemmisült, a világháború után Németország szövetséges megszállása idején a tér a keleti szektorhoz került, majd 1960-ban a romokat is teljesen eltávolították, így egy üres telek keletkezett a téren.[3]

Franciaország a világháború után Nyugat-Németországgal vette fel a kapcsolatot, s nyitott követséget Bonnban. A Német Demokratikus Köztársasággal 1973-ban jött létre diplomáciai kapcsolat, a nagykövetség az Unter den Linden 40. számú épületbe költözött. Németország újraegyesítése után 1999-ben[4] költöztette át diplomáciai képviseletét Bonnból Berlinbe. 2002-ben a Beauvryé-palota üres telkén Christian de Portzamparc(wd) tervei alapján felépült az új nagykövetségi épület, így hat évtized elteltével a képviselet ismét a régi, történelmi helyszínén működik.[1]

Működése[szerkesztés]

A misszió a világ egyik legnagyobb francia diplomáciai képviselete, 2019-ben 250 alkalmazott dolgozott ott.[5] A francia nagykövetség nem nyitott a nyilvánosság számára, nem ad időpontot és nem dolgoz fel vízumkérelmeket. Az állampolgárok a Wilhelmstraße 69. szám alatti konzulátuson intézhetik ügyeiket.

Franciaország főkonzulátust tart fenn Düsseldorfban, Frankfurt am Mainban Hamburgban, Münchenben, Saarbrückenben és Stuttgartban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b L'Ambassade de France à Berlin. (franciául) Berlin: Franciaország berlini nagykövetsége. 2003. 3. o.  
  2. Pariser Platz. Welcome to Berlin (Hozzáférés: 2019. december 19.) arch
  3. Senat von Berlin (Hrsg.): Berlin Chronik der Jahre 1959–1960. Bearbeitet durch Hans J. Reichardt, Joachim Dogmann, Hans U. Treutler. Landesarchiv Berlin. Abteilung Zeitgeschichte, Heinz Spitzing Verlag, Berlin 1978, S. 371.
  4. Hans D. Rieveler: Cercle Français hat einen neuen Besitzer. General Anzeiger (németül) (2005. július 28.) (Hozzáférés: 2019. december 19.)
  5. Représentation diplomatique de la France en Allemagne. Franciaország berlini nagykövetsége honlapja (franciául) (20119. július 26.) (Hozzáférés: 2019. december 19.)