François Fillon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
François Fillon (2010. január 21.)

François Charles Armand Fillon (Le Mans, 1954. március 4. –) jogász, francia mérsékelt konzervatív politikus, kormányfő (2007. május 17.2012. május 10.).

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az északnyugati Sarthe megyében született, és politikai pályafutása is onnan indult, amikor 1981–ben, 27 évesen képviselővé választották. A jogból és politikai tudományokból Párizsban végzett Fillon eredetileg az AFP francia hírügynökségnél újságírónak készült, ám a politika közbe szólt. Angolellenes apja szigorú gaulle-ista szellemben nevelte, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy nagyra értékelje a thatcheri, majd a blairi reformokat, amelyekről walesi felesége révén – akitől öt gyermekük van – közvetlen tapasztalatokat is szerezhetett.

Politikában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jean-Pierre Raffarin kormányában (20022005) a szociális ügyekért felelős (2002. május és 2004. március között), majd oktatási miniszter (2004 márciusától 2005 júniusáig) volt. Közoktatási reformja azonban a diákszervezetek ellenállásába ütközött, az érettségi rendszer módosítása kapcsán meghátrálásra kényszerült. A franciák 2005. május 29-én népszavazáson utasították el az európai alkotmányos szerződést, melynek következményeképp Jacques Chirac államfő átszervezte a kormányt és Fillont teljesen félreállította, aki nyíltan szakított államfővel, és mindenféle tisztség betöltése nélkül Sarkozy után az UMP második legbefolyásosabb politikusává lépett elő.

Kormányfő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök 2007. május 17-én nevezte ki Franciaország kormányfőjének, Dominique de Villepint váltva. Az általa vezetett 15 fős kabinetbe hét női miniszter került. Sarkozy választási veresége után május 10-én lemondott. Hollande május 15-én, elnöki beiktatása után Jean-Marc Ayrault-t nevezte ki miniszterelnökké.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz François Fillon témájú médiaállományokat.